Εθνικές εμμονές

του *Δημήτρη Βουρέλλη
Πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια αναλάβαμε τη διοργάνωση  των ολυμπιακών αγώνων. Για να μεγιστοποιηθούν μάλιστα τα κέρδη των διοργανωτών του πανηγυριού, χιλιάδες Έλληνες εθνικά υπερήφανοι και με ακμαίο ηθικό, έτρεξαν να δηλώσουν εθελοντές και με αντάλλαγμα ένα φανελάκι και μια σφυρίχτρα ανέλαβαν όλες τις αγγαρείες της διοργάνωσης. Όσοι τόλμησαν να διατυπώσουν ενστάσεις, σχεδόν χαρακτηρίστηκαν προδότες και απάτριδες.

Την ίδια περίπου εποχή, αγοράσαμε αρκετά όπλα ώστε να ξεκινήσουμε- κι ενδεχομένως να κερδίσουμε- έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν και να αναρωτηθούν τι στο καλό τα χρειαζόμαστε τόσα άρματα, αεροπλάνα και υποβρύχια. Όσοι το έκαναν,  είχαν την ίδια αντιμετώπιση.
Κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα χάθηκαν σε εξοπλιστικά και ολυμπιακούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν τα είχαμε αποφύγει, δε θα είχαμε σήμερα ούτε τρόικα, ούτε μνημόνια.
Βέβαια, την εποχή εκείνη κανείς δεν ήξερε τι θα ακολουθούσε. Το μυαλό μας ήταν απασχολημένο με τις δύο βασικές εμμονές του ελληνισμού:
Πρώτον ότι είμαστε ο περιούσιος λαός.
Δεύτερον ότι όλος ο κόσμος συνωμοτεί εναντίον μας.
Ακόμα και σήμερα είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια ευθεία και αδιάλειπτη γραμμή αίματος από τον Αριστοτέλη και το Λεωνίδα μέχρι τον παππού μας. Δεν πάει να πέρασαν από τα μέρη μας Γότθοι, Σλάβοι, Φράγκοι, Βενετοί, Σαρακηνοί και Τούρκοι, όλοι αυτοί ήταν απλά τουρίστες που ποτέ δεν αναμίχτηκαν γενετικά με τους γηγενείς και γι’ αυτό εμείς είμαστε άμεσοι απόγονοι των αρχαίων. Κι επειδή είμαστε άμεσοι απόγονοι και άρα έχουμε προσφέρει στον κόσμο τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία και την επιστήμη, δικαιούμαστε το κάτι παραπάνω και κυρίως δικαιούμαστε σεβασμό.
Επίσης είναι γνωστό ότι ο ουρανός της Ελλάδας, έχει ένα γαλάζιο που δεν το συναντάς πουθενά αλλού στον κόσμο, η θάλασσα της Ελλάδας είναι καλύτερη απ’ όλες τις άλλες όπως επίσης και ο καιρός μας. Τα φαγητά μας είναι τα πιο νόστιμα, η κουζίνα μας δεν έχει επηρεαστεί από  καμία άλλη , αλλά έχει επηρεάσει όλες τις υπόλοιπες. Τα ελληνικά είναι η γλώσσα των υπολογιστών και το υπέδαφός μας κρύβει περισσότερα ορυκτά απ’ όσα έχει όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί. Ξέχασα κάτι…;  Μάλλον, αλλά πώς να τα θυμηθώ όλα;
Η πρώτη εμμονή, είναι πηγή της δεύτερης. Επειδή είμαστε ο περιούσιος λαός, οι άλλοι μας ζηλεύουν. Μας ψεκάζουν και συνωμοτούν εναντίον μας. Για να τους αντιμετωπίσουμε, πρέπει να ξοδεύουμε το μισό προϋπολογισμό σε όπλα.
Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση να έχουμε φτιάξει μυστικά υπερόπλα, αλλά καλού κακού ας κρατάμε και μερικές εκατοντάδες F-16 και Mirage για καβάτζα.

*Ο Δημήτρης Βουρέλλης είναι συγγραφέας που ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου