Τραπεζάκια έξω…

 του *Κώστα Βελούτσου
Το έλεγε αλλά και το τραγουδούσε ο Διονύσης Σαββόπουλος.  Τραπεζάκια έξω λοιπόν  και οι πλατείες θα αρχίσουν να ζουν ξανά στους εαρινούς ρυθμούς. Μια πρώτη γεύση πήραμε την Κυριακή με τον πρώτο ήλιο της άνοιξης  να μας ξυπνάει από τους χειμωνιάτικους με τους βαρείς ρυθμούς του. Δεν θ’ αργήσει η μέρα που θα βγουν  τα τραπεζοκαθίσματα  αν και τα περισσότερα καφέ της πόλης τα έχουν βγάλει ήδη.

Απλά, κυρίως αυτά τα καταστήματα της προκυμαίας,  θ’ ανοίξουν τα πλαστικά τους καλύμματα για να μπει  το άρωμα και ο άνεμος της άνοιξης, αλλά και  για να βγουν οι μικροποσότητες ίσως από τον καπνό των τσιγάρων που για ένα ολόκληρο χειμώνα ήταν παγιδευμένος αφού απαγορεύονταν από τις αρχές το κάπνισμα μέσα σ’ αυτά. Τώρα αν τηρούνταν αυτό το μέτρο είναι υπόθεση των ιδιοκτητών και των καπνιστών, που στην ζούλα(;) τραβούσαν τις τζούρες τους με τις ευλογίες των καταστηματαρχών και τις ανοχές βεβαίως όλων όσων  δεν καπνίζουν.  Οι βλαβερές συνέπειες γνωστές και καταδικαστέες ακόμα και από τους μακροχρόνια φαν του είδους αλλά η εικόνα του Έλληνα καπνιστή θαμώνα του καφενείου δύσκολα σου έρχεται στο μυαλό δίχως να κρατάει στο χέρι του ένα τσιγάρο και μάλιστα από τα βαριά.

 Οι καινούργιες γενιές όντας περισσότερο υποψιασμένοι από την δική μας, κι ενίοτε καλύτερα πληροφορημένοι κρατούν τις –ασφαλείς- αποστάσεις τους από τα περίπτερα κι από τα πακέτα, που αν και αναγράφουν με έντονα γράμματα πως το κάπνισμα σκοτώνει, αυτό δεν μας πτοεί εμάς τους λίγο μεγαλύτερους.

Έτυχε πριν από δύο χρόνια να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο διακοπής καπνίσματος από το κέντρο πρόληψης  ΠΝΟΗ και οφείλω να πω τα καλύτερα λόγια για την ψυχολόγο αλλά και την κοινωνική λειτουργό για την δουλειά τους και την βοήθεια που προσφέρουν στους καπνιστές για την διακοπή του καπνίσματος.

Ας γίνει η κάθε μέρα σα να είναι η 31η του Μάη που είναι και η επίσημη μέρα παγκοσμίως κατά του καπνίσματος και όχι να μας έρχεται στο νου μία και μόνο φορά τον χρόνο.

*Ο Κώστας Βελούτσος είναι συγγραφέας που ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη και είναι συνεργάτης της ιστοσελίδας μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου