Ο Στουρνάρας και η χελώνα

 του *Δημήτρη Βουρέλλη
Την εβδομάδα που μας πέρασε έκανε δήλωση ο Σόιμπλε. Αυτή τη φορά εμφανίστηκε ως Mr. Hyde. Ήταν κακός. Μας είπε ότι πρέπει να τηρήσουμε τα υπεσχημένα αλλιώς τέρμα τα δίφραγκα. Δε θα μας δώσει την επόμενη δόση. Είπε επίσης ότι αν θέλουμε νέα δάνεια από τους «εταίρους» θα πρέπει να κάνουμε κι άλλες μεταρρυθμίσεις.

Τώρα… πώς γίνεται να βγαίνουμε σε δυο μήνες στις αγορές- όπως είπε ο Πρωθυπουργός- και παράλληλα να χρειαζόμαστε την οικονομική στήριξη των «εταίρων» και νέα δάνεια- όπως λέει ο Σόιμπλε- δεν μπορώ να το καταλάβω. Φαίνεται ότι σε αντίθεση με το «έγκυος» είναι δυνατόν κάποιος να είναι ολίγον φερέγγυος. Οι αγορές θα μας εμπιστεύονται, αλλά μόνο λίγο. Θα αγοράζουν τα ομόλογά μας, αλλά μόνο λίγα.


Προφανώς το ζητούμενο είναι να μας κρατήσουν μέσα στα μνημόνια. Θα αλλάξουν το περιτύλιγμα, θα τα ονομάσουν αλλιώς, θα αγοράζουν και κάποια ομόλογά για να μπορεί η Κυβέρνηση να κομπάζει ότι βγαίνουμε από το τούνελ αλλά οριστικό τέλος δε θα υπάρξει. Σήμερα μπορεί να έχουμε διανύσει τα 3/4 του δρόμου, όπως λέει ο κύριος Στουρνάρας, αύριο θα είναι τα 4/5 και μεθαύριο τα 5/6 αλλά ακέραιη μονάδα δε θα γίνει ποτέ.  Μια ζωή θα είμαστε σαν τον Αχιλλέα που κυνηγάει τη χελώνα στο παράδοξο του Ζήνωνα.

Θα χρειαζόμαστε δάνεια και θα δίνουμε ανταλλάγματα. Τι ανταλλάγματα; Μα… σαν εκείνα που δίναμε ως τώρα. Διαλυμένους μισθούς, διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα, διαλυμένο κράτος. Να μπορούν να έρχονται οι ξένες εταιρείες, να φτιάχνουν εργοστάσια σε ειδικές οικονομικές ζώνες και για τα πέντε που θα μας δίνουν, να τους δίνουμε δέκα.

*Ο Δημήτρης Βουρέλλης είναι συγγραφέας που ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη και είναι συνεργάτης της ιστοσελίδας μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου