Όταν η Δημοκρατία τιμωρεί…

του *Στρατή Χαραλάμπους
 Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία με ποσοστό συμμετοχής 86.6%, ασύλληπτο για δυτική χώρα, που δείχνει όμως τη λαχτάρα, το θυμό και την επιμονή του τουρκικού λαού να βάλει ένα φρένο στην ασυδοσία της μονοκομματικής κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβέρνησε αδιάλειπτα από το 2002 και στη μεγαλομανία σε συνδυασμό με τη διαφθορά και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του προέδρου της χώρας Ερντογάν.
Τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, τα επίσημα θα ανακοινώσει η Ανωτάτη Εκλογική Επιτροπή μετά από μερικές μέρες, φέρνουν τέσσερα κόμματα στη βουλή:

- Το AKP, με ποσοστό 40,9 % και 258 έδρες, έχασε 9 ολόκληρες μονάδες από τις εκλογές του 2011 .
- Το Ρεμπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), με ποσοστό 25% και 132 έδρες, έχασε μικρό ποσοστό από τις προηγούμενες εκλογές και 3 έδρες.
- Το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) με ποσοστό 16,3 % και 80 έδρες, αύξησε τη δύναμή του από τις προηγούμενες εκλογές, άλλα έχασε 2 έδρες .
- Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το φιλοκουρδικό κόμμα, ο μεγάλος νικητής των εκλογών, το οποίο έσπασε το «φράγμα» του 10%, που έβαλε ο πρόσφατα αποθανών δικτάτορας Εβρέν με το σύνταγμα του 1982 και με ποσοστό 13,1% και με 80 βουλευτές εισήλθε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση .
Ο χάρτης των αποτελεσμάτων
Βλέποντας το χάρτη των αποτελεσμάτων των εκλογών διαπιστώνουμε:
- Την κυριαρχία του HDP στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο, το οποίο μέχρι τώρα έδινε τις νίκες στον Ερντογάν, άλλα τώρα του γύρισε την πλάτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ντιγιάρμπακιρ στους μετεκλογικούς εορτασμούς επικρατούσε το σύνθημα «Ένα λεπτό Ερντογάν, το Κομπάνι το σώσαμε, το φράγμα του 10% το περάσαμε και πρόεδρο δεν σε κάναμε», υπονοώντας ότι είναι μακριά το AKP από το όριο των 330 βουλευτών που απαιτούνται για να αλλάξει με δημοψήφισμα το σύστημα διακυβέρνησης σε καθαρά προεδρικό, όπως επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος .
- Το AKP, διατήρησε μειωμένες όμως τις δυνάμεις του στην κεντρική και βόρεια Τουρκία, σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Απώλεσε τη δυνατότητα της αυτοδυναμίας (276 έδρες) και αρχίζει η περίοδος του προβληματισμού για το κόμμα του Ερντογάν. Ο Νταβούτογλου σε επόμενο συνέδριο θα αντικατασταθεί και πιθανόν να έλθει η ώρα του πρώην προέδρου Αμπτουλάχ Γκιούλ να επιστρέψει στο κόμμα μαζί με άλλα δοκιμασμένα στελέχη, που λόγω του κανονισμού του κόμματος για όριο 3 βουλευτικών περιόδων έμειναν έξω από τις εκλογές.
- Το CHP κυριάρχησε στα δυτικά παράλια, στη Σμύρνη και τη Θράκη, όπου παραδοσιακά έχει τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του. Στην ουσία μειώθηκε η δύναμή του, αλλά πέτυχε τον στρατηγικό του στόχο, τη φθορά του Ερντογάν και την ανάδειξη του προβλήματος της οικονομία της χώρας.
Ουσιαστικά ο μεγαλύτερος χαμένος των εκλογών είναι ο Τούρκος πρόεδρος και όπως επισημάναμε στις 28 Μαΐου σε άρθρο μας στο «Ε» η πολύχρονη διαχείριση της εξουσίας φθείρει το πολιτικό προσωπικό και η εναλλαγή είναι η ασφαλέστερη διέξοδος. Ο Ερντογάν αναμένεται να κινηθεί μέσα στα συνταγματικά πλαίσια και να αποκτήσει η χώρα μετά από 12 χρόνια ξανά κυβέρνηση συνεργασίας.
Πολιτική
Καθυστερήσεις στις πληρωμές για έργα του ΕΣΠΑ
«Πολιτική χωρίς ηθική δε νοείται»
Παρέμβαση Αθανασίου για το ΕΣΠΑ
Όχι σε κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου
Τουρκία: Μεθαύριο οι εκλογές
Είναι χαρακτηριστικό στη δήλωσή του ότι πάνω απ’ όλα είναι η ετυμηγορία του Έθνους και κάλεσε τα κόμματα να συμπεριφερθούν υπεύθυνα, πράγμα που όμως δεν έκανε ο ίδιος εγκαταλείποντας τον υπερκομματικό του ρόλο και κατεβαίνοντας στις πλατείες χρησιμοποιώντας γλώσσα απειλητική και περιφρονητική για τους αντιπάλους του.
Ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι σίγουρα ο επικεφαλής του κουρδικού κόμματος νέος πολιτικός Σελαχαντίν Ντεμιρτάς. Επικέντρωσε την κριτική του στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου και στην επιδίωξή του να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Από μερίδα Κούρδων κατηγορείται ότι στην ουσία «έθαψε το όνειρο για ανεξάρτητο Κουρδιστάν», η είσοδος στη βουλή φέρει την «τουρκοποίηση» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Απέκτησε δύναμη αλλά έχει να αντιμετωπίσει τους «μαρξιστές» ηγέτες του PKK, το φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων Οτζαλάν και τον κουρδικό λαό που στη πλειοψηφία του βαρέθηκε τον πόλεμο και θέλει ειρήνη. Πιθανόν μέσα από ένα νέο τουρκικό σύνταγμα στα δυτικά πρότυπα να βρεθεί η λύση.

Σενάρια για κυβέρνηση
Η αριθμητική των αποτελεσμάτων δίδει τα εξής σενάρια για την νέα κυβέρνηση:
- Κυβέρνηση μειοψηφίας του AKP ή άλλου συνδυασμού κομμάτων.
-Δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας με βάση το AKP και ένα από τα άλλα κόμματα το CHP - MHP - HDP. Οι δηλώσεις των ηγετών αμέσως μετά τις εκλογές δεν δίνουν ξεκάθαρο στίγμα, στην πορεία όμως αναμένεται πολλά να αλλάξουν. Τα πιθανότερα σχήματα είναι του AKP-MHP ή AKP-HDP .
- Κυβέρνηση τριών κομμάτων, όπως δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ότι η συνεργασία CHP-MHP-HDP, αν και φαντάζει απίθανη, πρέπει να δοκιμασθεί .
Το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα καθοδηγήσουν οι απόψεις και οι επιδιώξεις των κομμάτων της νέας Βουλής στην επίλυση του κουρδικού προβλήματός με ειρηνικά μέσα, το νέο τουρκικό σύνταγμα, η οικονομική κατάσταση που αρχίζει να προβληματίζει και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή .
- Ξανά εκλογές , οι οποίες θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.
Οι ΗΠΑ-ΕΕ στις πρώτες δηλώσεις τους δεν έκρυψαν τη χαρά τους για το «στραπάτσο» του Ερντογάν ο οποίος άρχισε «να ενοχλεί». Ο δε πρώην συνεταίρος στη διαχείριση της εξουσίας και τώρα φανατικός εχθρός του Ερντογάν, Γκιουλέν, από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ τόνισε: «Οι δυνατοί έρχεται στιγμή που ζητούν την ευσπλαχνία του Θεού».
Πολλοί συνηθίζουν να αναρωτιούνται «τι συμφέρει τη χώρα μας;» Τονίζω και πάλι όποια κυβέρνηση και να υπάρχει στη γειτονική χώρα, η στρατηγική απέναντι μας παραμένει αναλλοίωτη και προσαρμόζεται ανάλογα με τη διεθνή συγκυρία και τις εξελίξεις στη ευρύτερη περιοχή.
Η χώρα μας θα πρέπει να εύχεται γρήγορα η γειτονική χώρα να αποκτήσει κυβερνητική σταθερότητα διότι το μεταναστευτικό, η οικονομία κ.λπ. είναι προβλήματα εξελισσόμενα ραγδαία και απαιτούν σταθερές κυβερνήσεις για λήψη αποφάσεων.
* O  Στρατής Χαραλάμπους είναι Αν/γος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου