Η άποψή μας:τo εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ που μετατράπηκε σε δημοψήφισμα

Σήμερα βλέπουμε ξεκάθαρα ότι το εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, η αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνους που ήθελαν έναν συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις και σε εκείνους που επιθυμούσαν τη ρήξη με τους  δανειστές, αποτέλεσε τον κύριο λόγο της διεξαγωγής δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Φαίνεται ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φωλιάζει μια πληθώρα στελεχών που επιθυμεί έναν σαφώς αντιευρωπαικό προσανατολισμό,με οράματα όμοια με εκείνα των ιδεολόγων του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Η πρώτη διαφωνία που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από τον ευρωβουλευτή του κόμματος Μανώλη Γλέζο, ο οποίος έθεσε προ των ευθυνών του τον πρωθυπουργό, όταν εκείνος προσπάθησε να προχωρήσει, από τον Φεβρουάριο, σε μια συμβιβαστική λύση στη διάσκεψη του Eurogroup.

Στους διαφωνούντες προστέθηκαν και άλλα στελέχη.Προεξάρχουσα θέση κράτησε ο υπουργός οικονομικών Γ.Βαρουφάκης, ο οποίος έκανε τα αδύνατα δυνατά, ώστε οι διαπραγματεύσεις να οδηγούνται κάθε φορά σε αδιέξοδο.'Εκτοτε η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, με διάφορους τρόπους,ώσπου τα πράγματα έφτασαν σε αδιέξοδο στα τέλη Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός. με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου,θέλησε να λύσει τον γόρδιο δεσμό των εσωτερικών αντιπαραθέσεων του κόμματός του έχοντας την πεποίθηση ότι η κοινωνία θα ήταν με το μέρος του.Φευ! τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά,οπότε αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναλαμβάνει μόνος του, να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και οι διαφωνίες μετατράπηκαν σε παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης και  σε ανασχηματισμό.Η χώρα οδηγήθηκε σε μια σκληρή συμφωνία υπό την απειλή των κλειστών τραπεζών και μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Είναι βέβαιο ότι αυτή η αντιπαράθεση θα οδηγήσει σε διάσπαση του κόμματος.Βέβαια θα μου πείτε, ποιός ασχολείται με το πολιτικό μέλλον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ,όταν η χώρα βρίσκεται σε μια τέτοια κρίσιμη καμπή, με έναν τόσο δύσκολο δρόμο υλοποίησης ενός ακόμη μνημονίου;Το τελικό ξεκαθάρισμα, πάντως, στο κόμμα, θα γίνει μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων,ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει ένα αμιγώς φιλεοευρωπαϊκό κόμμα, μεταρρυθμιστικό,χωρίς την τροχοπέδη των διαφωνούντων που επιθυμούν την απεμπλοκή της χώρας από διεθνείς δεσμεύσεις.

Η πορεία της χώρας, οδηγήθηκε, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε μια παρ'ολίγον τραγωδία,παρόλα αυτά η κοινή γνώμη, με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, φαίνεται να βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης.Είναι γεγονός ότι η εικόνα της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, ίσως να έγινε πιο συμπαθής και το μήνυμα που εξέπεμψε, το τελευταίο διάστημα, ήταν ενός πρωθυπουργού που πάλεψε με θεούς και δαίμονες, έκανε ό,τι μπορούσε και μην έχοντας  εναλλακτική λύση, λύγισε υπό το βάρος των εξωτερικών πιέσεων.Είναι απολύτως βέβαιο, η εικόνα αυτή θα αρχίσει να ξεθωριάζει ,στα μάτια των πολιτών, όταν τα φώτα της δημοσιότητας θα πάψουν να επικεντρώνονται στα τεκταινόμενα των διαπραγματεύσεων και όταν θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να μετακυλήσει το δυσβάσταχτο βάρος των μνημονιακών  υποχρεώσεων της χώρας, στις πλάτες του Ελληνικού λαού.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στον έτερο παίκτη της κυβερνητικής συμμαχίας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες,οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν μακριά από τις αντιπαραθέσεις και τις διαμάχες,κράτησαν ένα χαμηλό προφίλ αποφεύγοντας να πάρουν θέση και γενικά ακολούθησαν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, είτε αυτές βρέθηκαν σε αδιέξοδο είτε αργότερα σε συμβιβασμό.Εδώ αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε τη στάση τους!Μάλλον αυτό που τους ενδιέφερε από την πρώτη στιγμή ήταν να κρατηθούν στα γρανάζια της εξουσίας, με κάθε τρόπο και περίσταση και από ότι φαίνεται το κατάφεραν!

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον λαϊκισμό του και τις έντονες διαμάχες στο εσωτερικό του και χωρίς κανένα σχεδιασμό και όραμα, ανέλαβε την εξουσία της χώρας με μοναδικό όπλο τον ενθουσιασμό και την ευκολία των υποσχέσεων, το αποτέλεσμα  του οποίου ήταν να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή και τους πολίτες στην απελπισία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου