Γ.Ζερδελής:«Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ακούγεται όλο και πιο έντονα»

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Ενότητας, Γιάννης Ζερδελής, μιλάει σήμερα στο «Ε» για την κρίσιμη μάχη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ άλλων εξηγεί γιατί θεωρεί πιθανή μια συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Το καλοκαίρι πήρατε μια δύσκολη απόφαση και ήρθατε σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ -το κόμμα με το οποίο αναδειχθήκατε βουλευτής- για να μην ψηφίσετε το νέο μνημόνιο. Αυτή η απόφασά σας εκτιμήθηκε από πολλούς θετικά. Ωστόσο, εσείς όσο και η Αριστερή Πλατφόρμα από την οποία προήλθε η Λαϊκή Ενότητα τα προηγούμενα χρόνια είχατε πρωτοστατήσει στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχαν τότε πολιτικές επιλογές που έδειχναν μια τάση συμβιβασμού με τις πολιτικές των μνημονίων; Όταν υπήρχαν αρκετοί που έλεγαν ότι ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε σε αδιέξοδο; Μήπως έχετε κι εσείς ευθύνες για την κατάληξη του όλου εγχειρήματος;
«Σας θυμίζω τις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάργηση των μνημονίων, δηλαδή της πολιτικής της ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της εγκληματικής λιτότητας, που ήδη μετρά εκατόμβες θυμάτων ήταν κεντρικός πολιτικός στόχος. Περιττό να σας θυμίσω τα δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, το σκίσιμο των μνημονίων, την κατάργησή τους με ένα νόμο, τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και με αυτά ζητήσαμε την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφο του λαού. Το δε οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τη σφραγίδα στελεχών που είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες στο χώρο της Οικονομίας και διαθέτουν και μεγάλη πολιτική εμπειρία. Σε αυτό το πρόγραμμα δε διακρίνεται καμία τάση συμβιβασμού. Μετά την εκλογική νίκη και τη σαφή εντολή για απεμπλοκή από το μνημόνιο υπήρξαν επιλογές προσώπων σε θέσεις κυβερνητικές και διεθνών οργανισμών, ως και η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που κατά την άποψή μου ήταν λαθεμένες. Σηματοδοτούσαν το παλιό και φθαρμένο, που ο ΣΥΡΙΖΑ εναγκαλίστηκε, από το οποίο θέλει τώρα να απαλλαγεί! Οι επιλογές αυτές προκάλεσαν γκρίνιες στο κόμμα. Στελέχη και βουλευτές αντέδρασαν, ανάμεσα σε αυτούς και εγώ. Μια από τις αντιδράσεις μας στην επιλογή της Παναρίτη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είδε και το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα την παραίτησή της. Για να μην ξεχνιόμαστε η Παναρίτη είναι ιέρεια του σκληρού νεοφιλελευθερισμού και υπεύθυνη για την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών και μικρομεσαίων νοικοκυριών στο Περού. Αν υπάρχει ευθύνη και φυσικά υπάρχει, ανήκει ολοκληρωτικά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές της από τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε μέχρι την εγκατάλειψη του προγράμματός της, την ουσιαστική έλλειψη Plan B, ερήμην των οργάνων του κόμματος (Κ.Ε, Κ.Ο). Ο ΣΥΡΙΖΑ ταχύτατα μεταλλάχτηκε σε αρχηγικό κόμμα και αυτό είναι ασύμβατο με την αριστερά».

Θα είμαστε η έκπληξη

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της Λαϊκής Ενότητας για το Νομό Λέσβου αλλά και πανελλαδικά;
«Οι εκλογές γίνονται και αυτές με απόφαση του Τσίπρα και των στενών συνεργατών του υπό την αιγίδα της Μέρκελ και του Σόϊμπλε που δημόσια τις χαρακτήρισαν ως λύση και όχι ως μέρος του προβλήματος. Γίνονται πριν εμείς, οι συνεπείς στις προεκλογικές μας υποσχέσεις (τα αριστερά βαρίδια) όπως μας αποκάλεσε η Τζάκρη, μπορέσουμε να οργανωθούμε ως πολιτικός χώρος διακριτός και πριν φανούν οι πρώτες επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου που έχει την κοινοβουλευτική αποδοχή 222 βουλευτών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ). Ο Σαρτρ έλεγε “είσαι αυτά που κάνεις”. Ο βουλευτής αυτό που κάνει είναι να ψηφίζει νόμους. Όσοι ψήφισαν ΝΑΙ είναι μνημονιακοί και δεν μπορούν να ισχυρίζονται το αντίθετο. Ψήφισα ΟΧΙ ως εντολή του 62% του λαού στο δημοψήφισμα. Το ίδιο έκαναν και οι βουλευτές που εντάχθηκαν στο νέο πολιτικό σχήμα. ΟΧΙ είπαν και όσα μέλη και στελέχη ήρθαν κοντά μας. Κοντά μας θα έρθει και ο Λαός του ΟΧΙ. Στις κάλπες αυτό θα αποτυπωθεί. Η Λαϊκή Ενότητα είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης. Θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών και όχι ένα ακόμη κόμμα στην Βουλή».

Βλέπετε να σχηματίζεται κυβέρνηση ή θα οδηγηθεί η χώρα εκ νέου σε εκλογές;
«Το ομοφρονείν φιλίαν ποιεί! ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, το κάθε κόμμα με τις δικές του προσεγγίσεις είναι μνημονιακά κόμματα. Ομοφρονούν για το μονόδρομο των μνημονιακών πολιτικών. Η ΝΔ το θέλει πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ το ψηφίζει και το εφαρμόζει στον αντίποδα των όσων έλεγε και υποσχόταν. Δεν αναγνωρίζω λόγους πολιτικούς που θα εμπόδιζαν το σχηματισμό κυβέρνησης από τη Βουλή που θα προκύψει. Ήδη η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ακούγεται όλο και πιο έντονα. Στην πράξη άρχισε στην προηγούμενη Βουλή, όταν ψήφισαν τα προαπαιτούμενα και το τρίτο μνημόνιο μαζί.

Θα είμαστε αντιπολίτευση

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία θα συνεργαστείτε μαζί του, για το σχηματισμό κυβέρνησης και με ποιους όρους;
«Πιστεύω ότι είναι κάτι πρακτικά αδύνατο για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δε θα το ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν άλλα κόμματα να συνεργασθεί. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι το έχουν ήδη εκδηλώσει και η ΝΔ μιλά για μεγάλο συνασπισμό. Δε μας έχουν ανάγκη. Ο δεύτερος είναι ότι το ευαγγέλιό τους και πρόγραμμά τους κοινό είναι το μνημόνιο και το δημοσιονομικό σύμφωνο, που θέλει μηδενικά ελλείμματα, ένα παράλογα μικρό πληθωρισμό < 2%, υποταγή της Οικονομίας στην εξυπηρέτηση του χρέους, που είναι μη βιώσιμο, μέχρι να μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ. Δηλαδή πρακτικά ποτέ! Η εξαθλίωση η λιτότητα, η ανεργία, ο ξενιτεμός των νέων, η καταστροφή του κοινωνικού κράτους και η δυστυχία στην Ελλάδα, όπως την ζήσαμε στην πενταετία των μνημονίων θα συνεχιστούν Αυτά τα μνημονιακά κόμματα δεν μπορούν να τα αποφύγουν και κάποιες διαβεβαιώσεις για ισοδύναμα μέτρα ανακούφισης προεκλογικής χρήσης, με κάνουν να τους θυμίζω ότι υπέγραψαν την εκχώρηση της κυριαρχίας της χώρας στους δανειστές. Κάθε νομοσχέδιο για να έρθει στη Βουλή πρέπει να έχει την προέγκριση των δανειστών! Με ψήφους δικές μας αυτό δε θα γίνει. Το αποδείξαμε στην προηγούμενη Βουλή, θα το αποδείξουμε και στη νέα».

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα στην περίπτωση που το κόμμα σας είναι στην αντιπολίτευση μετά τις εκλογές;
«Η δημιουργία πολιτικού φορέα με όργανα, καταστατικό και πρόγραμμα άμεσο, μέσο- και μακροπρόθεσμο. Αντιπολίτευση με πολιτικούς όρους. Σε αυτό σημαντική βοήθεια θα έχουμε από τα πρακτικά της Βουλής, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση απέναντι στη συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και μετά την αποχώρηση της τελευταίας.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοδύναμος, όπως ελπίζουν και εύχονται στελέχη του, τότε η ΝΔ και άλλα κόμματα του μνημονιακού μπλοκ, σε νομοσχέδια που καίνε και έχουν υψηλό πολιτικό κόστος, θα ψηφίζουν “παρών” ή και θα απέχουν της ψηφοφορίας. Αν συμβεί αυτό, Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ουσιαστικά το πλέον δεξιό κόμμα μετά την ΧΑ στη Βουλή!

Θα επιδιώξουμε σε συνεργασία με άλλα δημοκρατικά κόμματα, την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα.
Πρέπει να ξεκινήσουμε πανελλαδική καμπάνια για το χρέος, που είναι παράνομο, επονείδιστο, μη βιώσιμο και απεχθές, όπως κατέδειξε το πόρισμα της Επιτροπής αλήθειας για το χρέος της Βουλής.

Απέναντι στη φυλακή της ευρωζώνης που αποστερεί τη χώρα από τη νομισματική και εθνική της κυριαρχία, από τη μη δυνατότητα άσκησης τραπεζικής πολιτικής και αποκλεισμού από το να χαράξει την αναπτυξιακή της πολιτική εκεί που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η πρότασή μας πρέπει να εμπλουτισθεί μετά τις νέες εξελίξεις και να γίνει αντικείμενο δημόσιου διαλόγου κάτι που ο ΣΥΡΙZA δεν ξεκίνησε ποτέ.

Η κατ’ όνομα “ανεξάρτητη Ε.Κ.Τράπεζα” έχει τον αποκλειστικό έλεγχο της κυκλοφορίας του χρήματος. Έχει στην ουσία εξουσία ζωής και θανάτου σε κάθε χώρα. Είναι υπεύθυνη ως εντολοδόχος ουσιαστικά της Γερμανίας για τη μετατροπή σε καθεστώς δουλείας χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ε.Ε.

Αυτά πολλοί τα αγνοούν. Πολιτικό καθήκον της Αριστεράς είναι να γίνουν γνωστά σε όλους. Η γνώση είναι δύναμη, καθώς έλεγε ο Βάκων».
http://www.emprosnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου