Λατρεία ιερών λειψάνων: “Το μοναδικό παλαιοχριστιανικό εγκαίνιο από την Ερεσό Λέσβου”

Στις 21 Ιουνίου ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής και το Θερινό Ηλιοστάσιο, με την καθιερωμένη πλέον εκδήλωση με τίτλο “Μουσικό Ηλιοστάσιο”, “Music Solstice ”.


Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης, ο Φορέας Ανάπτυξης & Προβολής Ερεσού σε συνεργασία με την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου θα πραγματοποιήσει, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στις 20.00, στο αίθριο της Αρχαιολογικής Συλλογής Ερεσού την παρουσίαση της μαρμάρινης λειψανοθήκης που βρέθηκε σε υπόγεια κτιστή θήκη στο πρεσβυτέριο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη θέση «Αφεντέλλη» ή «Τρικάμαρο» Σκάλας Ερεσού.
Η μαρμάρινη λειψανοθήκη χρονολογείται στο τέλος 5ου – αρχή 6ου αιώνα μ.Χ. Το ημικυλινδρικό της κάλυμμα κοσμείται με ανάγλυφο ανισοσκελή λατινικό σταυρό.

Η αρχαιολόγος κυρία Μαρία Παπαγεωργίου θα αναγνώσει την ομιλία του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Δρ. Παύλου Τριανταφυλλίδη με θέμα: “Το εθιμοτυπικό λατρείας αγίων και μαρτύρων στην παλαιοχριστιανική τέχνη” και θα κάνει εισήγηση με θέμα: Λατρεία ιερών λειψάνων: “Το μοναδικό παλαιοχριστιανικό εγκαίνιο από την Ερεσό Λέσβου”
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά το συγκρότημα: Τα Σαντούρια της Αγιάσου
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου