Επιστολή της Συνύπαρξης στον Υπουργό Εξωτερικών για το θέμα της προξενικής θεώρησης στους Τούρκους πολίτες

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Τα μέλη της «Συνύπαρξης», εργάζονται σε εθελοντική βάση  εδώ και 20 χρόνια για την εδραίωση της ειρήνης και την καλλιέργεια σχέσεων φιλίας και συνεργασίας σε επίπεδο πολιτών στις δύο ακτές του Αιγαίου. Σε αναγνώριση των δράσεών μας αυτών καθώς και της προσφοράς μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, βραβευθήκαμε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πολλά τα υπομνήματά μας έως τώρα για το θέμα της προξενικής θεώρησης (Βίζα), που η νομοθεσία μας , εναρμονισμένη στην Ευρωπαϊκή, επιβάλλει στους τούρκους πολίτες, που επισκέπτονται την Ελλάδα. Ζητούμενο ήταν και παραμένει  η εδραίωση της αμοιβαιότητας και της απρόσκοπτης επικοινωνίας μεταξύ ελλήνων και τούρκων πολιτών. Βεβαίως θέση μας είναι η κατάργηση της βίζας για τους τούρκους γείτονές μας, αφού στα ακριτικά στα νησιά του Αιγαίου ειδικά, υπάρχει αυστηρός έλεγχος ταυτοπροσωπίας, στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, λόγω του προσφυγικού. Αναγνωρίζουμε ωστόσο τις δεσμεύεις της χώρας μας που απορρέουν ως μέλος της Ε.Ε. της Συνθήκης  Σένγκεν και χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει έως τώρα επιτευχθεί με τα πράσινα διαβατήρια και την εποχιακή (θερινή περίοδος) επιτόπια έκδοση στα νησιά θεώρησης βίζας.
Οι  ρυθμίσεις αυτές εκτός  του ότι διευκολύνουν την αμοιβαιότητα και την επικοινωνία, μεταξύ γειτόνων, όπου η «Συνύπαρξη» εστιάζει το ενδιαφέρον της, συνετέλεσαν στο  να αυξηθούν θεαματικά στα νησιά μας (με την χειμαζόμενη λόγω και της γενικευμένης  κρίσης οικονομία) οι τούρκοι τουρίστες.  Επειδή φέτος υπάρχουν διάχυτες φήμες για διακοπή της ρύθμισης, αν θα συνεχιστεί δηλαδή η δυνατότητα έκδοσης βίζας των τούρκων επισκεπτών στις πύλες εισόδου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, επανερχόμαστε στο θέμα και ζητάμε:
κ. Υπουργέ, να κινήσετε έγκαιρα τις διαδικασίες και να εντείνετε τις προσπάθειες, ώστε τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. να δώσουν και φέτος την συγκατάθεσή τους για το μέτρο που ίσχυσε τα τελευταία χρόνια.
Επισημαίνουμε μάλιστα  λόγω που το Πάσχα φέτος είναι πρώιμο και  οι γείτονες μας  προτιμούν να επισκέπτονται τα νησιά κατά την περίοδο αυτή, καλό θα ήταν η δυνατότητα επιτόπιας έκδοσης βίζας να ισχύσει ενωρίτερα από άλλες χρονιές.
Νομίζουμε πως τόσο η θέσπιση διατάξεων για την συζητούμενη νησιωτικότητα, όσο και τα οφειλόμενα ανταποδοτικά μέτρα  ελάφρυνσης των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, από την επιβάρυνση της  εκδήλωσης των ροών Προσφύγων – Μεταναστών,  επιβάλλουν να ισχύσουν και φέτος οι  ρυθμίσεις στο ζήτημα της βίζας.
Μένουμε στην διάθεσή σας
Με τιμή
Απ το Δ.Σ. της Συνύπαρξης
Η Πρόεδρος                              Η Γραμματέας
Ήβα Βουγιούκα Φράγκου      Χριστίνα Χατζιδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου