Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα - Για πρώτη φορά ένα ευρώ ανταλλάσσεται με περισσότερες από πέντε λίρες

 Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η τουρκική λίρα. Αιτία; Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η τουρκική κεντρική τράπεζα ακολουθεί τις απαιτήσεις του Προέδρου Ερντογάν και αυτό επηρεάζει και το τουρκικό νόμισμα.
«Η τιμή της τουρκικής λίρας σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Για πρώτη φορά στην ιστορία, σήμερα το ευρώ ισοδυναμεί με περισσότερες από πέντε λίρες. Επίσης, σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ», γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι εμπειρογνώμονες το αποδίδουν κυρίως στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη έχει ενισχυθεί, η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν αντισταθμίζει το χαμηλό πραγματικό επιτόκιο με σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων αλλά ακολουθεί τα επανειλημμένα αιτήματα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ειδικοί προειδοποιούν για υπερθέρμανση της οικονομίας, καθώς τα φτηνά δάνεια υπερβαίνουν τη ζήτηση και μπορεί να οδηγήσουν σε στασιμότητα ή ακόμα και ύφεση, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου