Συναυλία για την Ειρήνη και την Φιλία στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Πέμπτη 18/05 στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Συναυλία για την Ειρήνη και την Φιλία με τα τραγούδια που μας ενώνουν.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Συνύπαρξης, καλούν τους πολίτες της Λέσβου να απολαύσουν μια βραδιά αφιερωμένη στην ειρήνη και τη φιλία με τη μουσική και τα τραγούδια που μας ενώνουν, από την Χορωδία και Ορχήστρα του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων με τη Συνθήκη της Λωζάνης (Lozan Vakfi) από την Κωνσταντινούπολη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο πρωτοπόρος της Ελληνοτουρκικής φιλίας, τέως Δήμαρχος Δικελί, Οσμάν Οζγκιουβέν.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ LOZAN VAKFI
Τα μέλη του Ιδρύματος Lozan Vakfi Mubadilleri είναι απόγονοι της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που έγινε με την συνθήκη της Λωζάννης το 1924 . Πρόσφυγες, όπως έχουμε συνηθίσει να τους αποκαλούμε εμείς, οι άνθρωποι αυτοί έχουν βιώσει μέσα στα σπίτια τους ένα ιδιαίτερο πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα που έφεραν οι οικογένειές τους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ( Κρήτη, Μακεδονία, Ήπειρο, νησιά κ.α.)
Το LOZAN VAKFI που εδρεύει στην Πόλη έχει φίλους και μέλη σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, απολαμβάνει δε γενικότερης αναγνώρισης και υπόληψης, λόγω του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου που επιτελεί. Διατηρεί, στην Τσατάλτζα , προάστιο της Πόλης, Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης. Έχει επιμεληθεί και εκδώσει πολλά βιβλία και λευκώματα σχετικά με τους τόπους καταγωγής στην Ελλάδα , αλλά και για τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης. Διατηρεί επίσης πολυμελή χορωδία με μουσικό και χορευτικό τμήμα, που συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται στην μελέτη παρουσίαση της μουσικής παράδοσης των ιδιαιτέρων πατρίδων των προγόνων τους . Τακτικά οργανώνουν τμήματα εκμάθησης Ελληνικών.
Στο νησί μας έχουν έλθει επίσημα και με πρόσκληση της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ τρεις φορές. Η πρώτη με την συναυλία της Χορωδίας τους στο προαύλιο του Λουτρού στην Επάνω Σκάλα. Η δεύτερη με την διοργάνωση στην Μαρίνα Μυτιλήνης της έκθεσης «ΠΟΛΗ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΜΟΥ», αφιερωμένη στον ελληνισμό της Πόλης. Η τρίτη με διοργάνωση συναυλίας στο Συνεδριακό Κέντρο του Μόλυβου και έκθεση στο Επιμελητήριο Μυτιλήνης.
Τώρα είναι η τέταρτη φορά που έρχονται και θα εμφανιστούν στο κοινό της Μυτιλήνης με το ρεπερτόριο των τραγουδιών τους να περιλαμβάνει σε ελληνική και τουρκική γλώσσα κοινά τραγούδια και ακούσματα, με τα οποία όλοι μας μεγαλώσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου