Εβδομάδα Δωρεάν Εξετάσεων και Ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα Β στην Μυτιλήνη

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» σε συνεργασία με τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου, διοργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης και δωρεάν εξετάσεων για την Ηπατίτιδα Β (HBV), στην Μυτιλήνη. Το σύνθημα της εκστρατείας είναι «έλα να εξεταστείς – έλα να μάθεις».

Η πρωτοβουλία αυτή, σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψιν επιστημονικά στοιχεία που καταδεικνύουν τη νόσο, ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι ζουν με χρόνια λοίμωξη με Ηπατίτιδα Β. Επίσης, ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας λοίμωξης με HΒV είναι ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της ασθένειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μικρό ποσοστό ασθενών γνωρίζει ότι πάσχει, με ότι συνεπάγεται αυτό στην υγεία του ασθενή, από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις λόγω καθυστερημένης διάγνωσης και λήψης θεραπείας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, το ποσοστό των αδιάγνωστων ασθενών για την ηπατίτιδα Β στην Ελλάδα ανέρχεται στο 50% κατά προσέγγιση. Η χρόνια λοίμωξη με HBV μπορεί να επιφέρει προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση, που μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος και σε ενδεχόμενη εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Σημειώνεται ότι η χρόνια ηπατίτιδα Β είναι από τις κυριότερες αιτίες ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
Για τους παραπάνω λόγους, από την Δευτέρα 18/06 έως την Παρασκευή 22/06/2018 και ώρες 10:00 - 14:00, υποδεχόμαστε το κοινό στο ισόγειο του κτιρίου περιφέρειας Β. Αιγαίου, χωρίς ραντεβού για την παροχή δυνατότητας δωρεάν εξέτασης για ηπατίτιδα Β, με μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο.

Επίσης, στις 18/06/2018 σας περιμένουμε στην ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λέσβου και ώρες 19:00 – 21:00, με ελεύθερη συμμετοχή. Στόχος της εκδήλωσης είναι η σφαιρική ενημέρωση για την ηπατίτιδα Β, μέσω ομιλιών από καταξιωμένους προσκεκλημένους ομιλητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση, θα παρουσιαστεί ένα νέο ψηφιακό εργαλείο «αξιολόγησης κινδύνου» για τις ιογενείς ηπατίτιδες. Αναλυτικότερα, μέσω ενός σύντομου και απλού ερωτηματολογίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταλήξουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για το αν θα πρέπει να εμβολιαστούν ή να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις για ιογενείς ηπατίτιδες.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» θέτει στο δημόσιο διάλογο το θέμα της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόληψης για την ηπατίτιδα Β.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Επιμελητήριο Λέσβου και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την παραχώρηση χώρων διεξαγωγής της εκστρατείας.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος στην Ελλάδα. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, στοχευμένες υπηρεσίες καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου είναι Ν.Π.Δ.Δ. στεγάζεται επί της οδού Καβέτσου 17, αριθμεί σε 280 μέλη περίπου, που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο της υγείας. Σκοπός του είναι η διατήρηση της επιστημονικής και ηθικής ικανότητας του ιατρικού σώματος να εξυπηρετεί με προθυμία τη δημόσια υγιεινή καθώς και η εναρμόνιση των  συμφερόντων μεταξύ των μελών του με την εποπτεία για την τήρηση των νόμων και κανονισμών που  αφορούν τα καθήκοντα & δικαιώματα των γιατρών
O Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου είναι ΝΠΔΔ και ιδρύθηκε το 1929. Σήμερα στεγάζεται επί της οδού Μητροπολίτου Ιακώβου 2, αριθμεί από 106 μέλη, οπού τα 11 διατηρούν φαρμακείο στη Λήμνο. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, με στόχο την παροχή υπηρεσιών προς τους συναδέλφους για τη διευκόλυνση του επαγγέλματος τους και την ανάδειξη του κοινωνικού και του επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού, καθώς και την ενημέρωση και  πληροφόρηση του κοινού, μέσω ενημερωτικών και επιμορφωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων που πραγματοποιεί σε Λέσβο και Λήμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου