Συνάντηση στη Μυτιλήνη της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης συναντήθηκαν  στη Μυτιλήνη με τον νέο πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) κ. Παναγιώτη Κατσαβέλλη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ κ. Θανάσης Ψούνος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Ξυλάς, καθώς και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λέσβου κ. Γιώργος Λαγουτάρης.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και γενικότερα τον αγροτικό κόσμο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Η κα. Καλογήρου, επισημαίνοντας την ισχυρή βούληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για στήριξη των αγροτών, ενημέρωσε για τις προγραμματικές συμβάσεις που έχει συνάψει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, με σκοπό την εκπόνηση Ερευνητικών Έργων τα επιστημονικά συμπεράσματά των οποίων θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο και χρήσιμο εφόδιο στους ανθρώπους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που συνδέονται με την καλλιέργεια, την παραγωγή, την τυποποίηση και τη διάθεση προϊόντων, όπως το λάδι, το κρασί, το μέλι και τα αρωματικά φυτά.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην προστασία οικοτόπων (Άγιος Ευστράτιος- ακρίδες) και στα προγράμματα σύγχρονης αντιμετώπισης εχθρών των καλλιεργειών.

Συζήτηση έγινε για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως επικεφαλής εταίρος στο έργο «ΑΓΡΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑ», που χρηματοδοτείται από το Interreg Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 1.6 εκατομμύρια ευρώ, και αφορά στην ταυτοποίηση και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε  η στενή συνεργασία των δύο φορέων, ώστε στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου το ΓΕΩΤΕΕ να υποστηρίξει επιστημονικά το σύνολο των προσπαθειών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα στα νησιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου