Ο Γύρος της Λέσβου σε 32 ώρες: Σκυταλοδρομία Λέσβου 320km – Lesvos Relay 320 km

Δεν είχαμε βάλει στοίχημα όπως ο Φιλέας Φογκ. Δεν χρειάστηκε να ανέβουμε σε αερόστατα και να πάρουμε τρένα και πλοία. Βάλαμε απλώς τα παπούτσια μας και βγήκαμε στους δρόμους της Λέσβου. Και τους τρέξαμε. Ξημερώματα, μέσα στην (απρόσμενα μεγάλη) ζέστη του μεσημεριού, τη νύχτα με την σχεδόν γεμάτη πανσέληνο. Και πριν καλά καλά το καταλάβουμε, ξαναφτάσαμε στην αφετηρία. Είχαν περάσει 32 και μισή ώρες από το πρωί του Σαββάτου 22 Σεπτέμβρη 2018 ως το απόγευμα της Κυριακής 23. Και είχαμε τρέξει 326 χιλιόμετρα γύρω από τη Λέσβο.

Η τρελή σκέψη που είχε κάποιος από εμάς το χειμώνα όταν προσπαθούσαμε να σκεφτούμε μια δρομική διοργάνωση που δεν θα είχε ανταγωνιστικό χαρακτήρα, ούτε έπαθλα ή μετάλλια είχε πραγματοποιηθεί. Που θα ήταν ένα γεγονός για όλο το νησί αλλά και που θα μας βοηθούσε και εμάς προσωπικά να πετύχουμε κάτι όλοι μαζί στηρίζοντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον/την άλλο/άλλη. Γράφαμε πριν τον αγώνα: «Πεποίθηση μας είναι ότι οι αποστάσεις υπάρχουν για να μας φέρουν κοντά, όχι για να μας απομακρύνουν, και αυτό δεν αφορά μόνο το τρέξιμο. Αυτές οι σκέψεις είναι για εμάς το έπαθλο, η σκυτάλη και το φόντο της διαδρομής μας». Και πράγματι: αυτό έγινε!! Μιλήσαμε, ενθουσιαστήκαμε, μαλώσαμε (λίγο), αλλά καταφέραμε να οργανώσουμε τελικά τη σκυταλοδρομία μας γύρω από τη Λέσβο. Ποιοι είμαστε; O Σύλλογος Δρομέων Λέσβου Lesvos Runners (δείτε περισσότερα εδώ: https://www.facebook.com/LesvosRunners/).

Η επιθυμία μας ήταν και παραμένει για τις επόμενες χρονιές, η διοργάνωση να αποτελέσει γεγονός για όλο το νησί και να προσφέρει προβολή και εκτός αυτού και να καταλήξει ως ένα ορόσημο στο ημερολόγιο εκδηλώσεων του νησιού και να είναι και πόλος έλξης για επισκέπτες του.

Μερικά στατιστικά: έτρεξαν 28 δρομείς με τη σκυτάλη στις ισάριθμες αλλαγές σκυτάλης και συνολικά πάνω από 60 που τους συνόδευαν. Η μικρότερη διαδρομή ήταν 5 χιλιόμετρα και η μεγαλύτερη 28! Συνολικά τρέξαμε 329 χιλιόμετρα σε 32 ώρες και 24 λεπτά, δηλαδή μόλις 30 λεπτά εκτός του προγραμματισμένου χρόνου. Κάποιοι έτρεξαν περισσότερες από μια διαδρομές για παρέα (και ένας τέσσερις!). Όχι και άσχημα για πρώτη χρονιά, του χρόνου θα είμαστε περισσότεροι και περισσότερες και ακόμη καλύτεροι/ες.

Πρωταγωνιστής ήταν το ίδιο το νησί της Λέσβου. Διασχίσαμε τόσα πολλά από τα χαρακτηριστικά του σημεία: Από την πόλη της Μυτιλήνης και τους ελαιώνες στις αναβαθμίδες του βόρειου και κεντρικού τμήματος μέχρι τη Συκαμνιά και τον πετρόκτιστο Μόλυβο όπυ φτάσαμε το μεσημέρι. Μετά στις βελανιδιές της Φίλιας και στο ηφαίστειο της Βατούσσας το απόγευμα και το βράδυ στο Απολιθωμένο Δάσος της δυτικής πλευράς. Η νύχτα μας βρήκε στο δρόμο για το λεκανοπέδιο της Καλλονής και γύρω από τον Κόλπο της ως τον Πολιχνίτο και το ξημέρωμα στην παραλία στα Βατερά. Πρωί στο Πλωμάρι και από εκεί στη Γέρα και τα χωριά της, στον Ευεργέτουλα και στα Λουτρά μέχρι τη Χαραμίδα και την παραλιακή των δρομέων στο ισιάδι του αεροδρομίου που μας έφερε ξανά στην πόλη.

Η Λέσβος είναι μεγάλο νησί και με πλούσια γεωλογική, βιολογική και πολιτισμική ποικιλία (και ομορφιά). Όμως το νησί δεν είναι ποτέ ίδιο όσες φορές κι αν το γυρίσεις, έτσι κι εμείς ήμασταν ίδιοι αλλά και διαφορετικοί όταν φτάσαμε ξανά ολοκληρώνοντας την περίμετρο του, στην πλατεία Σαπφούς το απόγευμα της Κυριακής. Πολλές δυνατές εικόνες: η χαρά των δρομέων που περίμεναν την αλλαγή ακόμη και βαθιά μέσα στη νύχτα, η εικόνα του φεγγαριού να δείχνει το δρόμο, οι άνθρωποι από τα καφενεία και τις πλατείες που χειροκροτούσαν και μας φώναζαν «καλό δρόμο» και η μεγάλη συγκίνηση της τελευταίας διαδρομής όταν 25 άτομα φτάσαμε μαζί στην πλατεία Σαπφούς.

Ραντεβού του χρόνου κοντά στην πανσέληνο του Σεπτέμβρη!!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους στήριξαν τη διοργάνωση υλικά και ηθικά. Το ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ, την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ, την ΕΤΑΛ και τον ΔΗΜΟ ΛΕΣΒΟΥ, ενώ ευχαριστούμε θερμά και το ΛΙΜΕΝΙΚΟ και την 98η ΑΔΤΕ. Επίσης τις ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ και ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ για την υποδοχή, τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΛΑΙΟΚΗΠΟΥ για την υποδοχή και τα δώρα στη Γέρα και τον ΦΟΡΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΡΕΣΣΟΥ για την υποδοχή και τα δώρα στην Ερεσσό. Τέλος, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ που φρόντισε να είμαστε υγιείς ως το τέλος και στα παιδιά που οδήγησαν το βανάκι μας.

Και πάνω από όλα στους άντρες και γυναίκες της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ που μας συντρόφευσαν χωρίς γκρίνιες και με φοβερά καλή διάθεση σε όλη τη διαδρομή όλες τις ώρες.


Οι στάσεις και οι χρόνοι άφιξης σε κάθε στάση


Η διαδρομή και οι στάσεις – σημεία αλλαγής<Περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία: akizos@aegean.gr, 6976847655 (Κίζος Θανάσης)>

Μερικές φωτογραφίες

Εκκίνηση Σάββατο πρωί: φωτο Ν. ΜπάτσιοςΠεριμένοντας στην 1η αλλαγή (Σκάλα Θερμής)


Έξω από τη Φίλια και με την Τροχαία


Ερεσσός


Μια selfie στην αλλαγή στα Παράκοιλα βαθιά στη νύχταΔιασταύρωση για Αχλαδερή 3-00 το πρωί και πολλά χαμόγελαΞημερώνει στα Βατερά


ΠλωμάριΚατεβαίνοντας από ΧαραμίδαΣτον τερματισμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου