ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 74η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ


Με ιδιαίτερη επιτυχία έγιναν το Σάββατο 29/09/2018 οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 74η Επέτειο Απελευθέρωσης της Λέσβου από τους ναζί Κατακτητές, που διοργάνωσε ο Δήμος Λέσβου με το ΝΠΔΔ Πολιτισμού-Αθλητισμού-Τουρισμού και την υποστήριξη των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας.

Ο κ. Δήμαρχος, συγκρότησε Οργανωτική Επιτροπή με υπεύθυνους τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Στεργίου Θεόδωρο και την Αντιδήμαρχο Εθελοντισμού κ. Αθηνά Ιωσηφέλλη, που με τη συμμετοχή των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις.

Στις 10:30 το πρωί, πολλοί δρομείς ξεκίνησαν τον 3ο Αγώνα Τιμής και Μνήμης από το κτίριο της Γκεστάμπο (Βίλα Ηλιοπούλου) στη Σουράδα, αφού ενημερώθηκαν για τα όσα συνέβαιναν σε αυτό το άντρο βασανιστηρίων στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής 1941-1944 από τον μελετητή- συγγραφέα κ. Γιώργο Γαλέτσα.

Τερμάτισαν στο Μνημείο των 42 Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας στα Τσαμάκια. Στο χώρο του τερματισμού έγινε απονομή τιμητικών επάθλων στους αθλητές. Επίσης, στο ίδιο σημείο, λειτούργησε Έκθεση Φωτογραφίας των 42 Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας.

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση με την παρουσία και των δύο Μητροπολιτών του νησιού. Kατέθεσαν στεφάνια εκπροσώποι της 98 ΑΔΤΕ, , του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,ο Βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης,καθώς και εκπρόσωποι του ΝΠΔΔ Πολιτισμού-Αθλητισμού-Τουρισμού Δήμου Λέσβου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, της ΠΕΑΕΕΑ και του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων είπε στον χαιρετισμό του:

«Σήμερα τιμούμε την 74η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού μας από την Γερμανική κατοχή, με ιδιαίτερες εκδηλώσεις μνήμης για τους 42 εκτελεσμένους συμπατριώτες μας που εδώ σ’ αυτό το χώρο, δεμένοι στα πεύκα τουφεκίσθηκαν από Γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα. Είναι μια οφειλόμενη τιμή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και το λαό μας, αλλά και για να ενημερωθούν οι νεώτερες γενιές ότι το τέρας του νεοναζισμού, δεν είναι διέξοδος στα σημερινά οξύτατα προβλήματα που υποβαθμίζουν τη ζωή των συμπατριωτών μας. Με την υποστήριξη των Φίλων Ιστορικής Μνήμης & Πολιτιστικής Δημιουργίας, η Δημοτική Αρχή, αποφάσισε να διοργανώσει τον σημερινό τρίτο αγώνα δρόμου προς τιμήν των εκτελεσμένων συμπατριωτών. Γι’ αυτό το λόγο θέλω να συγχαρώ εκ μέρους όλου του Δημοτικού Συμβουλίου όσες και όσους τίμησαν με τη συμμετοχή τους αυτό τον αγώνα ακολουθώντας μια σχετικά μεγάλη διαδρομή από τη Σουράδα – που βρίσκονταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο όπου τότε υπέφεραν πολλοί συμπατριώτες μας – μέχρι εδώ που είναι το σημείο της εκτέλεσης τους. Τούτος ο μαρτυρικός τόπος στα Τσαμάκια, έχει ονομασθεί και επίσημα χώρος μαρτυρίου και ιστορικής μνήμης πριν δυο χρόνια, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε εκδήλωση που διοργανώσαμε σε αυτόν εδώ τον μαρτυρικό τόπο, πάντοτε μαζί με τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης & Πολιτιστικής Δημιουργίας, τιμήσαμε τους 291 συμπατριώτες μας που εξόντωσαν οι κατακτητές, εντός και εκτός Λέσβου, όπως κατέγραψε με πολυετείς έρευνες και τις παρουσίασε στα τρία του βιβλία ο συγγραφέας, κ. Γεώργιος Γαλέτσας. Η συμμετοχή όλων μας τιμά τη μνήμη των συμπατριωτών μας που έδωσαν την ζωή τους για την Πατρίδα και την Ελευθερία. Καλό, όμως, είναι να γνωρίζουμε ότι δεν εκτελέστηκαν μόνο απ’ τα Γερμανικά στρατεύματα, διότι και κάποιοι άλλοι συνήργησαν. Και αυτοί που συνήργησαν ήταν οι συνεργάτες των κατακτητών, οι τότε ναζιστές, οι τότε λάτρεις του φασισμού. Γι’ αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι λέξεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να το φωνάξουμε δυνατά: Ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια ναζισμός. Θέλω να τονίσω ότι είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, η όσο το δυνατό μαζικότερη συμμετοχή σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης όπως η σημερινή, που πρέπει να λειτουργούν παιδευτικά. Οι ήρωες αυτοί, πέρα από τη δημόσια τιμή και αναγνώριση που τους αξίζει, πρέπει να μας παραδειγματίζουν με όλα όσα πρόσφεραν και η θυσία τους να μας κάνει να αναλογιστούμε που βαδίζει η ανθρωπότητα. Ιδιαίτερα σήμερα που το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται κυριολεκτικά δίπλα μας, θα πρέπει να προβληματιζόμαστε, να συμμετέχουμε και να μη μένουμε απαθείς. Αυτό πιστεύω ότι είναι το πραγματικό νόημα και η αξία αυτών των εκδηλώσεων και η καλύτερη απάντηση στους λάτρεις του ναζισμού και του φασισμού που και σήμερα δηλητηριάζουν την κοινωνία μας. Όλοι μαζί πρέπει να αποτελέσουμε ένα ισχυρό ανάχωμα, απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές ιδεολογίες»

Η εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του στρατιωτικό άγημα της 98 ΑΔΤΕ, ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από τη μουσική της Εθνοφυλακής Λέσβου.

Συγχαίρουμε θερμά τα μέλη των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας για την υποστήριξη στη διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και όλους τους πολίτες, τον Απόλλωνα Βουναρακίου, τον Αστέρα Νίκης, το Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης, τον Αιολικό Μυτιλήνης , τον Κεραυνό Αφάλωνα, που συμμετείχαν στον Αγώνα Τιμής και Μνήμης. Για την ασφαλή συμμετοχή των δρομέων, φρόντισαν η Διοικήτρια και στελέχη της Τροχαίας Μυτιλήνης το ΕΚΑΒ, το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και ο Γιατρός κ. Σίμος Χαραλάμπους (Δημοτικός Σύμβουλος). Τα ΜΜΕ πρόβαλλαν τη διοργάνωση των εκδηλώσεων .

Με εντολή Δημάρχου
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Θεόδωρος Στεργίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου