Συνάντηση εκπροσώπων κτηνοτροφικών συνεταιρισμών με τον Γ.Γ του ΥΠΑΑΤ Ν. Αντώνογλου στην Καλλονή

Σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών του  νησιού μας και του Γ. Γραμματέα ΥΠΑΑΤ Νίκου Αντώνογλου, οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στην Καλλονή, την περασμένη Παρασκευή.

Σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών του  νησιού μας και του Γ. Γραμματέα ΥΠΑΑΤ Νίκου Αντώνογλου, οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στην Καλλονή, την περασμένη Παρασκευή. Στόχος της σύσκεψης ήταν να ενημερωθεί ο Γ.Γ για τα προβλήματα της Λεσβιακής κτηνοτροφίας.

Στη σύσκεψη  έδωσαν το παρών ο Βουλευτής Λέσβου του Σύριζα Γιώργος Πάλλης και ο υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. Λέσβου του Σύριζα Στρατής Νικολάου.

Στις τοποθετήσεις των προέδρων των συνεταιρισμών και των κτηνοτρόφων ήταν έκδηλη η αγωνία όλων για το μέλλον του κλάδου και κυρίως για την μεγάλη μείωση που έχουν υποστεί οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Ο Ν Αντώνογλου ανέφερε πως το Υπουργείο  ήδη έχει πάρει μια σειρά από μέτρα για να προστατέψει το εισόδημα των κτηνοτρόφων όπως:

    την αναγραφή στις συσκευασίες του γάλακτος την προέλευσή του,
    την αναγραφή στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών την χώρα προέλευσης του κρέατος ( Ο νόμος έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από τον σύνδεσμο των κρεοπωλών και περιμένουμε την απόφασή του)
    Ψήφιση νόμου πληρωμής των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων εντός  60 ημερών, (αναμένεται η ενεργοποίησή του με εφαρμοστική εγκύκλιο)
    το γιαούρτι της χώρας μας  θα παρασκευάζεται μόνο από ελληνικό γάλα,
    οι έλεγχοι του ΕΛΟΓΑΚ θα οργανωθούν καλύτερα, θα γίνουν πιο στοχευμένοι ενώ τα πρόστιμα, σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας, από 60.000 θα φτάσουν στα 2.000.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής θα αναστέλλεται η λειτουργία του τυροκομείου
    ήδη ανακοινώθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους  αγελαίας  κτηνοτροφίας των νησιωτικών και ορεινών περιοχών ύψους τριάντα 30.000.000 ευρώ.

Ο Ν. Αντώνογλου ανέφερε πως οι τιμές γάλακτος έχουν μειωθεί τεχνητά από τις μεγάλες τυροκομικές μονάδες για πολιτικούς λόγους, καθώς δεν δικαιολογούνται από τα αποθέματα της φέτας, και κάλεσε τους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την εξυγίανση του κλάδου και την στήριξη των τιμών του γάλακτος.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής Λέσβου του Σύριζα Γιώργος Πάλλης ανέφερε πως τα προβλήματα της κτηνοτροφίας πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλους τους συνεταιρισμούς μαζί, γι’ αυτό επιβάλλεται η συνεργασία και η αλληλεγγύης μεταξύ όλων σε μια κοινή προσπάθεια διαχείρισης του γάλακτος και των γεωργικών εφοδίων, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ καθώς και την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στο νησί μας που βοηθούν γενικότερα  την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Τέλος ο Γ. Πάλλης ανέφερε πως ήδη έχει κλείσει ραντεβού την ερχόμενη Παρασκευή 2 Νοεμβρίου με τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Αραχωβίτη για να συζητηθούν τα προβλήματα της Λεσβιακής κτηνοτροφίας και κάλεσε τους συνεταιρισμούς να ορίσουν τους εκπροσώπους τους για την επίσκεψη στο Υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου