Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έκλεισε τέσσερα χρόνια ζωής

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έκλεισε φέτος τέσσερα χρόνια ζωής και με σταθερά βήματα συνεχίζει το σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό του έργο βάζοντας την Λέσβο και το Βορειοανατολικό Αιγαίο στον χάρτη με τα ποιοτικότερα καλοκαιρινά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης.

Στον κέντρο των δραστηριοτήτων του θεσμού οι εκδηλώσεις του Αυγούστου. Στο 4ο Φεστιβάλ με τίτλο “Γένεσις” συμμετείχαν 27 πολυβραβευμένοι σολίστ από όλο τον κόσμο. Κατά το διάστημα αυτό ο οικισμός του Μολύβου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, έζησαν στους ρυθμούς του Φεστιβάλ στα καλντερίμια, στους αρχαιολογικούς χώρους, στις παραλίες με κορύφωση τις συναυλίες του Κάστρου, οι οποίες και μεταδόθηκαν ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την ΕΡΑ Αιγαίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ήταν και δημοσιογράφοι του BBC και της Γερμανικής Κρατικής Ραδιοφωνίας αλλά και ότι το έγκριτο βρετανικό περιοδικό για την κλασική μουσική Pianist, σε άρθρο του συγκαταλέγει την μεταφορά των πιάνων στο κάστρο του Μολύβου ανάμεσα στις πιο δύσκολες και εντυπωσιακές του κόσμου.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, εξίσου σημαντικό κομμάτι του Φεστιβάλ, συνεχίστηκαν και φέτος με μεγαλύτερη δυναμική. Για δεύτερη χρονιά μαθητές τριών σχολείων της Λέσβου σε διάστημα έξι εβδομάδων, διδάχθηκαν τις βασικές αρχές της πολιτιστικής διαχείρισης τις οποίες έβαλαν άμεσα σε πράξη διοργανώνοντας συναυλίες μουσικής δωματίου και παρουσιάζοντας στο κοινό του νησιού τους ταλαντούχους νέους ερμηνευτές κλασικής μουσικής Ράφαελ Παρατόρε –τσέλο, Άννε Μαρία Βερμάγιερ –βιολί και Φίλιπ Βόλχαϊμ -βιολί που ήδη διαγράφουν διεθνή πορεία.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του MO-TO key, μίας πλατφόρμας δράσης του Φεστιβάλ σε συνεργασία με τον γερμανικό πολιτιστικό θεσμό Tonali  που εξοικειώνει τα παιδιά με την κλασική μουσική και τους δίνει τα εφόδια, ώστε με αυτενέργεια, φαντασία και δημιουργικότητα να διοργανώσουν ένα πολιτιστικό γεγονός, μία συναυλία!
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Μουσικό Κλειδί”. 625 παιδιά & νέοι είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στο μαγικό κόσμο της μουσικής με οδηγούς δύο ανερχόμενα αστέρια του κλασικού ρεπερτορίου.  Τον Γερμανό σολίστ Μπένεντικτ Κλέκνερ στο βιολοντσέλο και την Γαλλίδα βιρτουόζο του βιολιού Κλεμάνς ντε Φορσβίλ. Το Μουσικό Κλειδί έδωσε ερεθίσματα στους μαθητές για να ανακαλύψουν τον προσωπικό τους δρόμο έκφρασης αλλά και την σημασία της δημιουργικής συνεργασίας.  Ο αυθορμητισμός των καλλιτεχνών που το υλοποίησαν, η αφήγηση των προσωπικών τους βιωμάτων από την ενασχόλησή τους με την μουσική και η άμεση επαφή τους με τους μαθητές συνέβαλαν στην επιτυχία.

Για το 2019 η ομάδα του Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει την διοργάνωση του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που θα έχει τον τίτλο “Διάλογος” και θα πραγματοποιηθεί 16-19 Αυγούστου. Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα γίνουν σε διάφορα μέρη του νησιού λίγες μέρες νωρίτερα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου