Ανοιχτή πρόσκληση της «Ανταρσίας στο Αιγαίο» στον κόσμο του κινήματος

Συζήτηση για ανατρεπτική - ριζοσπαστική παρέμβαση στις τοπικές εκλογές
Τα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από τις τελευταίες περιφερειακές και τοπικές εκλογές άλλαξαν πολλά στις ζωές μας και την τοπική κοινωνία. Διαψεύστηκαν και κατέρρευσαν με πάταγο οι αυταπάτες πως μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε φραγμό στη μνημονιακή λαίλαπα και  θα βελτίωνε τη θέση των εργαζομένων, χωρίς σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κεφάλαιο.
Τα παραμύθια της κυβέρνησης για δήθεν έξοδο από τα μνημόνια ακούγονται ειρωνικά στα αυτιά μας, καθώς η συνεχιζόμενη ασφυκτική επιτροπεία και η δημοσιονομική πειθαρχία ως το 2060, αποτελούν ένα δυσβάστακτο μνημόνιο διαρκείας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-προθύμων, γαντζωμένη στην εξουσία και έχοντας ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά της εξυπηρέτησης της καπιταλιστικής ολιγαρχίας, ελπίζει να διασωθεί με τις πλάτες της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Ούτε οι υποσχέσεις της ΝΔ μας πείθουν για μείωση των φόρων, λιγότερο κράτος και «ανάπτυξη». Γνωρίζουμε καλά πως αυτές σημαίνουν φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τσάκισμα της δημόσιας παιδείας, της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, πλήρη ασυδοσία στους εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων. Τα καθεστωτικά κόμματα (ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ κτλ), τα οποία τα τελευταία χρόνια αξιοποιήθηκαν ως μπαλαντέρ στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι, τώρα διαλύονται στις συμπληγάδες του νέου δικομματισμού, μην έχοντας εναλλακτική πρόταση διαχείρισης της αστικής πολιτικής. Η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής προσπαθεί μέσω της εκλογικής της επιβίωσης να αποφύγει τη φυλάκιση της ηγεσίας της για την εγκληματική της δράση. Η ρεφορμιστική αριστερά, ως φτωχός συγγενής, αδυνατεί να προτείνει ένα πρόγραμμα πάλης και αντεπίθεσης του κινήματος, με το οποίο οι εργαζόμενοι θα πάρουν πίσω όσα έχασαν τα προηγούμενα χρόνια.
Σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στο Δήμο Λέσβου αναπαράγονται τα ίδια φαινόμενα παρακμής: μεταγραφές από τη μία παράταξη στην άλλη, αλληλομαχαιρώματα εντός των καθεστωτικών κομμάτων, στήριξη του δεξιού δημάρχου από την κυβερνώσα αριστερά κτλ. Δεν τους χωρίζουν τα πολιτικά προγράμματα και οι ιδεολογίες. Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες διαγκωνίζονται για τη νομή της εξουσίας στο τοπικό κράτος και κυρίως για τη διαχείριση των κονδυλίων που έστω και πετσοκομμένα αποτελούν τη λεία που διεκδικεί με μανία η τοπική και η υπερτοπική οικονομική ολιγαρχία. 
Συζήτηση για ανατρεπτική - ριζοσπαστική παρέμβαση στις τοπικές εκλογές Συζήτηση για ανατρεπτική - ριζοσπαστική παρέμβαση στις τοπικές εκλογές Συζήτηση για ανατρεπτική - ριζοσπαστική παρέμβαση στις τοπικές εκλογές Με τον «Κλεισθένη» βαθαίνει ο ρόλος των περιφερειών και των δήμων ως εξαρτήματα της αστικής κρατικής μηχανής και διοίκησης. Εντάσσονται αποτελεσματικότερα στο σχεδιασμό για την συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και των λειτουργιών πρόνοιας, καθαριότητας κτλ. Λειτουργούν ως φορομπηχτικός μηχανισμός, προωθούν την εκχώρηση δημόσιων χώρων - περιουσίας, αγαθών και πλούτου στο κεφάλαιο, στηρίζουν την κερδοφορία του. Με το εκλογικό σύστημα που εισάγει ο «Κλεισθένης» εξασφαλίζονται ευρύτερες συναινέσεις των καθεστωτικών πολιτικών δυνάμεων στην προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Όλα αυτά βρίσκονται πολύ μακριά από τα προβλήματα των φτωχομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των προσφύγων και των μεταναστών που το μέλλον τους συντρίβεται από τις καθεστωτικές πολιτικές. Βρίσκονται μακριά από την ανεργία, τη φτώχεια, την εργασιακή εκμετάλλευση, την πολιτιστική υποβάθμιση, την απομόνωση, την υποδαύλιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που βιώνουμε στα νησιά μας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέφουν τις ζωές μας. Επιβάλλεται να παρέμβουμε στις τοπικές εκλογές, να συμβάλουμε στη συγκρότηση ανατρεπτικού μαζικού κινήματος στην Περιφέρεια και στον Δήμο. Επιδιώκουμε η παρέμβασή μας «μέσα» στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια αφενός να εξυπηρετεί το «έξω» από αυτά, δηλαδή τις λαϊκές ανάγκες, την ανάπτυξη του κινήματος, την οργάνωση των αγώνων ενάντια στην πολιτική του κράτους -κεντρικού και τοπικού- και την επιβολή των κατακτήσεων του λαϊκού κινήματος, αφετέρου να αποκαλύπτει τις ψευδαισθήσεις σχετικά με τη δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση με ανάθεση και χωρίς συνολικές ανατροπές στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι προσεχείς τοπικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με την στάμπα που έβαλε στα νησιά η προσφυγική κρίση που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Συρία και άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες – μετανάστες/τριες μπορεί και πρέπει να έχει την δική του φωνή μέσα στα δημοτικά συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Να βάλλουμε στα Δημοτικά Συμβούλια της Λέσβου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου την φωνή των ίδιων των προσφύγων.
Την ίδια ώρα, τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν δίπλα στα αυτιά μας. Στο κοντινό μέλλον η Λέσβος και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κινδυνεύουν να γίνουν πεδία μάχης ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, τον οποίο οι δύο αστικές τάξεις -Ελλάδας και Τουρκίας- θα χρησιμοποιήσουν για να μοιράσουν τα πετρέλαια του Αιγαίου. Οι επιθετικές ενέργειες των δύο πλευρών θα σταματήσουν μόνο από την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό το κίνημα πρέπει να έχει τις δικές του φωνές μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια της Λέσβου και το Συμβούλιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Σε αυτή τη μάχη η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά κατεβαίνει δυναμικά και απευθύνεται πλατιά στην κοινωνία.
Απευθύνεται στα κινήματα των εργαζομένων, των φτωχομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες – μετανάστες/ τριες, της αντιφασιστικής – αντιρατσιστικής - αντισεξιστικής πάλης. Απευθύνεται στους αγωνιστές της αριστεράς, σε κάθε άνεργο, εργαζόμενο, φτωχομεσαίο επαγγελματία, επιστήμονα και αγρότη, σε όλους όσους δε βολεύονται από τη μίζερη ζωή που υπόσχεται ο υπαρκτός καπιταλισμός της εποχής μας και δεν αρκούνται στις ίδιες συνταγές ήττας της παραδοσιακής αριστεράς.
Σας καλούμε να συζητήσουμε συναγωνιστικά με ποια τακτική και ποιο πρόγραμμα μπορούμε να παρέμβουμε μπροστά στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές. Και να διαμορφώσουμε μαζί το ανατρεπτικό ψηφοδέλτιο που θα εκφράσει τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και αντισυνδιαχειριστικής αριστεράς, τις δυνάμεις του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου.

Σας καλούμε στην ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στις 7μμ στο Φουαγιέ του Δημοτικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου