ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΟΡΙΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΑΦΑΛΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Σήμερα 19 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 18.00, ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων και των Δημοτικών Κοινοτήτων Μόριας, Παναγιούδας και Αφάλωνα, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο των σχολών του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα ανοιχτή Συνέλευση των κατοίκων, με σκοπό να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή από τους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες και τα εντεύθεν ανακύπτοντα προβλήματα.

Στη Συνέλευση κλήθηκαν, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι Βουλευτές του Νομού μας , η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, ο Δήμαρχος Λέσβου , καθώς και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Π. Β. Αιγαίου.
Παραστάθηκαν ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του Δήμου και της Περιφέρειας.
Κατά τη συζήτηση που επακολούθησε, αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, με συνέπεια να νιώθουν ανασφαλείς στον ίδιο τον τόπο τους. Αναφέρθηκαν οι πρωτόγνωρες καταστάσεις παραβατικότητας, ανασφάλειας και δικαιολογημένου φόβου που βιώνουν οι κάτοικοι, οι υγειονομικοί κίνδυνοι από τα λύματα που κατακλύζουν το παρακείμενο ρέμα , η απόγνωση για τις ενδείξεις κατάρρευσης και ερήμωσης που εμφανίζει ο οικισμός της Μόριας , η μείωση της αξίας των ακινήτων, η μη πλήρης αποζημίωση από τις ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι (διαφυγόντα κέρδη, κλοπές κλπ) και η οργή τους για την ανεξέλεγκτη ενοικίαση χώρων από ΜΚΟ, χωρίς την τήρηση της ελληνικής νομοθεσίας.
Αποφασίσθηκε, ομόφωνα, να συνταχθεί το παρόν ψήφισμα με το ακόλουθο περιεχομένο:
1. Συνεχής και αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας.
2. Αποσυμφόρηση της Λέσβου και ειδικότερα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) της Μόριας και του ΚΑΡΑΤΕΠΕ, με άμεση μεταφορά των Μεταναστών και προσφύγων σε Κέντρα της Ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα γίνεται και η ταυτοποίησή τους.
3. Το Κέντρο της Μόριας, να λειτουργεί, ως και μέχρι το 2014, ως Κέντρο Προσωρινής Κράτησης, κλειστού και φυλασσόμενου τύπου, στο οποίο θα κρατούνται, προσωρινά, έως και 850 άτομα, όσα, δηλαδή, επιτρέπουν οι υπάρχουσες δομές και φυσικά να μην επιτραπεί η άμεση ή έμμεση επέκτασή του, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε φορέα (Υπουργείο, Αυτοδιοίκηση, Μ.Κ.Ο. κλπ).
4. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσων θα διαμένουν στο ανωτέρω κέντρο Προσωρινής κράτησης, με παράλληλη τήρηση των διεθνών κανόνων ασφαλείας.
5. Έως ότου υλοποιηθούν τα ανωτέρω άμεσα να ενισχυθεί επαρκώς η Αστυνομική Δύναμη στη Μόρια, στην Παναγιούδα και στη γύρω περιοχή, η οποία με την παρουσία της και τις συνεχείς περιπολίες της θα αποτρέπει κάθε είδους έκνομες ενέργειες και θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.
6. Συνεχής καταγραφή των ζημιών που υφίστανται οι κάτοικοι της περιοχής σε αγροτεμάχια, σπίτια, αυλές και ζωικό κεφάλαιο με σκοπό την άμεση αποζημίωση των κατοίκων είτε από Ευρωπαϊκά Κονδύλια είτε από Εθνικούς Πόρους.
7. Λόγω της υποβάθμισης των περιοχών Μόριας, Παναγιούδας και Αφάλωνα, ζητούμε ειδικές ρυθμίσεις, που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους (φοροαπαλλαγές, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και μείωση δημοτικών τελών).
8. Ως προς τις Μ.Κ.Ο.
• Κατάρτιση Μητρώου όσων δραστηριοποιούνται στη Λέσβο.
• Αποτελεσματικός έλεγχός τους (οικονομικός, φορολογικός, δημοσιονομικός) από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
• Η δραστηριοποίησή τους, τόσο εκτός όσο και εντός των κέντρων (ΚΥΤ), να γίνεται ύστερα από γραπτή άδεια των αρμόδιων αρχών και υπό την επιτήρηση και τον έλεγχο των Αστυνομικών Αρχών, καθόσον πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι η χώρα μας είναι κυρίαρχο κράτος και ουδείς είναι υπεράνω του νόμου.
Το ψήφισμα αυτό θα επιδοθεί:
1. Στον κ. Πρωθυπουργό
2. Στους κ.κ. αρχηγούς των Κομμάτων της βουλής
3. Στους κ.κ. Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη
4. Στους κ.κ. Βουλευτές του νομού μας
5. Στην κ. Περιφερειάρχη
6. Στον κ. Δήμαρχο
7. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
8. Στη ΔΟΥ Μυτιλήνης
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Αθανάσιος Ψούνος
Ο Πρόεδρος της Τ. Κοινότητας Μόριας
Νικόλαος Τρακέλλης
Ο Πρόεδρος της Τ. Κοινότητας Παναγιούδας
Ευάγγελος Βιόλατζης
α/α το μέλος του Τ.Σ.
Πραξιτέλης Καραλούδας
Η Πρόεδρος της Τ. Κοινότητας Αφάλωνα
Μαριάνθη Κεφαλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου