Αναβίωσε τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της «Πατινάδας» και της «Περικεφαλαίας ο Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ»

Το «Αγιασώτικο καρναβάλι» υποδέχτηκε και φέτος τους θιασώτες του στο νησί της Λέσβου. Tο μεσημέρι της Κυριακής το ιστορικό Αναγνωστήριο Αγιάσου αναβίωσε τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της «Πατινάδας» και της «Περικεφαλαίας» που γίνονταν στο χωριό από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Στις 2:30 το μεσημέρι ξεκίνησε από το «Αναγνωστήριο» πολυπληθής όμιλος μασκαρεμένων με επικεφαλής τον «Μεγαλέξαντρο» και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας σεργιάνισε στους μαχαλάδες του χωριού τραγουδώντας παλιά παραδοσιακά μας τραγούδια και τα προαιώνια «φαλλικά τριψίματα». Κάποια στιγμή από διαφορετικές κατευθύνσεις έφθασαν και δυο καρνάβαλοι πάνω σε γαϊδουράκια αναβίωσαν το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας).

Σήμερα, Καθαρή Δευτέρα, 11 Μαρτίου στις 3 το μεσημέρι στην Πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου θα γίνουν οι καθιερωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ».
Το καθιερωμένο καρναβάλι της δυτικής Λέσβου πραγματοποιήθηκε στο Μεσότοπο. Στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού κέντρου, αυθόρμητοι μασκαράδες, καυστικές σάτιρες και φυσικά… τους εκκωφαντικούς κουδουνάτους να προκαλούν δέος στους επισκέπτες του χωριού με τις πλούσιες «κουδουνοφτιαγμένες» φορεσιές και την εντυπωσιακή «κουτσκούδα».
Δείτε φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου