ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Απριλίου 2019, Ψυχολόγος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα επισκεφθεί σχολεία της Λέσβου με σκοπό να πραγματοποιήσει διαδραστικές, βιωματικές παρεμβάσεις σε μαθητές και μαθήτριες, σε εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού θα βρίσκεται δίπλα στη σχολική κοινότητα του νησιού.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας του Οργανισμού με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σε θεματικές που αναφέρονται στη βία και συγκεκριμένα:
Παιδική Κακοποίηση – Παραμέληση
Ενδοσχολική βία- εκφοβισμός
Στόχος των εκπαιδευτικών δράσεων είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενίσχυση  των δεξιοτήτων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για την αποτελεσματικότερη επίλυση και διαχείριση κάθε μορφή Βίας.
Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων είναι το ακόλουθο:
Δευτέρα 8 Απριλίου 2019
1η Ενότητα: Ενδοσχολική Βία- Εκφοβισμός
10:00-11:30: Δ.Σ. Ταξιαρχών (Καγιάνι), Μυτιλήνη
11.50-13.00: 10Ο Δ.Σ. Μυτιλήνης
19:00-20:00: Δ.Σ. Παπάδου – Γέρας

Τρίτη 9 Απριλίου 2019
2η Ενότητα: Κακοποίηση-Παραμέληση Παιδιού
09:30-13:30: Δ. Σ. Παπάδου – Γέρας
1η Ενότητα: Ενδοσχολική Βία- Εκφοβισμός
19-20:30. Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λυκειακές Τάξεις 

 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2016 λειτουργεί με έδρα τη Μυτιλήνη, Ιατρική Κινητή Μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών, εξοπλισμένη με θερμοκοιτίδα, ενταγμένη στο ΕΚΑΒ και στελεχωμένη με πιστοποιημένους διασώστες εργαζόμενους στον Οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας της έως και τον Δεκέμβριο του 2018, πραγματοποίησε 1263 διακομιδές νεογνών και παιδιών καθώς και 494 διακομιδές ενηλίκων, διανύοντας περισσότερα από 49.207 χιλιόμετρα στο νησί. 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαθέτει το «Σπίτι της θείας Νέλλυς» το οποίο θα λειτουργήσει στο πρότυπο των υπόλοιπων Σπιτιών του Οργανισμού ανά την Ελλάδα, όταν εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, ενώ προσωρινά στον χώρο φιλοξενείται το Νηπιαγωγείο Βαρειάς.   Ταυτόχρονα λειτουργεί Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις του Οργανισμού παρέχει υπηρεσίες σε κάθε παιδί θύμα Βίας, σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης, σε κάθε παιδί με προβλήματα Υγείας και σε κάθε παιδί και την οικογένειά του που αντιμετωπίζει προβλήματα Φτώχειας.
Σε πανελλαδικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών και κοινωνικών δράσεων σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.  Μια από τις βασικότερες δράσεις αποτελεί η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», η οποία είναι διαθέσιμη πανελλαδικά, λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο και είναι δωρεάν. Στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, η Γραμμή 1056 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων Βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. 
Από το 2010 συστάθηκε και οργανώθηκε το Τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών. Στόχος του είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για σοβαρά θέματα που την αφορούν. Ψυχολόγοι πάντοτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται καθημερινά στις σχολικές κοινότητες πανελλαδικά, υλοποιώντας διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Μόνο το 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποίησε 806 τέτοιες παρεμβάσεις σε σχολικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα σε συνολικά 35.275 μαθητές και μαθήτριες, σε 6.319 γονείς και κηδεμόνες και 969 εκπαιδευτικούς.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά για την υποστήριξη:
Τυπογραφείο ΔΟΥΚΑΣ Δ. & ΣΙΑ ΟΒΕΕ
PAPERLAND
Μουσικό Καφενείο

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Lesvos@hamogelo.gr
 ή τηλεφωνικά στο 22510-44982.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου