Στη Γενική Συνέλευση του Φορέα Τουρισμού Μολύβου μίλησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Στρατής Ζαφείρης

«Ο τουρισμός μπορεί να γίνει το άρμα που θα πιέσει όλους τους τομείς της οικονομίας να κινηθούν πιο δυναμικά στη Λέσβο», επισήμανε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Στρατής Ζαφείρης.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ», που παρέστη στην απολογιστική – προγραμματική διαδικασία του Φορέα, το Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας, αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική εξωστρέφειας της Λέσβου, την οποία προάγει ο τουρισμός. Τόνισε δε, την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων, αλλά και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, στην χάραξη και υλοποίηση πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης, που θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. «Η συνεργασία μου με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου – όπως είπε στην παρέμβασή του ο κ. Ζαφείρης – είναι μακρά, αφού συνεργαστήκαμε και με την παλιά μου ιδιότητα στη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροτοδιατροφικό και το βιομηχανικό τομέα. Μπορώ να σας πω, ότι συγκριτικά, έχοντας την εικόνα όλης της χώρας, ο Φορέας μας, ήταν μέσα στους πέντε πανελλαδικά που είχαν τις πιο προχωρημένες δράσεις και σκέψεις για το πώς θα προωθηθεί η διασύνδεση. Πραγματικά ήμουν περήφανος γιατί όντας Λέσβιος, ένας φορέας απ’ τον τόπο μου, παρότι δεν έχουμε όγκο τουριστικού προϊόντος στο νησί μας, συγκρινόταν επάξια με άλλους φορείς όπως το Επιμελητήριο Ηρακλείου (το οποίο είχε πάρει και το χάλκινο βραβείο Επιχειρηματικότητας στο Ευρωπαϊκό Forum Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων), ή το Επιμελητήριο Κυκλάδων.».
Όπως ανέφερε ο τ. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, αυτή η περίοδος τουλάχιστον για τον ίδιο τελείωσε, αν και εξελίσσεται για τους φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν πιλοτικά στην όλη προσπάθεια, και πρέπει να αποτελέσουν πετυχημένα παραδείγματα στον Ελλαδικό χώρο.
«Όμως και απ’ τη νέα θέση που διεκδικώ - συνέχισε ο κ. Ζαφείρης – ο τουρισμός αποτελεί καίρια προτεραιότητα. Όπως είπε και ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, πράγματι το νησί μας κόβεται σε δύο τμήματα, σε δύο δήμους με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ενώ το brand: Λέσβος, είναι κοινό, το ΑΕΠ στο Δήμο Μυτιλήνης προέρχεται κατά 50% απ’ τους μισθούς του δημοσίου, στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, κατά 90% είναι απ’ τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε δηλαδή ανθρώπους που ασχολούνται στο επιχειρείν, μέσω αγροτικού, κτηνοτροφικού και τουριστικού τομέα. Όλους αυτούς τους τομείς, αλλά και την αλιεία, τη γεωθερμία όπως και κάθε πλευρά της τοπικής οικονομίας, χρειάζεται να τους προωθήσουμε ενιαία, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και σε επίπεδο δυτικού τμήματος. Ειδικά στο δυτικό τμήμα ευθύνης του νέου δήμου».
Στόχος είναι, όπως επισήμανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, να υπάρξει στενή συνεργασία στη διαμόρφωση πολιτικών και προτάσεων οι οποίες θα προχωρήσουν την επιχειρηματικότητα.
«Ο τουρισμός – εξήγησε ο κ. Ζαφείρης – έχει μια ιδιαιτερότητα. Μπορεί να τα συνδέσει αυτά και να γίνει το άρμα το οποίο θα πιέσει και τους άλλους τομείς να πάρουν μπρος και να κινηθούν πιο δυναμικά. Κι έχει ένα χαρακτηριστικό το οποίο λείπει στο νησί μας, που δεν διακρίνεται από εξωστρέφεια. Εξαιτίας πολλών παραγόντων. Ως Λέσβος έχουμε κι ένα πρόβλημα, αφού βρισκόμαστε κάτω, κατά 40% απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα στον αριθμό των αποφοίτων λυκείου και πανεπιστημίου. Θεωρώ λοιπόν ότι ένας χώρος που συναναστρέφεται με τον έξω κόσμο, γιατί αυτό είναι το αντικείμενο της τουριστικής δουλειάς, θα βοηθήσει πάρα πολύ στην εξωστρέφεια και μπορεί έτσι να επηρεάσει το σύνολο του τόπου».
Καταλήγοντας ο κ. Ζαφείρης, με τις ευχές του για καλή επιτυχία στις δράσεις του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, τόνισε πως προσδοκά εποικοδομητική συνεργασία, και μεταξύ των φορέων, αλλά και μεταξύ δήμου και περιφέρειας: «έχοντας – όπως είπε - ο καθένας τον ρόλο του στη διαμόρφωση προτάσεων και σχεδίων, αλλά και στην υλοποίησή τους, ώστε να έχουμε και μετρήσιμα αποτελέσματα».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου