Οι 6 προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη μεταναστευτική πολιτική - Σύσκεψη στο Μαξίμου

Ποιοί συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη - Ποιοί συμμετείχαν
Σύσκεψη σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο ευρωπαίος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος. Στη σύσκεψη παρέστη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης.


Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ευρωπαίο επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προσερχόμενος στη σύσκεψη, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως «το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι μια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη». Ακόμη, τόνισε πως «πιστεύω ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μας δώσει τη δυνατότητα και ως Ελλάδα να καταγράψουμε με σαφήνεια τα αιτήματα που έχουμε προς την ευρωπαϊκή πλευρά. Ζητάμε περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη. Και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Ήδη έχω επεξεργαστεί και θα καταθέσω ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα».

Πηγές του υπουργείου τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμαναν ότι βασική λογική της «σφαιρικής και συνεκτικής» στρατηγικής που διαμορφώνεται είναι «η αποτελεσματική διασύνδεση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού και της προάσπισης του αγαθού της ασφάλειας» και συμπλήρωσαν πως «η υποτίμηση της ασφάλειας αποβαίνει τελικά εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έχει αποδειχθεί από την κατάσταση στη Μόρια και το Βαθύ».

Η στρατηγική αυτή θα εμπλουτίζεται βήμα- βήμα προκειμένου να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Οι δράσεις όσον αφορά το εσωτερικό πεδίο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μέτρα ενίσχυσης της επιτήρησης των συνόρων και βελτίωσης της κατάστασης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης με ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, νέο νομοθετικό πλαίσιο με στόχο την επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών ασύλου και τέλος την ενίσχυση και συστηματοποίηση των επιστροφών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προγραμματίζεται η αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικότερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να εφαρμόζεται αποτελεσματικά η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και της μεσογειακής συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης και τέλος η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Δ. Αβραμόπουλος: Η συνεργασία με την ΕΕ θα είναι συνεχής

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, ενόψει και της άτυπης συνόδου στο Ελσίνκι. Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, παρουσιάστηκε η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, όπου κάτω από τον απόλυτο έλεγχο παρατηρούνται ροές τον τελευταίο καιρό.

Σε δήλωσή του, ο ευρωπαίος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πως πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε διαβεβαιώσεις πως η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι συνεχής. «Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον. Το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας θα τύχει της καλύτερης δυνατής διαχείρισης», τόνισε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.

Ακόμη, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «με τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι βέβαιο ότι -και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης- η διαχείριση στο μέλλον θα είναι πιο αποτελεσματική. Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κοντά της είναι η Ευρώπη», ενώ συμπλήρωσε πως η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη. «Θέλω να πιστεύω ότι με καλή βούληση και θετική προδιάθεση θα έχουμε θετικά αποτελέσματα» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος.


Οι 6 προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσφυγικό

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Αβραμόπουλο, αλλά και στη σύσκεψη που ακολούθησε τέθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, σε συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.

3. Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2018- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.

6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου