«Έτσι είναι…….(αν έτσι νομίζετε)» νέα παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Τεριάντ

«Έτσι είναι…….(αν έτσι νομίζετε)»
νέα παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Τεριάντ το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται
Η νέα παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουλίου με το έργο «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλο, που θα κάνει πρεμιέρα στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τεριάντ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2019.

Οι θρύλοι της Σικελίας βρίθουν από ιστορίες ανθρώπων που χάνουν την αίσθηση του ποιοί είναι και συμπεριφέρονται με εξωφρενικό τρόπο. Ο Λουίτζι Πιραντέλλο ένιωθε πάντα έλξη για τέτοιους ανθρώπους και τα βιβλία του είναι στοιχειωμένα από ιστορίες σαν κι αυτές. Ο ίδιος είχε αντιµετωπίσει το πρόβληµα στο ταραγµένο µυαλό της ψυχικά ασθενούς γυναίκας του όπου εμφανιζόταν σαν εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας από την εικόνα που είχε εκείνος για τον εαυτό του. Κι ωστόσο, ποιος θα αποφάσιζε ποιά εικόνα ήταν αληθινή και ποιά  προϊόν ψευδαισθήσεων;
Το «Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε)» το εμπνεύσθηκε από μια πραγματική περίπτωση, στην οποία ένας άνδρας, η γυναίκα του και η πεθερά του έχασαν όλα τα χαρτιά τους σε ένα σεισμό και άρχισαν να διηγούνται ιστορίες που δεν μπορούσαν να αποδειχθούν.
Το έργο, που παίχτηκε για πρώτη φορά το 1917, τοποθετείται μέσα σε ένα επαρχιακό κλειστοφοβικό περιβάλλον με τους ήρωες μιας μικρής κοινωνίας να προσπαθούν να αποδείξουν – ο καθένας για τον εαυτό του – την αλήθεια των αντιφατικών ιστοριών τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη νοσηρή περιέργεια, την χωρίς όρια αδιακρισία  και την κανιβαλική διάθεση της κοινής γνώμης για οτιδήποτε ξεφεύγει από τις καθιερωμένες και κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές. Έχει να κάνει με το μυστήριο της ταυτότητας και με την ακόρεστη γοητεία που ασκεί στο κοινό η ζωή των άλλων ανθρώπων καθώς και την αδυναμία να μάθει κανείς την αλήθεια για οτιδήποτε.
Ο Πιραντέλλο εδώ έχει σκαρώσει μία σοφιστικέ φάρσα εκτρέποντας την άλλοτε στο ύφος του αστυνομικού μυστηρίου κι άλλοτε σε εκείνο της διαλεκτικής μεταξύ ψευδαίσθησης και πραγματικότητας.
Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Εύας Γιαννίκου, σκηνογραφία από την ομάδα, μουσική επιμέλεια της  Λίας Κεφαλά και του  Gianluca Spilotros, επιμέλεια κοστουμιών της Μαρίας Σουπιάδου, κομμώσεις και  περούκες του  Jorge, μακιγιάζ της Ραλλούς Διόλατζη, φωτογραφικό υλικό του Σταμάτη Γιαννάκη, επεξεργασία του φωτογραφικού υλικού και promo video του Gianluca Spilotros, κατασκευές σκηνικών του Γιώργου Παττέ, φροντιστήριο και κατασκευές των Μαρία Σουπιάδου, Μαρίας Μανταμαδιώτου, Ανδρομάχης Βουγιούκα, Μυρσίνης Κουτρουμπή και  Ιωάννας Βερβερίδου, φωτισμούς από την ΗΧΩ Α.Ε., βιντεοσκόπηση του Παναγιώτη Αγγελίνου και επιμέλεια προγράμματος και αφίσας της  Αντωνίας Σάββα.
Η διανομή των ρόλων είναι η εξής (με την σειρά εμφάνισης) :
Τραγούδι: Gianluca Spilotros, Λαουντίζι: Δούκας Κλωνάρης, Αμάλια: Βούλα Γιαννέτου, Ντίνα: Δέσποινα Δερεδίνη, Υπηρέτης: Gianluca Spilotros, Κυρία Σιρέλλι: Χριστίνα Τζανέτου , Κύριος Σιρέλλι: Τάσος Χατζέλλης , Κυρία Τσίνι: Δέσποινα Ψαραδέλλη, Σύμβουλος Αγκάτσι: Μάριος Σπανός (ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος»), Κυρία Φρόλα: Ντέσσυ Κομνηνού (ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος»), Κύριος Πόντσα: Γιώργος Παττές, Αστυνόμος Τσεντούρι: Βαγγέλης Λουίζος, Νομάρχης: Φώτης Ξενέλλης , Κυρία Πόντσα: Αναστασία Τσάτσου
Οι παραστάσεις που θα δοθούν στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τεριάντ στη Βαρειά Μυτιλήνης το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 9.00 το βράδυ θα είναι με ελεύθερη είσοδο. Προκειμένου να κρατήσετε θέσεις ελευθέρας εισόδου παρακαλείστε να επικοινωνείτε με την Ανδρομάχη Βουγιούκα στο τηλέφωνο 6945369654 (μοναδικός τρόπος κράτησης θέσεων).
Λόγω επίσης του περιορισμένου αριθμού θεατών στον συγκεκριμένο χώρο παρακαλείστε για την έγκαιρη προσέλευση σας (δεν θα επιτρέπεται η είσοδος μετά την έναρξη της παράστασης) και για την έγκαιρη ενημέρωση αποδέσμευσης των κρατήσεων σας σε περίπτωση ακύρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου