Ξύπνησα με ένα μαρμάρινο κεφάλι στα χέρια

K-Gold Temporary Gallery
Ξύπνησα με ένα μαρμάρινο κεφάλι στα χέρια
Ι woke with a marble head in my hands
Επιμέλεια: Νικόλας Βαμβουκλής
Οίκημα Βασιλείας Ταφύλια
Αγία Παρασκευή, Λέσβος
09/08/2019 – 08/09/2019
Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Αυγούστου, 20:00

Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια
που μου εξαντλεί τους αγκώνες και δεν ξέρω πού να τ’ ακουμπήσω.
Έπεφτε το όνειρο καθώς έβγαινα από το όνειρο
έτσι ενώθηκε η ζωή μας και θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναχωρίσει.
Γιώργος Σεφέρης, Μέμνησο λουτρῶν οἷς ἐνοσφίσθης

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “Ξύπνησα με ένα μαρ-μάρινο κεφάλι στα χέρια” σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή, καταλαμβάνοντας ένα νεοκλασικό κτίριο στο χωριό της Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τη σύγχρονη πολυπλοκότητα, η έκθεση διερευνά την έννοια του wunderkammer. Η άδεια κατοικία ως μια ανοιχτή βιτρίνα γίνεται το σκηνικό για τη παρουσίαση διαφόρων μεθόδων χαρτογράφησης, συλλογής και αρχειοθέτησης στην καλλιτεχνική πρακτική. Ο τίτλος της έκτης καλοκαιρινής έκθεσης αναφέρεται στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη, που ως σύγχρονη Οδύσσεια διακρίνει τη συνέχεια μεταξύ παρελθόντος και παρόντος και πώς αυτή επιγράφεται τόσο ως προσωπική εμπειρία όσο και ως πολιτισμική μνήμη.

Το έντονο συλλεκτικό παρελθόν της Λέσβου ενημερώνει το ευρύτερο πλαίσιο της έκθε-σης, από τα προϊστορικά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους, την αρχαιολογία και τη λαϊκή παράδοση μέχρι τη περίφημη συλλογή του Tériade και του πρώτου Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Ελλάδα που ίδρυσε στο νησί.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες συνθέτουν ένα σύγχρονο δωμάτιο θαυμάτων (cabinet of curiosities). Τα έργα τους αντικατοπτρίζουν θραυσματικά τη σημερινή κοινωνία, θέτο-ντας ερωτήματα για τη διατήρησή και το ρόλο τους. Παράλληλα τονίζουν τη θεραπευτική αξία της τέχνης σε έναν υλικά κορεσμένο κόσμο και καταδεικνύουν πώς τα αντικείμενα που συγκεντρώνουμε – απτά και ψηφιακά – γίνονται τεκμήρια της ταυτότητάς μας ως εν δυνάμει συλλέκτες.

Με οδηγό τα αντικείμενα αυτά, οι επισκέπτες καλούνται να δημιουργήσουν τα δικά τους νοητικά μονοπάτια μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, αντιμετωπίζοντας τους προσω-πικούς τους περιορισμούς και προκλήσεις.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Joan Jonas, Ηλίας Παπαηλιάκης, Virginia Russolo, Bas Jan Ader, Guendalina Cerruti, Χρήστος Δεληδήμος, Anna Franceschini, Louis De Belle, Jonathas de Andrade, Ørjan Amundsen, Ευγενία Βερελή, Petter Solberg, Άδωνης Αρ-χοντίδης, Sarah Cockings και Harriet Fleuriot.

Την έκθεση συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις με πρόγραμμα χορού, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, ξεναγήσεις, προβολές καθώς και ένας δίγλωσσος κατάλογος. Τέλος, θα παρουσιαστεί το νέο journal της K-Gold Temporary Gallery με τίτλο “The Wild Ones”, όπου συμμετέχουν οι φωτογράφοι Polly Brown, Diego Saldiva, Martin Se-kera, Elena Subach, Daniel Everett και Christian Michael Filardo.

———————————————————

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρόγραμμα Χορού
Παρασκευή 9 Αυγούστου, 20:30

There's a moose growing out of my back
Χορογραφία: Julie Rasmussen
Ερμηνεία: Julie Rasmussen, Maren Fidje Bjørnseth, Hilde Ingeborg Sandvold

JunkDance
Χορογραφία: Ξένια Κογχυλάκη
Ερμηνεία: Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Ευθύμιος Μο-σχόπουλος


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Αυγούστου, 11:00 – 13:00
Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά με την εκπαιδευτικό Κατερίνα Ζάγκλη


Ξενάγηση στην έκθεση
Τετάρτη 14 Αυγούστου, 20:00 με τον επιμελητή Νικόλα Βαμβουκλή


Πρόγραμμα Προβολών
Καθημερινά στην αυλή του οικήματος, 21:00 – 23:00

———————————————————

K-Gold Temporary Gallery
Η K-Gold Temporary Gallery αποτελεί μια νομαδική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο από το Νικόλα Βαμβουκλή. Στοχεύοντας στο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με το σύγχρονο πολιτισμό, ενεργοποιεί εναλλακτικούς χώρους όπου προσφέρει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και επιμελητές να διευρύνουν την έρευνα και την πρακτική τους. Πέρα από τις δράσεις της στη Λέσβο, συμπράττει με πολιτιστι-κούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ το 2015 διακρίθηκε ως καινοτόμος ευ-ρωπαϊκή πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη της Ναντ.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οίκημα Βασιλείας Ταφύλια
Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος

Ωράριο Λειτουργίας
Καθημερινά 11:00 – 13:00 και 19:00 – 23:00
Ελεύθερη είσοδος

Επικοινωνία
Tηλ: 6942202222
E-mail: kgoldtemporarygallery@yahoo.com
Website: http://kgoldtemporarygallery.tumblr.com
Social Media: @kgoldtemporarygallery 


——
Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευ-νας και Θρησκευμάτων.
Με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτι-σμού Κύπρου, του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Δημιουργικοί Συνεργάτες: Cultiva Ekspress, FLUKS Centre for Young Art, University of Agder
Χορηγός: Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Χορηγός εγκαινίων: Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου