ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ

Συνεχίστηκαν οι περιοδείες και οι συναντήσεις με φορείς του νησιού μας κλιμακίων της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή του Νομού μας Μαρία Κομνηνάκα.
Την Τρίτη, 30 Ιούλη, η βουλευτής περιόδευσε στο χωριό Αγία Παρασκευή και την Τετάρτη, 31 Ιούλη, το απόγευμα είχε συνάντηση στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης με εργαζόμενους στα κοινωφελή προγράμματα στο Hot spot της Μόριας, περιοδεία στο Μανταμάδο, επίσκεψη στην εκδήλωση του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μανταμάδου και τέλος συνάντηση με τον Αγροτικό Σύλλογο και Συνεταιρισμό του χωριού.

Οι εργαζόμενοι στο  Hot spot της Μόριας της παρουσίασαν  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και σαν χώρος που στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με επέκταση αντίσκηνων μέσα στα διπλανά ελαιοκτήματα, τα εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά που ζουν στοιβαγμένα μέσα σε απαράδεκτους, για φιλοξενία, χώρους, τις κακοποιημένες γυναίκες που καθημερινά αυξάνονται αλλά ιδιαίτερα στάθηκαν στο εργασιακό καθεστώς που επικρατεί. «Ζούμε σε μια συνεχή αβεβαιότητα γιατί οι συμβάσεις μας, που είναι τις τάξης των 520 ευρώ περίπου μισθού, λήγουν σε λίγους μήνες και υπάρχει η απειλή της απόλυσής μας ενώ η δουλειά που ο καθένας μας εκτελεί ανήκει στις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Hot spot. Από εσάς, σαν βουλευτή ζητάμε να φέρετε το πρόβλημά μας αυτό στη βουλή ώστε να σταματήσει η ομηρία μας αυτή και ακόμα να σταματήσει η ανακύκλωση της ανεργίας με νεοπροσλαμβανόμενους συμβασιούχους που και αυτοί, μετά από λίγο, θα έχουν την ίδια τύχη με εμάς».     
Η βουλευτής αφού τους ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα  Hot spots στα νησιά μας. Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες και να προωθηθούν στα κέντρα προσφύγων στην ενδοχώρα. Να εξετάζονται άμεσα τα χαρτιά τους και να φεύγουν στις χώρες προορισμού τους. Για το μικρό δε διάστημα που θα απαιτείτε για να γίνει ο πρώτος έλεγχος η παραμονή τους στα νησιά να γίνεται σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και με τη μεγαλύτερη από τους κατοίκους αλληλεγγύη. Να αποζημιωθούν εξ ολοκλήρου  οι κάτοικοι που πιθανώς έχουν υποστεί ζημιές οι περιουσίες τους. Τέλος επεσήμανε ότι πάγια θέση του ΚΚΕ είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.  Οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα των Hot spots πρέπει  να απορροφηθούν όλοι σαν μόνιμοι που εκτελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις κοινωνικές υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης.
Αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα στην «κατάπτυστη» συμφωνία ΕΕ Τουρκίας που είναι και η υπεύθυνη για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας.
Τους υποσχέθηκε ότι τα αιτήματά τους θα τα φέρει άμεσα στη βουλή αλλά ταυτόχρονα τους επισήμανε ότι τίποτα δε μπορεί να προχωρήσει χωρίς αγώνα και των ίδιων των εργαζόμενων.   
Στη συνάντηση με τον Αγροτικό σύλλογο και Συνεταιρισμό  Μανταμάδου άκουσε για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγροτοκτηνοτρόφους και όπως επεσήμανε και η ίδια ήταν ακριβώς τα ίδια που την προηγούμενη μέρα άκουσε στην περιοδεία της στην Αγία Παρασκευή.
«Τα χωριά μας τέλειωσαν. Εμείς πια δε βγάζουμε ούτε μεροκάματο. Οι μικρομεσαίοι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι είμαστε καταδικασμένοι να αφήσουμε τα μικρά μας κοπάδια ή τα χωράφια μας και να βγούμε στο μεροκάματο που και αυτό δε βρίσκεται. Οι τιμές παραγωγού σε κρέας, γάλα και λάδι δεν είναι απλώς εξευτελιστικές αλλά χρόνο με το χρόνο βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Οι τιμές στα εφόδια που χρειαζόμαστε συνεχώς αυξάνονται. Ενώ παράλληλα στον καταναλωτή φτάνουν πανάκριβα τα προϊόντα γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιάμεσο κέρδος από τους εμπόρους. Η κατάσταση στους αγροτικούς δρόμους δε μας επιτρέπει πολλές φορές ιδιαίτερα το χειμώνα να φτάσουμε στα κτήματά μας και στα ζωντανά μας. Έχουμε ακόμα αποκλεισμό λόγω καραντίνας από τον καταρροϊκό πυρετό εξαγωγών. Η φορολογία που έχει δρομολογηθεί από το 2020 θα είναι και η τελειωτική ταφόπλακα, η δε ασφάλιση των αγροτών έχει φτάσει στα ύψη». 
Η ίδια τους επεσήμανε ότι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σαν μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι οι αντιαγροτικές πολιτικές που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, οι κατευθύνσεις της ΕΕ μέσω ΚΑΠ με στόχο τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Το ΚΚΕ όπως έκανε πάντα θα είναι μπροστάρης στους αγώνες τους μέσα και έξω από τη βουλή και θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την μαζικοποίηση και ενδυνάμωση αυτών των αγώνων.
Μυτιλήνη 1 Αυγούστου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου