Σύσκεψη του Υπουργού κ. Μάκη Βορίδη με εκπροσώπους αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του Νομού Λέσβου

Με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, βουλευτή Λέσβου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύσκεψη του Υπουργού κ. Μάκη Βορίδη με εκπροσώπους αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του Νομού Λέσβου (Λέσβου και Λήμνου).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του κ. Βορίδη και του κ. Αθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Πανάγος Κουφέλος, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Αιγαίου, γεωπόνος Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο Πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής Λέσβου Βασίλης Γκογκόσης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ατσικής Λήμνου Ευάγγελος Ξύκης καθώς και το μέλος του ίδιου συνεταιρισμού Βασίλη Σαράντη.
Στη σύσκεψη, ο Υπουργός  ενημερώθηκε για τις παραγωγικές δυνατότητες των νησιών μας, τα εν εξελίξει προγράμματα και τις προοπτικές ανάπτυξης, το ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και ζητήθηκε η συμβολή του ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των προγραμμάτων του αγροτικού τομέα, λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Επίσης, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί των νησιών μας.
Πιο συγκεκριμένα, τέθηκαν τα εξής ζητήματα:
Η αποζημίωση των κτηνοτρόφων λόγω απώλειας εισοδημάτων από τον καταρροϊκό πυρετό και από την ευλογιά των προβάτων.
Η ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με κτηνιάτρους και γεωπόνους.
Η τροποποίηση του νόμου 4412/2016 για τη δακοκτονία, ώστε να εξασφαλισθεί η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος.
Η μείωση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών και η επιδότηση των μεταφορών μεταξύ των νησιών μας (Λήμνου και Λέσβου).
Η εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε να προχωρήσει το έργο του αναδασμού της Ατσικής Λήμνου.
Η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που έχουν υποβληθεί στην τρέχουσα περίοδο.
Το θέμα της εισαγωγής της Λεσβιακής φυλής προβάτου στον κατάλογο των αυτόχθονων φυλών, ώστε να τύχουν επιπλέον ενίσχυσης.
Η αντιμετώπιση των καταστροφών από τον αυξημένο πληθυσμό των αγριοκούνελων στη Λήμνο και μέτρα περιορισμού αυτών.
Η επίσπευση της διαδικασίας πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των ομάδων παραγωγών.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελαιοτριβεία Λέσβου από τη διαχείριση των αποβλήτων.
Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Αθανασίου δήλωσε τα εξής:
«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον ισχυρότερο πυλώνα της οικονομίας των νησιών μας, γι’ αυτό απαιτούνται αποτελεσματικές παρεμβάσεις ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια και να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης και περαιτέρω ενίσχυσής του. Είμαστε σε άμεση επαφή και συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να λύσουμε τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των νησιών μας για να δώσουμε άμεσα νέα πνοή ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου