ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Δ.Κ.Β. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΣΤΟ IFLA Management and Marketing Satellite Meeting ΣΤΗ ΣΑΜΟ

22-23 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Πυθαγόρειο της Σάμου διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Recruiting and Managing the New Generation of Employees to Attract New Markets and Create new Services», το οποίο συνδιοργάνωσαν η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου και το τμήμα Management and Marketing της IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions).
Στο συνέδριο συμμετείχε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης με την εισήγηση: "Introduction of Interactive and Product Design in reshaping the Public Library’s Services Through IC Technologies and Public Engagement: The Case of Mytilene Public Library’s Archives". Στο συνέδριο συμμετείχαν ομιλητές και σύνεδροι από όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Σουηδία, Σερβία, Γερμανία, Νορβηγία, Φιλανδία) και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις βιβλιοθήκες και στα προσόντα που καλούνται να διαθέτουν οι βιβλιοθηκονόμοι ώστε να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης ήταν η μόνη ελληνική βιβλιοθήκη που συμμετείχε στο συνέδριο, με εισήγηση των Μαρία Γρηγορά (ΠΕ Βιβλιοθηκονόμος, Προϊσταμένη Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης), Φανή Μαρωνίτου (ΤΕ Βιβλιοθηκονόμος, υπάλληλος Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης) και Ελπισία Σπαθάρη (φοιτήτρια Τμ. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου). Στο συνέδριο παρουσιάστηκε τόσο η βιβλιοθήκη όσο και τα προϊόντα που σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης της φοιτήτριας Ελπισίας Σπαθάρη στη βιβλιοθήκη. Όλα τα προϊόντα (tote bags, notebooks, bookmarks, luggage tag labels κ.λπ) είναι εμπνευσμένα από τις συλλογές τις βιβλιοθήκης, ενώ με τη χρήση QR code που προστέθηκε σε κάθε προϊόν, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να έχει εύκολη, άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε περαιτέρω πληροφορίες που σχετίζονται είτε με το τεκμήριο είτε με τη βιβλιοθήκη είτε με την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου μέσω του ψηφιακού αποθετηρίου της βιβλιοθήκης ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ. Τα παραπάνω προϊόντα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως αναμνηστικά που προβάλουν μέσα από τις συλλογές της βιβλιοθήκης την ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά της Λέσβου με έναν διαφορετικό και διαδραστικό τρόπο. Η παρουσίαση της βιβλιοθήκης έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής από το κοινό του συνεδρίου, ενώ δόθηκαν ως αναμνηστικά σε όλους τους σύνεδρους τα προϊόντα που σχεδιάστηκαν.

Άξια αναφοράς είναι η συμβολή του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης, που υποστηρίζει ένθερμα και στην πράξη κάθε καινοτόμα ιδέα, που προβάλει τη βιβλιοθήκη και μέσω αυτής την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου ευρύτερα.

Πολλές ευχαριστίες οφείλονται στη Δ.Ι.Β. Σάμου, στο προσωπικό και ιδιαίτερα στον Διευθυντή της κ. Ε. Πυργιώτη για την άριστη διοργάνωση του συνεδρίου, την άψογη υποδοχή και φιλοξενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου