Ολοκλήρωση συμμετοχής της Λέσβου στην 27η Διεθνή Έκθεση “KAVALAEXPO 2019”.

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή της Λέσβου στην 27η Διεθνή Έκθεση “KAVALAEXPO 2019”, που διεξήχθη στο Εκθεσιακό Κέντρο “Απόστολος Μαρδύρης” της Νέας Καρβάλης Καβάλας, από 27 έως 30 Σεπτεμβρίου 2019. 

Την οργάνωση της συμμετοχής, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Λέσβου από το Επιμελητήριο Καβάλας, προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της πληγείσης, λόγω του μεταναστευτικού – προσφυγικού, εικόνας του νησιού και την τόνωση του τουριστικού ρεύματος προς αυτό, ανέλαβε ο Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. με τη συμπαράσταση των νεοσύστατων Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυτιληναίων Καβάλας, την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, την  Ένωση Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Λέσβου και άλλους τουριστικούς και αναπτυξιακούς φορείς του νησιού, ενώ το κόστος συμμετοχής καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από ιδιωτικές χορηγικές συνεργασίες, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά κανένας από τους παραπάνω φορείς.   

Η συμμετοχή στην εν λόγω γενική έκθεση, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί σημαντικό θεσμό και ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή, υπαγορεύτηκε δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει, τόσο από τουριστικής πλευράς, για προσέλκυση επισκεπτών στο νησί από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και από άλλες γειτονικές περιοχές & χώρες, όσο και από εμπορικής πλευράς, για διοχέτευση των προϊόντων της Λέσβου στην αγορά της Βορείου Ελλάδος. 

Σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των παραπάνω, είναι η μόνιμη και σε ετήσια βάση ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας – Λέσβου, που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, μέσω της σταθερής δρομολόγησης ferry boats του ακτοπλοϊκού ομίλου “ATTICA GROUP”.

Η “ATTICA GROUP” ήταν και ο μεγάλος χορηγός της συμμετοχής στην παραπάνω έκθεση, η οποία επιτεύχθηκε με τη σημαντική αρωγή επίσης, της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας και της εταιρείας “Lesvos Car”.     

Την ευθύνη της συμμετοχής – παρουσίας της τουριστικής & γαστρονομικής Λέσβου στην Καβάλα, είχε ο συντονιστής του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. Πάνος Πίτσιος, ο οποίος εκπροσώπησε τους Δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου Στρατή Κύτελη και Ταξιάρχη Βέρρο, καθώς και τους Αντιδημάρχους Τουρισμού Παναγιώτη Τσακύρη και Αφροδίτη Βατή αντίστοιχα. Το stand της Λέσβου, πλαισίωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Καβάλας Παναγιώτης Μαργαρίτης, το στέλεχος του Δήμου Μυτιλήνης Δήμητρα Χρυσσοπούλου, η εκ Μυτιλήνης εθελόντρια Μερόπη Καψιμάλη, καθώς και απόδημοι Λέσβιοι της Καβάλας. 

Το περίπτερο 20 τ.μ. της Λέσβου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος την πρώτη ημέρα εγκαινίασε την έκθεση,  οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Κώστας Αντωνιάδης και Κωστής Σιμιτσής, ο Δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης, οι βουλευτές Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, Μακάριος Λαζαρίδης και Τάνια Ελευθεριάδου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, o Πρόεδρος της ΓΕ.Σ.Ε.Β.Ε. (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ελλάδος) Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θέμης Δεμερτζής, εκπρόσωποι Δήμων και Επιμελητηρίων της ευρύτερης περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων πόλεων της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Σερβίας και της Ρωσίας, ξένες επιχειρηματικές αποστολές και πλήθος κόσμου.

Γενικότερος στόχος της συμμετοχής, ήταν η προώθηση της τουριστικής, της πολιτιστικής και της γαστρονομικής φυσιογνωμίας του νησιού και ειδικότερος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την προσέλκυση επισκεπτών από τη Βόρειο Ελλάδα, κατά την τρέχουσα περίοδο του 2019 – 20.

Εντός του ενιαίου περιπτέρου της Λέσβου, φιλοξενήθηκαν όλοι οι γεωγραφικοί τουριστικοί προορισμοί του νησιού, δηλαδή: α) Ανατολική Λέσβος, β) Νότια Λέσβος, γ) Βόρεια Λέσβος, δ) Κεντρική Λέσβος, και ε) Δυτική Λέσβος, ώστε να προωθηθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα ποικίλα και διαφοροποιημένα τουριστικά και διατροφικά “προϊόντα” του νησιού. Εκτέθηκαν δωρεάν: α) τοπικά έντυπα προώθησης του κάθε γεωγραφικού προορισμού, β) έντυπα θεματικών τουριστικών προϊόντων (spas, adventures, κ.ο.κ.), γ) έντυπα μουσειολογικού περιεχομένου και εν γένει πολιτιστικού χαρακτήρα, δ) διάφορα εκθέματα που συνάδουν με την ταυτότητα της περιοχής (κεραμικά, ξυλόγλυπτα, αγιογραφία, κ.α.), ε) φυλλάδια γαστρονομίας, και στ) τα πλέον χαρακτηριστικά διατροφικά προϊόντα της λεσβιακής γαστρονομίας (κατά τακτά διαστήματα διεξαγόταν γευσιγνωστικές δοκιμές προς τους επαγγελματίες και το κοινό της έκθεσης). 

Πέραν της μεγάλης αγοραστικής ζήτησης που υπήρξε για το ευρύτερο προϊόν (τουριστικοί προορισμοί & αγαθά) από το πολυπληθές κοινό της Βορείου Ελλάδος, το οποίο επί 4 ημέρες κατέκλυσε το εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης Καβάλας, εξίσου έντονο ενδιαφέρον διαφάνηκε και από τους πολλούς ξένους που καθημερινά επισκέπτονταν τα περίπτερα της “KAVALAEXPO”, με προεξέχοντες τους επιχειρηματίες και επισκέπτες της περιοχής, κυρίως από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρωσία και την Τουρκία.   

Ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχή έκβαση της συμμετοχής της Λέσβου, ήταν η παρουσία του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Καβάλας, το οποίο υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Βασίλη Αργυρίου και της βοηθού του Χριστίνας Μπιζέρα, παρουσίασε ένα άρτιο χορευτικό πρόγραμμα με τους κλασικούς παραδοσιακούς λεσβιακούς και αιγαιοπελαγίτικους χορούς, που εντυπωσίασε επισήμους και επισκέπτες.

Τέλος εξαιρετικά σημαντικές στιγμές της συμμετοχής της Λέσβου, ήταν οι ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις – ειδικά αφιερώματα στη λεσβιακή γαστρονομία, που πραγματοποιούνταν καθόλη τη διάρκεια του τετραημέρου, στο κεντρικό stage μαγειρικής της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας (Chef’s Club of Hellenic Gastronomy).

Ο Πρόεδρος του Club Στέλιος Δίγκας και οι executive chefs της Λέσχης Νίκος Κεχαγιάς, Θεοφάνης Κασσούλας, Ρίτσα Φετφατζίδου, Μαρία Αμιάδου και Σάκης Αθανασίου, με τη χρησιμοποίηση τυποποιημένων & χύμα προϊόντων του νησιού, παρουσίασαν τις ακόλουθες γευστικές προτάσεις, τις οποίες απολάμβανε το κοινό της έκθεσης, συνοδεία ούζου Μυτιλήνης, Αγίας Παρασκευής, Γέρας και Πλωμαρίου, καθώς και μπύρας “Νησιώπη”: α) σουγάνια, β) χάχλες γεμιστές με αυγό, λουκάνικο, σάλτσα τομάτα & λαδοτύρι, γ) ταλιατέλες με λουκάνικα, δ) ομελέτα με τυρί και παστουρμά, ε) λουκάνικα με σάλτσα, σβησμένα με ούζο, στ) λουκάνικα με σάλτσα μπύρας & μουστάρδας, κ.α.

Οι 50 διατροφικές & χειροτεχνικές επιχειρήσεις του νησιού, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα, πλαισίωσαν το περίπτερο της Λέσβου, ήταν:

“AGNUS VITA”: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΓΕΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕΛΛΗ

“ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ

“ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Η ΣΕΛΑΔΑ”: ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ 

“ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”:  ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ 

“ΑΙΓΕΑΣ” Μ. ΓΑΝΕΛΛΗΣ – Τ. ΧΩΝΑΚΗ Ο.Ε.: ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ & ΠΑΣΤΕΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ

“ΑΛΧΗΜΕΙΑ” ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑ

“APIS FABRICCA”: ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

“ΑΠΟΡΕΛΛΗΣ”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΦΙΛΙΑΣ

“ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

“ΒΑΡΔΑΞΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ” ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΙΛΙΑΣ

“BIO ARONIA LESVOS”: ΑΡΟΝΙΑ ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ

“ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΕΣΒΟΥ Α.Β.Ε.Ε.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΥΔΗΡΩΝ

“GERAS”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΕΡΑΣ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΛΙΓΛΗ

“ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “MYTILANA” & “CRYSTAL”

“ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ” & “LESEL S.A.”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ “LESVOS GOLD”

“ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “ΜΙΝΙ”, “ΦΗΜΗ”, “LESVOS”

“ΖΟΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ”: ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ

“ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΧΑΤΖΑΚΗ”: ΜΠΥΡΕΣ “ΝΗΣΙΩΠΗ” & “SEDUSA” ΣΙΓΡΙΟΥ

“ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

“ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “BLACKBIRD”

“ΚΛΑΒΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ & ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΛΕΣΒΟΥ

“ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ

“ΚΟΥΤΑΛΕΛΛΗΣ Π. – ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ Κ. Ο.Ε.”: ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ, ΕΠΙΠΛΑ & ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

“ΛΕΒΑ Α.Ε.” ΠΑΣΤΕΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ, ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΟΥΖΟ “ΣΜΥΡΝΙΩ” 

“ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΟΡΗ” Δ. ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ – Ι. ΦΩΤΙΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “AEOLION”

“ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΓΗ”: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΜΠΗΛΑ

“ΜΕΛΙ ΕΝΑ”: ΜΕΛΙ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΡΔΟΥΤΗ

“ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ

“OLIVEWOOD HANDICRAFT”: ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

“OLEVE” FAMILY ESTATE & PRODUCTS: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΣΥΚΑ & ΜΕΛΙ

“ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΦΙΛΙΑΣ” ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΡΑΚΗ

“ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΚΡΟΝΟΣ”: ΟΥΖΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΑΠ. ΓΑΛΗΝΟΥ

“ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΛΙΝΟΥ”: ΟΥΖΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

“ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΑΤΑΡΕΛΛΗ”: ΟΥΖΟ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ

“ΡΑΦΤΕΛΛΗ – ΠΡΩΤΟΥΛΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ “AEGEAN GOLD”

“ΣΑΝΤΖΙΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΕΡΜΗΣ

“SAPFO”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΘΕΡΜΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ

“ΣΑΡΡΗ ΟΛΓΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΥΨΗΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ

“ΣΟΥΛΑΚΕΛΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ”: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΓΙΑΣΟΥ

“ΣΟΥΣΑΜΛΗ Μ. Ο.Ε.” ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΑΓΙΑΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

“ΣΠΕΝΤΖΑΣ Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “VETO”

“STALOS”: EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

“ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ”: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ

“ΤΕΠΕΣ”: ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΣΙΑ ΓΕΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΒΑΤΑΚΗ

“ΤΟ ΠΥΘΑΡΙ”: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΚΑΜΑΤΟΥ

“ΤΑΣΤΑΝΗΣ Μ. & Δ.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΓΡΑΣ

“ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΒΡΥΣΑΣ

“ΤΡΙΧΩΝΑΣ Π. & Θ Ο.Ε.”: ΟΥΖΟ “ΑΙΓΑΙΟ”

“ΦΛΟΚΑΚΙ” ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ “ΓΕΜΑΤΑ” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

“ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.” ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΓΩΝΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου