"Πλεόνασμα αντιπροσφυγικής ρητορικής από τον κ. Μουτζούρη"

Συνεχίζει την αντιπροσφυγική ρητορική η Περιφερειακή Αρχή του βορείου Αιγαίου. Χθες Τετάρτη το βράδυ ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης κλείνοντας την συζήτηση, κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για το προσφυγικό ζήτημα στα νησιά, επανέλαβε ότι υπάρχει  κίνδυνος αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης των νησιών.
Πολύ πιο έντονους αντιπροσφυγικούς τόνους χρησιμοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηκομνηνός ο οποίος αναγνώρισε μόνο την ύπαρξη λαθρομεταναστών, υπερασπίστηκε αυτούς που πετροβόλησαν το σκάφος open arms στο λιμανάκι της Σκαμιάς, αναφερόντας ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν ταυτότητες αλλά έχουν πανάκριβα κινητά τηλέφωνα κλπ κλπ. Στην ουσία η Περιφερειακή Αρχή αξιοποίησε το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για την συζήτηση του θέματος, ώστε να κερδίσει πίστωση χρόνου για την κυβέρνηση, να καθησυχάσει στους συντηρητικότερους των ψηφοφόρων της και να προετοιμάσει το έδαφος για πιο ακραίες πολιτικές επιλογές κατά των προσφύγων.
Από εκεί και πέρα η Περιφερειακή Αρχή, δια του Αντιπεριφερειάρχη προσφυγικής κρίσης κ. Κουρσουμπά δήλωσε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα και κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην τοποθέτηση του τόνισε πως: “τα Hot – Spot/ κολαστήρια στα νησιά και σε όλη την χώρα είναι η συνειδητή επιλογή των Ελληνικών κυβερνήσεων, του βαθέως κράτους και της Ε.Ε. για την αποτροπή εισόδου των προσφύγων. Αυτή η πολιτική δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η πολιτική δημιουργεί σειρά προβλημάτων και στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα κολαστήρια. Αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται, όσο πρόσφυγες και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών είναι σε αντιπαράθεση. Δεν πρέπει να τους κάνουμε την χάρη. Οι νησιώτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κοινός αντίπαλος όλων μας είναι οι αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων”.
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως η αντιπροσφυγική ρητορική της Περιφερειακής Αρχή έχει ως στόχο, εκτός των άλλων, “να συμβάλει στην διαμόρφωση της κοινωνικής αποδοχής των ακόμη πιο απάνθρωπων πολιτικών που σχεδιάζουν κυβέρνηση και Ε.Ε. Η πολιτική της Περιφερειακής Αρχής στο προσφυγικό αποτελεί την τοπική έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής η οποία με απόλυτη βεβαιότητα θα οδηγήσει στην δημιουργία μεγαλύτερων προβλημάτων από αυτών που ήδη έχουμε ζήσει”.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο Νίκος Μανάβης ζήτησε κατ' επανάληψη η εισήγηση του να μπει σε ψηφοφορία, κάτι που το προεδρείο αρνήθηκε πεισματικά. Αντίθετα το προεδρείο επέλεξε να βάλει σε ψηφοφορία μόνο το σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ένα κείμενο που πάρα τα θετικά του σημεία, είναι πολύ κατώτερο από το πλαίσιο που έχει κατακτήσει το κίνημα αλληλεγγύης. Ειδικότερα το σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν αναγνώρισε την ανάγκη κοινών αγώνων ντόπιων – προσφύγων - μεταναστών, δεν δέχτηκε την ενσωμάτωση των προσφύγων – μεταναστών στις κοινωνίες των χωριών και των πόλεων της χώρας (δέχτηκε μόνο την διαμονή τους σε “δομές φιλοξενίας”, δηλαδή γκέτο, στην ηπειρωτική Ελλάδα), επιπλέον δεν υπήρχε καμία αναφορά στην απαίτηση για πλήρη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία που έγινε για το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος.

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του π.σ. της Ανταρσία στο Αιγαίο έχει ως εξής:
‘’Η αντιπροσφυγική – αντιμεταναστευτική πολιτική των Ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. δολοφονεί. Μια γυναίκα κάηκε ζωντανή στην Μόρια, δύο παιδιά πνίγηκαν στο Αιβαλί, λίγες εβδομάδες νωρίτερα πνίγηκαν πρόσφυγες και προσφυγόπουλα έξω από τις Οινούσες, ένα 15χρονο παιδί μαχαιρώθηκε στην “ασφαλή ζώνη” της Μόριας, προχθές στο κολαστήριο που αποκαλείται Κέντρο Υποδοχής στο Βαθύ της Σάμου ξέσπασε πυρκαγιά δημιουργώντας μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για ντόπιους και πρόσφυγες, νωρίτερα συμπλοκή μεταξύ των προσφύγων είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να μεταφερθούν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.
Τα παραπάνω είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής αποτροπής εισόδου των προσφύγων στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, της πολιτικής του εγκλεισμού τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Μόρια, το Βαθύ στη Σάμο, η ΒΙΑΛ στη Χίο, οι άθλιες συνθήκες σε όλα τα στρατόπεδα σε όλη την χώρα είναι η συνειδητή επιλογή των Ελληνικών κυβερνήσεων, του βαθέως κράτους και της Ε.Ε. για την αποτροπή εισόδου των προσφύγων. Αυτή η πολιτική δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η πολιτική δημιουργεί σειρά προβλημάτων και στους κατοίκους των περιοχών βρίσκονται κοντά στα κολαστήρια. Αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται όσο πρόσφυγες και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών είναι σε αντιπαράθεση. Δεν πρέπει να τους κάνουμε την χάρη. Οι νησιώτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κοινός αντίπαλος όλων μας είναι οι αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων.
Υπεύθυνοι για αυτή τη κατάσταση δεν είναι άλλοι από την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ). Η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ εντείνουν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με Ρωσία, από τη μια επεμβαίνουν, βομβαρδίζοντας χώρες για να τις ελέγξουν πολιτικά και οι πολυεθνικές να τις εκμεταλλευτούν οικονομικά, εξωθώντας τους λαούς τους στην προσφυγιά. Από την άλλη κλείνουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, αντιμετωπίζοντας τους ως εισβολείς που πρέπει να αποτραπούν. Αυτοί που μιλούν για την φύλαξη των συνόρων που απειλούνται από τους πρόσφυγες είναι οι ίδιοι που παραβιάζουν τα σύνορα των χωρών των προσφύγων με τις εισβολές τους.
Η αντιπροσφυγική πολιτική της Ε.Ε. πέρασε σε νέα φάση με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας το Μάρτιο του 2016. ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκαν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, κι από διαφορετική θέση το κάθε κόμμα συνέβαλε για να μετατραπεί η Ελλάδα σε ανθρωποφύλακα της ΕΕ, επέτρεψαν και ενίσχυσαν την παρουσία της Frontex και τις περιπολίες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο. Από τη πολιτική αποτροπής οδηγούμαστε στη πολιτική απάνθρωπης μεταχείρισης και των μαζικών απελάσεων.  Η συνέχιση αυτής της ρατσιστικής πολιτικής θα δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις, τροφοδοτώντας ακραίες ανθρωποφαγικές αντιδράσεις, κλείνοντας το μάτι στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Η Ευρώπη-Φρούριο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι η Ευρώπη - Φυλακή των μέτρων λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας για τους εργαζόμενους στην Ευρώπη.
Σε τοπικό επίπεδο το τελευταίο δίμηνο αναπτύσσεται μια αντιπροσφυγική ρητορική από την Περιφερειακή Αρχή που ενισχύει τις μισαλλοδοξες αντιλήψεις που εμφανίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα νησιά μας. Η ρητορική αυτή συμβάλει στην διαμόρφωση της κοινωνικής αποδοχής των ακόμη πιο απάνθρωπων πολιτικών που σχεδιάζουν κυβέρνηση και Ε.Ε. Η πολιτική της Περιφερειακής Αρχής στο προσφυγικό αποτελεί την τοπική έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής η οποία με απόλυτη βεβαιότητα θα οδηγήσει στην δημιουργία μεγαλύτερων προβλημάτων από αυτών που ήδη έχουμε ζήσει. Δεν ξεχνάμε ότι την προεκλογική περίοδο η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, δηλαδή η παράταξη της κ. Καλογήρου, είχε περάσει ψήφισμα από το Συμβούλιο που αρνούνταν το δικαίωμα της εκπαίδευσης στα προσφυγόπουλα. Κι παράταξη του κ. Χριστόφα συμμετείχε στην αντιπροσφυγική κινητοποίηση που έγινε στην Σάμο το περασμένο Απρίλιο. Έχουν κι αυτές οι παρατάξεις τις ευθύνες τους για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στα νησιά μας.
Η ελπίδα για το σταμάτημα των προσφυγικών ροών βρίσκεται στο αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα αλληλεγγύης διότι μόνο με την αποτροπή των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων θα σταματήσουν να δημιουργούνται νέα προσφυγικά κύατα. Η Ανταρσία στο Αιγαίο συμμετέχει και στηρίζει ολόψυχα αυτά κινήματα, πιστεύουμε ότι ο μαζικός κοινός διεθνιστικός αγώνας ντόπιων - προσφύγων – μεταναστών είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι λαοί σε Ευρώπη και Ασία.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο, μαζί με τις αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις των περιφερειών της χώρας, διακηρύσσει ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι να ενταχτούν στις γειτονιές, στα χωριά και τις πόλεις μας και να ζουν ελεύθεροι, σε αντίθεση με το κλίμα ξενοφοβικής υστερίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι καθεστωτικές δυνάμεις προβάλλοντας ότι δήθεν παντού υπάρχουν αντιδράσεις και ότι οι πρόσφυγες είναι ανεπιθύμητοι. Αυτή είναι η συνεπής στάση για τους αριστερούς και τους κομμουνιστές κι όχι η συμπόρευση με εθνικιστικούς κύκλους σε αντιπροσφυγικές κινητοποιήσεις.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο αγωνίζεται και καλεί σε κοινή δράση όλες τις δυνάμεις του λαϊκού και εργατικού κινήματος κάθε αριστερή πολιτική δύναμη για:
- Τερματισμό της εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Όχι στην κατάπτυστη νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τους Αμερικανούς. Κλείσιμο όλων των βάσεων.  Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
- Άμεση νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών. Ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν. Ελεύθερη μετακίνηση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μέσα στη χώρα, ανοικτά σύνορα για τους πρόσφυγες. Όχι στον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά, απεγκλωβισμό των προσφύγων. Να κλείσουν η Μόρια, η ΒΙΑΛ και το Βαθύ και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα.
- Καμιά διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες από ΜΚΟ. Η ευθύνη ανήκει σε Κυβέρνηση και Περιφέρειες. Τα χρήματα να διατίθενται για στέγαση με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής των προσφύγων μέσα στις πόλεις σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και σπίτια, για σίτιση, ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, ιδιαίτερη προστασία των ασυνόδευτων παιδιών και των γυναικών. Όχι στη δαιμονοποίηση των καταλήψεων στέγης για τους πρόσφυγες και των δομών αλληλεγγύης.  Να διατεθούν τα χιλιάδες κλειστά και χωρίς ιδιοκτήτη ακίνητα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα για τη στέγαση των άστεγων και των προσφύγων με την κατάλληλη διαμόρφωση και εργασίες.
- Ελεύθερη πρόσβαση όλων των προσφύγων σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές, εργασία. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να τάζει υπηκοότητα και χρυσή βίζα στα κοράκια που αρπάζουν γη και περιουσίες και να αρνείται τα στοιχειώδη στους κολασμένους αυτής της γης.’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου