Ξανανοίγουν 13 ληξιαρχεία στη Λέσβο μετά από παρέμβαση του Γ.Μπουρνού

Ξανανοίγουν τα 13 καταργηθέντα ληξιαρχικά γραφεία στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, μετά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στις 23/09/19 στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς.

Με την ερώτηση αυτή που ο Γ.Μπουρνούς είχε απευθύνει στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, έθεσε το θέμα της εγκυκλίου του που καταργούσε τα ληξιαρχεία των επιμέρους δημοτικών ενοτήτων στους 12 δήμους που συστήθηκαν με το άρθρο 154 του νόμου 4600/2019 (συμπεριλαμβανομένων των νέων Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου). Μια ρύθμιση παράλογη, καθώς στην περίπτωση των καλλικρατικών δήμων που δημιουργήθηκαν το 2010, όλες οι δημοτικές ενότητες διατηρούσαν τα δικά τους ληξιαρχικά γραφεία.
Στο νησί της Λέσβου, αυτή η εγκύκλιος συνεπαγόταν την κατάργηση όλων των ληξιαρχικών γραφείων πλην αυτών που βρίσκονταν στις έδρες των δύο δήμων, πράγμα που θα υπέβαλε σε μεγάλη ταλαιπωρία πολλούς δημότες των δύο δήμων και ιδίως τους κατοίκους δυσπρόσιτων οικισμών που θα έπρεπε να κάνουν μεγάλες και δύσκολες μετακινήσεις για να προμηθευτούν μια ληξιαρχική πράξη από την έδρα του νέου δήμου, τη Μυτιλήνη ή την Καλλονή.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας μετά την παρέμβαση του Γ.Μπουρνού τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η εγκύκλιος αυτή, κατέθεσε διορθωτική τροπολογία στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, με την οποία επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε από το 2010 και για τα ληξιαρχεία των δημοτικών ενοτήτων στους νεοσυσταθέντες δήμους. Έτσι, ξανανοίγουν τα 13 καταργηθέντα ληξιαρχικά γραφεία στη Λέσβο (6 στο Δήμο Μυτιλήνης και 7 στο Δήμο Δυτικής Λέσβου).

05/11/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου