Για την συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων της Π. Β. Αιγαίου

Η Ανταρσία στο Αιγαίο δεν παραβρέθηκε στην προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, (27/11) συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων της περιφέρειας Β. Αιγαίου την οποία κάλεσε ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης, στη Χίο, με θέμα το προσφυγικό.

Οι  θέσεις της Ανταρσία στο Αιγαίο για το προσφυγικό είναι γνωστές και ξεκάθαρες
Ο λόγος την άρνησης του επικεφαλής της παράταξης να συμμετέχει σ' αυτή τη συνάντηση είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει πλαίσιο συμπόρευσης με τις άλλες περιφερειακές παρατάξεις, κατά συνέπεια δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος συμμετοχής .
Επί πρόσθετα, υπήρξε από μέρους της παράταξης ο εκτίμηση ότι ήταν άνευ περιεχομένου μια συνάντηση των επικεφαλής όλων των παρατάξεων,  μόλις λίγες ώρες πριν την συνεδρίασή του Περιφερειακού Συμβουλίου, που  θα διεξαχθεί επίσης στη Χίο.

Ακολουθεί το κείμενο της Ανταρσία στο Αιγαίο το οποίο και θα προταθεί στην αποψινή συνεδρίαση του Π.Σ.
Όχι στα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών
Να ανατραπεί η αντιπροσφυγική αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίσθηκε από την Βουλή ο νόμος που δημιουργεί τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά του Αιγαίου και στην ουσία στερεί το δικαίωμα χορήγησης ασύλου σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στην χώρα μας. Πρόκειται για ένα ρατσιστικό κατασκεύασμα, που στόχο έχει να μετατρέψει τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών σε κόλαση. Με μια σειρά διατάξεις και γραφειοκρατικά κωλύματα οδηγεί τους πρόσφυγες σε κράτηση και απέλαση, καταστρατηγώντας το δικαίωμα στο άσυλο. Με αποφάσεις φαστ- τρακ χιλιάδες κόσμου θα μπορεί να απελαύνεται σε χώρες που θα βαφτίζονται ασφαλείς, όπως η Τουρκία ή η Αίγυπτος.
Η κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία νέων κέντρων κλειστού τύπου αποτελεί ποιοτική τομή στην αντιπροσφυγική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Με διατάξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και με μπόλικες δόσεις ισλαμοφοβίας η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως κοινούς εγκληματίες. Η υγεία και η παιδεία θα «παρέχονται» μέσα στα στρατόπεδα και όχι στα νοσοκομεία και στα σχολεία. Τα κλειστά κέντρα θα οδηγήσουν τους πρόσφυγες σε απόγνωση και απελπισία. Θα έχουμε εξεγέρσεις, αυτοκτονίες και έξαρση της κρατικής καταστολής μέσα στα κέντρα και ανάπτυξη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού έξω από αυτά. Ωστόσο θα διαψευστούν όσοι περιμένουν πως έτσι θα ανακοπούν οι προσφυγικές ροές. Οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται όσο οι συνθήκες πολέμου, απόλυτης φτώχειας και καταπίεσης υφίστανται στις χώρες προέλευσής τους.
Την ώρα που η Τουρκία βομβαρδίζει στη Συρία με τις ευλογίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας και τα σύννεφα του πολέμου απλώνονται σε όλη την περιοχή, η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεργασία με την ΕΕ απαντούν με κλειστά σύνορα και πόλεμο κατά των προσφύγων. Η πολιτική αυτή είναι εγκληματική και στρώνει το δρόμο για τις ρατσιστικές εκστρατείες δήθεν «αγανακτισμένων πολιτών» που κραυγάζουν ότι οι πρόσφυγες δεν χωράνε στις γειτονιές μας.
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα αποτελέσουν κομμάτι της νέας εργατικής βάρδιας της Ευρώπης. Αυτοί - η εργαζόμενη πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης - θα χτίσουν το νέο κόσμο. Ο κοινός αγώνας ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών μπορεί να νικήσει και να ανατρέψει τις αντιπροσφυγικές πολιτικές των Ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου μαζί με το λαϊκό κίνημα και το κίνημα αλληλεγγύης διεκδικεί:
- Να κλείσουν εδώ και τώρα τα κολαστήρια, επονομαζόμενα Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική Ελλάδα. Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο ανοιχτού ή κλειστού τύπου προαναχωρησιακό κέντρο.
- Κατάργηση της συμφωνίας (κοινής δήλωσης) Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό. Άμεση χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να ταξιδέψουν από τα νησιά μας στην ηπειρωτική χώρα και προς τις χώρες προορισμού τους με ασφάλεια.
-  Η χώρα μας να έχει ανοιχτά σύνορα και ανοιχτές πόλεις για τους κατατρεγμένους του πολέμου και της φτώχειας. Να ακυρωθεί ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την χορήγηση ασύλου. Ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις για όσους πρόσφυγες και μετανάστες, θελήσουν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους στις πόλεις και τα χωριά μας.
- Έξω η Frontex και το ΝΑΤΟ από τη χώρα. Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που γεννούν τα καραβάνια των προσφύγων του πολέμου και της φτώχειας. Κοινός αγώνας ντόπιων - μεταναστών ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια, τη ξενοφοβία και το φασισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου