Ένσταση αντισυνταγματικότητας και ομιλία Γιάννη Μπουρνού για το αθλητικό νομοσχέδιο

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του άρθρου 8 του αθλητικού Σ/Ν περί αναδρομικής ισχύος και επιβολής ηλικιακού ορίου στις θητείες των εκλεγμένων των αθλητικών ενώσεων και ομοσπονδιών, υπέβαλε στην αρχή της σημερινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας της ολομέλειας, ο Βουλευτής Ν.Λέσβου και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, συνεπικουρούμενος από την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.
Ο κ.Μπουρνούς υπερασπιζόμενος της ένσταση αντισυνταγματικότητας των εν λόγω διατάξεων  - και αφού υπενθύμισε ότι το όριο θητειών στις αθλητικές ομοσπονδίες (χωρίς αντισυνταγματική αναδρομικότητα και όρια ηλικίας) το θέσπισε για πρώτη φορά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το "Νόμο Βασιλειάδη" (4603/2019) - επικαλέστηκε το άρθρο 12 του Συντάγματος περί δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, αλλά και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις περί αντισυνταγματικότητας της αναδρομικότητας και των ορίων ηλικίας, τόσο από τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο όσο και από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Πριν συζητηθεί η ένσταση αντισυνταγματικότητας, ο υφυπουργός Αθλητισμού απέσυρε τη διάταξη περί αναδρομικότητας και διατήρησε τη διάταξη περί ορίου ηλικίας, διορθώνοντάς το από τα 70 στα 71 έτη.

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ εγέρθηκαν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, του ΜΕΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης, αφήνοντας μόνη τη ΝΔ να υπερασπίζεται μια φωτογραφική και αντισυνταγματική διάταξη.

Αμέσως μετά την απόρριψη από την κυβερνητική πλειοψηφία της ένστασης, ακολούθησε η ομιλία του κ. Μπουρνού ως εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, της οποία και επισυνάπτουμε σε ανεπίσημη μορφή.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΡΝΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΛΕΣΒΟΥ, ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ Σ/Ν:
ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΟ MAGGLINGEN/MACOLIN ΤΗΝ 18Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Κυρίες & Κύριοι Βουλευτές,
Σήμερα είμαστε εδώ για ένα διαφορετικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, παρεμπιπτόντως δηλαδή, και την κύρωση μιας σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μιας Σύμβασης που αφορά σε ένα εξαιρετικής σοβαρότητας πρόβλημα που τραυματίζει τον Αθλητισμό παγκοσμίως. Την χειραγώγηση, το λεγόμενο στήσιμο, αθλητικών αγώνων και τον παράνομο στοιχηματισμό. Σε μια χώρα όπου υπάρχουν καταδίκες για παράνομο στοιχηματισμό και στήσιμο αγώνων, ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν δίκες εν εξέλιξί και υποθέσεις υπό δικαστική διερεύνηση, επιλέξατε να  υποβαθμίσετε τη σημασία της σύμβασης, ενσωματώνοντας την σε κάτι που σας αρέσει να αποκαλείται αθλητικό νομοσχέδιο. Θα μπορούσατε κάλλιστα να φέρετε ξεχωριστά μια διεθνή σύμβαση προς κύρωση, ούτως ώστε και εμείς, που είμαστε υπέρ της σύμβασης να μπορέσουμε να την ψηφίσουμε ξεχωριστά και να της δώσουμε την πρέπουσα σημασία και όχι η συζήτηση να χαθεί εν μέσω ενός νομοσχεδίου με πάρα πολλές άλλες διαφορετικές και ετερόκλητες  διατάξεις. Είναι πάγια η τακτική σας, δυστυχώς πανομοιότυπη σε όλα τα νομοσχέδια, να φέρνετε μια Οδηγία ή Ευρωπαϊκή Σύμβαση και γύρω από αυτήν να επενδύετε όλες τις αντιδραστικές διατάξεις, που φοβάμαι ότι μας γυρνάνε σε σκοτεινές εποχές υπερ-αστυνόμευσης και καταστολής.
Προσπαθήσατε από την αρχή αυτής της δημόσιας συζήτησης να μας παρουσιάσετε μια virtual reality πραγματικότητα – ακολουθώντας την πεπατημένη της κυβέρνησής σας από τις 8 Ιουλίου και βοηθούντων των ΜΜΕ που ελέγχετε και σας στηρίζουν- ότι έχετε διασφαλίσει συντριπτική συναίνεση για το νομοσχέδιό σας Επικαλεστήκατε τις –απόλυτα σεβαστές- απόψεις μερικών Ολυμπιονικών (που σε κάθε περίπτωση δεν εκπροσωπούν όλους τους Ολυμπιονίκες), την ώρα που αποκρύψατε ότι εκατοντάδες σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδία (237 μόνο από τον ΣΕΓΑΣ) διαφωνούν με το νομοσχέδιό σας.
Το νομοσχέδιο, που συζητάμε σήμερα, στο πλαίσιο του Επιτελικού Κράτους του κ. Μητσοτάκη:
Πρώτον, ξηλώνει τις δημοκρατικές κατακτήσεις του ν. 4603/2019 όσον αφορά στην διαφάνεια, στην αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησης και στην περαιτέρω ενίσχυση του Αθλητικού Κινήματος με νέα πρόσωπα.
Δεύτερον, εισάγει, επικίνδυνες για τις δημοκρατικές ελευθερίες, διατάξεις για την συλλογή προσωπικών δεδομένων μακριά από αθλητικούς χώρους, ακόμη και από ιδιωτικές πηγές και
 Τρίτον, καταργεί με το άρθρο 19, το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο, το επονομαζόμενο ΚΕΕΛΠΝΟ του Πολιτισμού.
Το άρθρο 1, που αφορά την κύρωση της Σύμβασης, εμείς το υπερψηφίζουμε όπως έχουμε ήδη δηλώσει, αν και τονίζουμε την διαφωνία μας με τον τρόπο που ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ να το φέρετε.
Το άρθρο 2, «περί διάθεσης εισιτηρίων αθλητικών συναντήσεων» αφορά στον έλεγχο, από την Αστυνομία, ταυτοπροσωπίας του κατόχου του εισιτηρίου με το όνομα που αναγράφεται σε αυτό. Η δική μας φιλοσοφία και θέση είναι ότι ο έλεγχος των εισιτηρίων πρέπει να γίνεται από τις ίδιες τις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες και όχι από την Αστυνομία. Είναι καιρός οι Ανώνυμες Εταιρείες να είναι υπόλογες για επεισόδια βίας και να μην κρύβονται πίσω από ελλιπείς ελέγχους της Αστυνομίας. Σας προκαλούμε να φέρετε μια τέτοια διάταξη και εμείς θα σας στηρίξουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν θα το πράξετε.
Το άρθρο 3, αφορά τις υποχρεώσεις των αθλητικών Φορέων και τα μέτρα αστυνόμευσης αθλητικών εκδηλώσεων. Εδώ διαπιστώνουμε ένα από τα πολλά στοιχεία προχειρότητας, ενδεικτικής του τρόπου που αντιμετωπίζετε ΕΣΕΙΣ και η κυβέρνηση ΣΑΣ, θέματα που άπτονται των ατομικών δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών και των προσωπικών δεδομένων. Δεν χρειάζονται περισσότερες κάμερες και οπτικοακουστικό υλικό. Σας τονίσαμε από την αρχή της συζήτησης ότι το νομικό πλαίσιο, σχετικά με την ηλεκτρονική εποπτεία, την βιντεοσκόπηση, την χρησιμοποίηση του ψηφιακού υλικού στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, υπάρχει ήδη και συντέλεσε στην ύπαρξή του και ο «Νόμος Βασιλειάδη». Αυτό που χρειάζεται, αν θέλουμε να μιλήσουμε ειλικρινά, δεν είναι περισσότερη αστυνόμευση, αλλά πολιτική και επιχειρησιακή βούληση να γίνει εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.
Από την αρχή ταχθήκαμε κατά και ειδικά λόγω της παραγράφου 15 που προστίθεται στο 41Δ του 27125/1999, που επιτρέπει τη συλλογή και περαιτέρω επεξεργασία από την Αστυνομία, δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων, που έχουν δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο ή σε τηλεοπτικό δίκτυο και περιέχονται σε οπτική ή ηχητική καταγραφή που έγινε από οποιονδήποτε τρίτο, με οποιαδήποτε κινητή συσκευή καταγραφής ήχου ή εικόνας, ψηφιακής και μη. Σας τονίσαμε ότι αυτή η διάταξη εκτός από ύποπτη, είναι και παράνομη και αντισυνταγματική και σας καλέσαμε να την αποσύρετε. Ισχυριστήκατε πεισματικά ότι η διάταξη είναι σύννομη και επιβεβλημένη και σήμερα έρχεστε ασθμαίνοντας, μπροστά στην αρνητική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ευτυχώς να την αποσύρετε. Καταθέτω στα Πρακτικά και την σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για αυτήν την διάταξη, που καταλήγει συμπερασματικά, ότι αυτή η παράγραφος θα πρέπει να απαλειφθεί, ως αποκλίνουσα από βασικούς κανόνες της εθνικής νομοθεσίας και παραβιάζουσα την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στο άρθρο 4, επίσης τασσόμαστε αρνητικά λόγω της παραγράφου 2, «…οι διατάξεις εφαρμόζονται και όταν τα εγκλήματα, έχοντας σαφή αθλητική αναφορά και αθλητικό υπόβαθρο, τελούνται σε τόπο και σε χρόνο που δεν συνδέονται με συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση». Εδώ σας έχουμε εκφράσει ήδη την έντονη ανησυχία μας- σε συγκερασμό με αυτά που βλέπουμε να επισυμβαίνουν γύρω μας υπό τη νέα κυβέρνηση και ειδικά τις τελευταίες μέρες - για τον κίνδυνο διασταλτικής εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, για οποιεσδήποτε δράσεις κοινωνικής διαμαρτυρίας συμμετέχουν οργανωμένα άνθρωποι που φέρουν διακριτικά ομάδων. Σας τα είπα στην Επιτροπή και θα σας τα υπενθυμίσω ξανά. Στην περίπτωση οργανωμένης συμμετοχής συνδέσμων οπαδών με κασκόλ διακριτικά, σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις,  όπως στις περιπτώσεις του πολέμου στο Κόσοβο, του βομβαρδισμού του Βελιγραδίου ή του πολέμου του Ιράκ ή σε αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές διαδηλώσεις, αναρωτιόμαστε, αν με μια υπερδιασταλτική ερμηνεία, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε με το κινητό του, μέσα σε αυτά τα μπλοκ ανθρώπων, να τραβάει υλικό που για κάποιο λόγο, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Αστυνομία.
Και τα λέμε αυτά, αφού ακούσαμε προχθές, κιόλας, Υπουργό της κυβέρνησής σας, που «μιλώντας γλυκά» υπεραμύνθηκε της αστυνομικής βίας και του ξύλου ως στοιχείου αναγκαστικότητας! Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε σε αυτούς που «ως υπουργοί, βουλευτές, πολιτικοί και πολίτες θα ήθελαν να δει την αστυνομία να σπάει την πόρτα και να μπαίνει», όπως δήλωσε άλλος κορυφαίος υπουργός σας.
Με το άρθρο 5 εισάγεται στις εξαιρέσεις του άρθρου 3 παρ. 3 του 2725/1999 και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός. Ανεπιτυχώς, προσπαθήσατε να συνδέσετε μια εξαίρεση που εισάγετε στον νόμο, αγνοώντας τις αντίθετες φωνές και καταγγελίες, με την παντελώς άσχετη και «περίεργη» ιστορία του «Ράλλυ Ακρόπολις» και πως αυτό χάθηκε. Πληροφορηθείτε, πρώτα όλο το χρονικό και όσα διαδραματίστηκαν με αποτέλεσμα να βγει ο Ιστορικός Αγώνας αυτοκινήτου από το πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, και μετά να κάνετε φθηνή πολιτική σπέκουλα επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε το 2015.
Για το άρθρο 6, ως προς τους κανονισμούς, εδώ θέλουμε μια διευκρίνιση, κύριε Αυγενάκη. Να σας απευθύνουμε ένα ερώτημα, για το αν προτίθεστε να συμπεριλάβετε μια πρόβλεψη για την μη-ανάκληση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης μιας ομοσπονδίας- το οποίο είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του Υπουργού- όταν η καθυστέρηση τεκμηριωμένα δεν οφείλεται στην ίδια την ομοσπονδία. Για παράδειγμα, όταν καθυστερεί το Πρωτοδικείο να επικυρώσει μια εμπρόθεσμα κατατεθειμένη τροποποίηση του καταστατικού της ομοσπονδίας, αν η ομοσπονδία, να το πω απλά, έχει προλάβει την προθεσμία και έχει καταθέσει τις τροποποιήσεις της στο Πρωτοδικείο και το Πρωτοδικείο, λόγω γραφειοκρατίας, αργεί. Εκεί είναι ένα θέμα που μπορείτε να το βελτιώσετε για να συμπλεύσουμε και να προστατεύσουμε και τις ομοσπονδίες.
Και πάμε τώρα στα άρθρα του νομοσχεδίου που φέρνετε τόσο για λόγους εντυπώσεων κι επικοινωνίας όσο και για λόγους που χαρακτηρίζουν την ιδεολογική σας στάση, της συντήρησης και της αλλεργίας στις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες.
Με το άρθρο 7 ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΕ, ούτε τροποποιείτε αλλά και ούτε καταργείτε, να σας υπενθυμίσω ότι είστε κυβέρνηση, μια σειρά διατάξεων του 4603/2019 («Νόμου Βασιλειάδη») με το πρόσχημα της ασφάλειας δικαίου,  και της πολυπόθητης ηρεμίας στις Ομοσπονδίες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.
Ταχθήκαμε ΚΑΤΑ και ζητάμε ΕΝΤΟΝΑ την απόσυρση του άρθρου 7, διότι είναι το άρθρο που ξηλώνει όλες τις διατάξεις ενίσχυσης και εμβάθυνσης των δημοκρατικών διαδικασιών που περάσαμε με τον λεγόμενο νόμο Βασιλειάδη, τον νόμο 4603/2019. Ξηλώνει όλες τις διατάξεις ενίσχυσης της διαφάνειας στη λειτουργία των αθλητικών συλλόγων, ενώσεων και ομοσπονδιών. Διατάξεις οι οποίες συμβάλλουν και στην «πολυδιαφημιζόμενη» ανανέωση σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης του Αθλητισμού.
Ξέρουμε ότι για ΕΣΑΣ κ. Αυγενάκη «Είναι ανοησίες όλα αυτά, είναι ιδεοληπτικά, αποτελούν απολιθώματα του παρελθόντος και δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό. Ούτε ποσοστώσεις, ούτε απλές αναλογικές, ούτε τίποτα απ` όλα αυτά. Θα καταργηθούν άμεσα.»
ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΕ την ποσόστωση φύλου σε αρχαιρεσίες σωματείων, ενώσεων και Ομοσπονδιών. Αγνοείτε, προφανώς, ότι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., η UNESCO και άλλοι, έχουν εκδώσει  εισηγήσεις και οδηγίες για διεθνή εφαρμογή της ποσόστωσης φύλου ακόμη και σε ποσοστό 50 /50 και όχι 1/3,  που εισήγαμε εμείς με το ν. 4603, δηλαδή την πλήρη ισότητα, την κατοχύρωση. Διαφωνείτε και χαρακτηρίζετε όπως χαρακτηρίζετε την ποσόστωση φύλου και συγκεκριμένα την ενασχόλησή και τοποθέτηση γυναικών στη διοίκηση. Κ. Αυγενάκη δεν είναι  καθόλου φιλελεύθερο να λέτε ότι δεν υπάρχουν γυναίκες. Γυναίκες υπάρχουν, αλλά τις αγνοείτε, όπως τις αγνόησε το ελληνικό κράτος τόσες δεκαετίες. Είναι τουλάχιστον ντροπή την ώρα που η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη στα ποσοστά παρουσίασης  στα διοικητικά συμβούλια να καταργείτε την διάταξη περί ποσόστωσης των γυναικών. Κι αν, κύριε Αυγενάκη, θεωρείτε απολιθώματα τον ΟΗΕ, την ΕΕ, την UNESCO, τις φεμινιστικές οργανώσεις ή κι εμάς, τότε θεωρείτε απολίθωμα και το κόμμα σας, τη ΝΔ, κύριε Αυγενάκη που στο καταστατικό της περιέχει ποσόστωση φύλου 30% για  την ανάδειξη συνέδρων και τη συγκρότηση της Πολιτικής Επιτροπής; Ή το ΠΑΣΟΚ που έχει στο δικό του καταστατικό ποσόστωση φύλου 40%; Χωρίς να χρειαστεί καν να αναφερθώ στο δικό μας καταστατικό, του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εμάς μας θεωρείτε…σεσημασμένους φεμινιστές! Είναι λοιπόν «απολίθωμα» για τον κ. Υπουργό και το ίδιο του το κόμμα…!
 ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΕ την απαγόρευση της ψήφου δια αντιπροσώπου και την απαγόρευση εκπροσώπησης σωματείου στις αρχαιρεσίες της ένωσης ή/και της Ομοσπονδίας δια πληρεξουσίου, που είχαμε περάσει εμείς. Δίνετε παράταση ζωής στα σωματεία- σφραγίδες και ξαναγεμίζετε τα συρτάρια με λευκές εξουσιοδοτήσεις σωματείων να ψηφιστεί ΠΑΛΙ αυτός που τις κατέχει.
 ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΕ την εισαγωγή χαμηλού ποσοστού σταυροδοσίας στο Ενιαίο Ψηφοδέλτιο και την δυνατότητα δεύτερου ψηφοδελτίου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα.  Συνεχίζετε το καθεστώς υπερεξουσίας της πλειοψηφίας στα διοικητικά συμβούλια, την φίμωση κάθε αντίθετης άποψης και την παντελή έλλειψη αντιπολίτευσης. Συνεχίζετε ένα καθεστώς που αποθαρρύνει οποιονδήποτε, εκτός νυμφώνος, να ασχοληθεί με την διοίκηση. Για ποια ανανέωση μας μιλάτε ότι επιδιώκετε; Καταλαβαίνω το πρόβλημα που έχετε ως παράταξη με την ελεύθερη έκφραση μειοψηφιών και μειονοτήτων, αλλά τόσο στον αθλητισμό όσο και αλλού η ύπαρξή αντιπροσωπευτικής μειοψηφίας μπορεί να εγγυηθεί και τον έλεγχο διαφάνειας και την ορθή διακυβέρνηση.
ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΕ, επίσης, τις δυνατότητες αμοιβής, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και αυστηρούς ελέγχους, του εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ. ομοσπονδίας. Όταν το θεσπίσαμε, η παράταξή σας συνηγορούσε στην συγκεκριμένη διάταξη.
Σας αδίκησα προηγουμένως λέγοντας ότι εσείς αναστέλλετε ενώ είθισται μια κυβέρνηση είτε να τροποποιεί είτε να καταργεί.
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ, λοιπόν, τις θητείες που ΕΜΕΙΣ θεσπίσαμε με τον 4603/2019 (ο μόνος που το είχε προσπαθήσει πριν από εμάς ήταν ο κ. Αδριανός, αλλά δεν πρόλαβε να νομοθετήσει τις θητείες, γιατί η κυβέρνησή του έπεσε). Ο περιορισμός των θητειών, σε συνδυασμό και μόνο με τις προηγούμενες διατάξεις, χωρίς αναδρομικότητες, δημιουργεί συνθήκες ανανέωσης μέσω της δημοκρατικής συμμετοχής, που εξασφάλιζε ο 4603/2019.
Κι αφού έρχεστε να καταργήσετε ή καλύτερα να αναστείλετε μια ολόκληρη διαδικασία εξυγίανσης και ανανέωσης της διοίκησης του αθλητισμού, φέρατε μια νέα διάταξη με το άρθρο 8  με θητείες, με αναδρομική ισχύ, με όρια ηλικίας και με θητείες μπόνους, που με κάνουν να σας προτείνω να πάρετε χρυσό χορηγό στη ΓΓΑ, κύριε υπουργέ, την Polaroid, γιατί η διάταξη αυτή είναι όσο πιο φωτογραφική μπορεί να γίνει μια διάταξη! Ζητήσαμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την απόσυρση αυτής της προβληματικής, από πολλές απόψεις, διάταξης και συνέχιση της ισχύος του υφιστάμενου άρθρου 29 παράγραφος 3 του νόμου 4603/2019. Το γεγονός ότι βγάλατε στο παζάρι τα όρια ηλικίας και μιλάτε για αναδρομική ισχύ, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις ακόμα και μελών της παράταξής σας, αποδεικνύουν ότι η επικοινωνία και το χτίσιμο της εικόνας σας, υπερισχύει του ενδιαφέροντος σας για τον αθλητισμό. Σας προειδοποιήσαμε ότι η διάταξη αυτή, όπως και το σύνολο του νομοσχεδίου, είναι πρόχειρη, χωρίς καμία διασφάλιση ότι δεν θα πέσει στα δικαστήρια ενώ μόνο ηρεμία δεν εξασφαλίζει εν όψει προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με το χειρουργικό και φωτογραφικό τρόπο που παρεμβαίνει στις εκλογές του 2020. Κι αφού επιμείνατε σφόδρα στη διατήρηση του εν λόγω άρθρου, έρχεστε σήμερα, υπό το βάρος της γνωμοδότησης περί αντισυνταγματικότητάς του από τον κ. Αλιβιζάτο και τον Συνήγορο του Πολίτη, να αποσύρετε επιτέλους την αντισυνταγματική αναδρομικότητα και να επιμείνετε να παζαρεύετε αν τα όρια ηλικίας θα «κάτσουν» στα 70 ή τα 71 ή όπου τελοσπάντων σας βολεύει, για να κόψετε όσους δεν σας είναι αρεστοί. Θα γεμίσουν τα ΚΕΠ, κύριε Αυγενάκη, για ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, για να δούμε πόσους και ποιους Προέδρους θα κόψετε και ποιους θα αφήσετε με τη διάταξή σας!
Κύριε υπουργέ, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων υπερασπιστήκατε πεισματικά κόντρα στις εισηγήσεις μας περί αντισυνταγματικότητας, το φωτογραφικό και ρουσφετολογικό άρθρο 8. Και έρχεστε σήμερα, την τελευταία στιγμή, να καταθέσετε 7 (!) ολόκληρες «νομοτεχνικές βελτιώσεις» για το εν λόγω άρθρο 8, που είναι επί της ουσίας αλλαγές στο αντισυνταγματικό αυτό άρθρο! Αυτή είναι μια ομολογία της ήττας σας!
Όσον αφορά στο άρθρο 9, ρύθμιση θεμάτων γυμναστηρίων και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, εδώ μπορούμε να ταχθούμε θετικά με την προϋπόθεση να δούμε την πάγια υποχρέωση των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών να καταβάλλουν ανταλλάγματα στο δημόσιο. Επίσης, ζητήσαμε μια διευκρίνιση από τον Υπουργό, για δυο ζητήματα. Πρώτον, ποια είναι η πρόβλεψη για τους υπαλλήλους των σταδίων. Αυτό επιλύεται στην περίπτωση του Κλειστού των Λιοσίων, αφού υπάγεται στον οργανισμό του ΣΕΦ. Και δεύτερον, τι θα γίνει με τις ήδη στεγαζόμενες, στα στάδια αυτά, ομοσπονδίες ώστε να διασφαλισθεί η δράση τους;
Όσον αφορά στο άρθρο 10, Καυτατζόγλειο, το βλέπουμε θετικά, πατάει επάνω στην πεπατημένη του δικού μας νομοσχεδίου.
Όσον αφορά στο άρθρο 11, εποπτεία αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, που την παίρνετε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και περνάει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εδώ τασσόμαστε  κατά. Είναι πάγια θέση μας  ότι οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες δεν πρέπει να ξεφύγουν από τον έλεγχο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι αυτή η διάταξη εκκολάπτει την έλλειψη διαφάνειας και κατάλληλου ελέγχου των ανωνύμων εταιριών του αθλητισμού. Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνουν υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης όλες αυτές οι Α.Α.Ε.
Στο άρθρο 12 η ρύθμιση έρχεται να συμπληρώσει τις υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους Ολυμπιονίκες και την αξιοποίησή τους σε θέσεις σχετικές με τον αθλητισμό, ακολουθώντας πρωτοβουλίες της δικής μας κυβέρνησης, όπως ήταν το ξεπάγωμα των διορισμών τους και η εξόφληση των απλήρωτων πριμ.
Όσον αφορά στο Πέμπτο Μέρος, άρθρο 13, νέο καταστατικό της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και εδώ είναι ένα πακέτο άρθρων, από το 13 έως το 17, εμείς είμαστε αρνητικοί, διότι η πάγια θέση μας είναι ότι η μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, συντελεί στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και ανοίγει το δρόμο στο κράτος ακόμη και να διακόψει μελλοντικά, αν το θελήσει, την επιχορήγηση του αθλητισμού.  Τα υπόλοιπα άρθρα (14-17) μοιραία εμπίπτουν στην επί της αρχής αντίθεσή μας στη μετατροπή της ΕΟΕ σε ΝΠΙΔ.
Για το άρθρο 18 – περί μνημονίου συναντίληψης - δεν έχουμε πρόβλημα.
Και έρχομαι στο αμαρτωλό άρθρο 19. Εδώ έχουμε πρόβλημα και έχουμε, μάλιστα, σοβαρότατο πρόβλημα, ζητήσαμε και ζητάμε την απόσυρση του άρθρου για την επιχειρούμενη συγκάλυψη του σκανδάλου με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφού η κυβέρνησή μας έφερε νόμο το Φεβρουάριο του 2019 με τον οποίο τακτοποίησε τα εκκρεμή ζητήματα του Ταμείου και είμαστε σε μια φάση που έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για 6 κακουργήματα σε 17 μέλη που στο παρελθόν άσκησαν διοίκηση στο Ταμείο. Αποσύρετε το άρθρο λοιπόν ως την ολοκλήρωση της ποινικής διερεύνησης και μετά μπορείτε να το επαναφέρετε προς ψήφιση.
Τελειώνω με το άρθρο 20 και το προσωπικό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Είμαστε κατά, όπως σας είπα και στην πρώτη συνεδρίαση, γιατί με το άρθρο μετατρέπετε τις δύο θέσεις ειδικών συμβούλων στο Γραφείο Προέδρου του Δ.Σ. του Ταμείου σε θέση μετακλητών υπαλλήλων χωρίς να ορίζονται καν τυπικά προσόντα. Τη θεωρούμε μια ρουσφετολογική διάταξης διόγκωσης του στρατού των μετακλητών που έχετε διορίσει και, άρα, του μισθολογικού κόστους, σε μια κυβέρνηση που, κατά τα άλλα, επικαλείται το επιτελικό κράτος. Ακυρώνετε στην πράξη τα όσα λέγατε περί αριστείας, μειώνοντας ακόμη και αυτά τα τυπικά προσόντα, αφού μιλάτε γενικόλογα για «αυξημένα προσόντα», τα οποία στην συνέχεια θα ερμηνεύσετε κατά το δοκούν.
Καταψηφίζουμε λοιπόν επί της αρχής ένα νομοσχέδιο οπισθοδρομικό, φωτογραφικό και ρουσφετολογικό και θα υπερασπιστούμε στο σύνολό τους τις δημοκρατικές κατακτήσεις του «Νόμου Βασιλειάδη».
15/11/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου