Κιβωτός του Γένους:συνάντηση Αστρονομικής Ομάδας για την παρατήρηση της διάβασης του Ερμή μπροστά από τον ήλιο

Η αστρονομική ομάδα της «Κιβωτού του Γένους» σήμερα Δευτέρα 11/11 θα βρίσκεται από τις 15:00 έως τις 15:30  στην αρχή του λιμενοβραχίονα Μυτιλήνης (πλησίον της προβλήτας από όπου αναχωρούν τα πλοία) για να παρατηρήσει ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο (εφόσον βέβαια το επιτρέψει και ο καιρός) και συγκεκριμένα την διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο.


Ο Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματός και ο πιο κοντινός στο καυτό άστρο μας, θα κινηθεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο και θα φαίνεται σαν να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο. Ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Ευρώπη, θα μπορέσει να δει ολικά ή μερικά το φαινόμενο, μετά το οποίο, μάλιστα, θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα πανσέληνος (στις 12 Νοεμβρίου).

Η επόμενη «διάβαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032 (θα είναι πάλι ορατή από τη χώρα μας), ενώ το φαινόμενο θα επαναληφθεί το 2039, το 2049 και το 2052. Κατά μέσο όρο λαμβάνουν χώρα 13 έως 14 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα. Την πρώτη διάβαση είχε παρατηρήσει το 1631, περίπου δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου, ο Γάλλος αστρονόμος Πιέρ Γκασεντί.

Σας περιμένουμε!

(πληροφορίες και στο 6978650501)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου