Πλήθος κόσμου στην πλατεία Σαπφούς στην απεργιακή συγκέντρωση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Στην πλατεία Σαπφούς, στην απεργιακή συγκέντρωση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που κάλεσε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, σήμερα το πρωί, μαζεύτηκε πλήθος κόσμου, από όλο το νησί, που συντάχτηκε με τα αιτήματα που αυτό είχε.

Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.
Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Εμπλοκή για την οποία τόσα χρόνια δεν βγάζατε άχνα.
Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spots» ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν αντιπρόσωποι, από τη ΔΗΠΑΚ Ιατρών Λέσβου και μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Νάσος Γαλής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Νίκος Μπουλμπούλης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Δημήτρης Καραγιάννης.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θοδωρής Ασλανίδης.
Η συγκέντρωση πορεύτηκε μέσω της προκυμαίας της πόλης μέχρι τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπου και θυροκόλλησαν τα αιτήματα γιατί δεν υπήρχε κανένας αρμόδιος να του επιδοθούν!
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αλλά και της πορείας αργότερα, μέχρι τη Γενική Γραμματεία, ακούγονταν συνθήματα όπως «η αποσυμφόρηση  είναι  εμπαιγμός εδώ και τώρα απεγκλωβισμός», «κλειστές ή ανοιχτές όλες οι δομές 
είναι Γκουαντάναμο, είναι φυλακές», «μετανάστες - πρόσφυγες – κάτοικοι  νησιών 
είμαστε όλοι θύματα των ιμπεριαλιστών», «αλληλεγγύη το όπλο των λαών
όχι στο μίσος των εθνικιστών», «ούτε κλειστά-ούτε ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης δε θέλουν τα νησιά», «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν
με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν»

Παραθέτουμε την ομιλία του Θοδωρή Ασλανίδη.
«Σήμερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των συνεπειών τους αλλά και του οικονομικού στραγγαλισμού των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών τους. Και τα δύο αυτά έχουν ως συνέπεια τον ξεριζωμό των λαών από τις πατρίδες τους, τις αιτίες που γεννούν μετανάστευση και προσφυγιά.
Σήμερα όμως, για άλλη μια φορά, εκφράζουμε και την εναντίωση μας, τη διαφωνία μας στα σχέδια της Κυβέρνησης που παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες ενώ την ίδια στιγμή παραμένει αδιάφορη για τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
Εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συμμετέχει ενεργά στους μηχανισμούς των ιμπεριαλιστών, έχει βάλει ουσιαστικά τη δική της σφραγίδα στο δράμα που βιώνουν οι ξεριζωμένοι, στον εγκλωβισμό τους, αφού και υποστηρίζει αλλά και εφαρμόζει την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Σε αυτήν την πολιτική βέβαια συναινεί ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, αφού με τις θέσεις που εκφράζει για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και με την απόλυτη συμφωνία του με τις θέσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι υπέρ της λειτουργίας των hot spot αλλά και τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης.
Προσπαθεί να εγκλωβίσει να ελέγξει και να παγιδεύσει τις λαϊκές διαμαρτυρίες εντός των αντιδραστικών επιλογών, που καταδικάζουν τα νησιά να έχουν μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών. Αυτό εξάλλου αποδεικνύει και ο αποκλεισμός των φορέων από τις ομιλίες αλλά και οι αυταπάτες που πλασάρει με τις θέσεις που προασπίζει.
Πως είναι δυνατόν να μειωθούν οι ροές όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που αιματοκυλίζουν τους λαούς και ξαναχαράζουν τα σύνορα!
Πως είναι δυνατόν η επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να δώσει λύση, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, όσο και αυτό το υπουργείο θα έχει γνώμονα και οδηγό την απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας και τα συμφέροντα των καπιταλιστών!
Αναφέρει το αντιδραστικό και απαράδεκτο σύνθημα της αφίσας τους ότι θέλουμε πίσω τα νησιά μας! Εκτός του ότι ρίχνουνε νερό στο μύλο ακροδεξιών, φασιστικών και ρατσιστικών φωνών, αποκρύπτουν ότι με τα μέτρα που προτείνουν τα νησιά μας θα μετατραπούν σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, σε απέραντα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατατρεγμένων.
 Γιατί είτε το θέλουν, είτε όχι, τα κλειστά κέντρα και η γενικότερη πολιτική που προτάσσουν, και την ήδη άσχημη υπάρχουσα κατάσταση θα συντηρούν τόσο για πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τους κατοίκους των νησιών μας αλλά και την καταστολή θα ενισχύουν.
Και συνεχίζει το σύνθημα «θέλουμε πίσω τη ζωή μας»! Λες και μας έκλεψαν τη ζωή μας ή λες και οι πρόσφυγες και μετανάστες ευθύνονται για τον μακροχρόνιο τους εγκλωβισμό στα νησιά μας και στην Ελλάδα γενικότερα. Εξισώνουν δηλαδή τα θύματα με τους θύτες που είναι υπαίτιοι για τα μεταναστευτικά – προσφυγικά ρεύματα, για τον εγκλωβισμό, για τις άθλιες συνθήκες διαμονής.
Να τους θυμίσουμε μόνο ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι οι πρώτοι που θέλουν να φύγουν προς τις χώρες προορισμού τους, να ζήσουν ανθρώπινα και όχι στοιβαγμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες.
Κατά μια όμως έννοια θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό το σκέλος του συνθήματος τους μας δημιουργεί ένα ενδιαφέρον, μια απορία!
Γιατί; τόσα χρόνια που ο λαός αγωνίζεται για την ανάκτηση των απωλειών, για να πάρει τη ζωή του πίσω, που στενάζει κάτω από τις πολιτικές των Κυβερνήσεων και της ΕΕ, που οι εργαζόμενοι βλέπουν τους μισθούς να έχουν φτάσει στον πάτο, που κεκτημένα δικαιώματα των εργατών εξανεμίζονται, που τα πάντα έχουν παραδοθεί στους μεγαλοεργοδότες και στο μεγάλο κεφάλαιο, που επικρατεί παντού εργασιακός μεσαίωνας και πολλά άλλα, δεν είδαμε ούτε μια φορά να αγωνιάν και να νοιάζονται.
Ίσα ίσα είδαμε να δίνουν την πλήρη στήριξη των πολιτικών αυτών, κάτι άλλωστε που εφαρμόζουν και στο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού!
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα θέτουμε όλα αυτά στο Λεσβιακό λαό. Ούτε η πρώτη φορά είναι που κινητοποιούμαστε γι’ αυτό το ζήτημα και που ζητάμε από τον κόσμο να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη, να αναδείξει ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών ενάντια στις ρατσιστικές φωνές μίσους αλλά και ενάντια στις πολιτικές που εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού!
Και σίγουρα δεν είναι η τελευταία φορά με τη σημερινή απεργιακή μας κινητοποίηση!
Ο αγώνας ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα είναι αγώνας με διάρκεια, συνδεδεμένος με τα προβλήματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Γι’ αυτό και η αντίδραση του Λεσβιακού λαού στα σχέδια της Κυβέρνησης για νέα hot spot είτε κλειστά είτε ανοιχτά πρέπει να είναι αντίδραση που να χτυπάει στη ρίζα του προβλήματος και να προβάλλει τη μόνη ρεαλιστική λύση, που, δεν είναι άλλη από το κλείσιμο των hot spot και τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου