ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η συνάντηση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και των δημάρχων του νησιού μας με τον υπουργό κ. Μηταράκη και οι δηλώσεις που ακολούθησαν απόδειξαν για μια ακόμα φορά την αδιαλαξία της κυβέρνησης της Ν.Δ., που έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τα αιτήματα που ο λαός της Λέσβου έκφρασε με τη κινητοποίησή του στις 22 του Γενάρη. Επιβεβαίωσαν, επίσης,  την εκτίμηση του Κόμματός μας, αλλά και την αίσθηση που υπάρχει στη συντριπτική πλειοψηφία του λεσβιακού λαού πως, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, άλλα λέγονται στις ανοιχτές συσκέψεις και στα συλλαλητήρια και άλλα στις κλειστές (με αποκλεισμό, μάλιστα, όλων των άλλων παραγόντων) συσκέψεις με τους υπουργούς.

Ο υπουργός κ. Μηταράκης δήλωσε πως υπάρχει συμφωνία σε πολλά σημεία, μεταξύ των οποίων και στη δημιουργία κλειστής δομής στο νησί. Εξέθεσε έτσι και την περιφερειακή αρχή, που επιμένει να υποστηρίζει πως αγωνίζεται για να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές και να μη δημιουργηθεί νέα. Διαφωνία, δήλωσε οκ. Υπουργός,  υπάρχει σε ό,τι αφορά στη χωρητικότητα αυτού του κλειστού κέντρου.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προέβη σε μία γενική δήλωση πως δεν υπάρχει συναίνεση στο σχέδιο της κυβέρνησης, σημειώνοντας στη συνέχεια πως για μια σειρά πλευρές αυτού του σχεδίου συμφωνούν (έλεγχος ΜΚΟ κ.λ.π.) και αφήνοντας αδιευκρίνιστο το επίμαχο σημείο αν η διαφωνία για την κλειστή δομή οφείλεται στην ίδια την ύπαρξή της ή στη χωρητικότητα της.
Η αποκάλυψη του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, σε συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογραφική ιστοσελίδα του νησιού μας, πώς όλοι είχαν συμφωνήσει στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο να γίνει κλειστή δομή στη Μόρια, αποδείχνει πώς δεν υπάρχει από μεριάς τους σταθερή στάση και όσο αφορά στο κλείσιμο της Μόριας και όσον αφορά στη μη δημιουργία νέων δομών. Είναι προφανές πώς η κοροϊδία του κ. Μουτζούρη προς τους φορείς και προς τους κατοίκους του νησιού πάει σύννεφο.
Ταυτόχρονα, με τα αντιδραστικά παραληρήματα που εξαπολύει ο κ. Μουτζούρης επιχειρεί να στρέψει την αγανάκτηση του λαού του νησιού μας ενάντια στους  ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες, προσπαθώντας να αποκρύψει τους αίτιους αυτής της κατάστασης και να ικανοποιήσει τα ρατσιστικά και μισαλλόδοξα αισθήματα  των ακροδεξιών του νησιού μας. Η πρόταση του να γίνεται αποτροπή των προσφύγων και μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα αποτελεί προτροπή για βύθιση των βαρκών και πνιγμό των ταλαίπωρων επιβατών τους από τα ελληνικά ένστολα πληρώματα. Προτροπή για εγκληματικές ενέργειες. Και επιδιώκει αυτή του τη θέση να την υιοθετήσει ο λεσβιακός λαός και να γίνει έτσι ηθικός αυτουργός εγκληματικών ενεργειών.
Καλούμε το λεσβιακό λαό, όλους τους φορείς του, να απαντήσουν στην αναλγησία της Ν.Δ. με  πολύπλευρες αγωνιστικές δραστηριότητες αλλά και να αποκρούσουν κατηγορηματικά τις αντιδραστικές θέσεις  του κ. Μουτζούρη. Να του δηλώνουν, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, πως είναι κάθετα αντίθετοι σε τέτοιες προτροπές. Πως με τέτοιες θέσεις υπονομεύει τον αγώνα τους αλλά και την αλληλεγγύη που μέχρι και σήμερα δείχνουν απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες ο λαός του νησιού μας. Πως συνένοχοι σε εγκλήματα ενάντια πολύπαθων συνανθρώπων μας δεν πρόκειται να γίνουν.
Καλούμε επίσης το λεσβιακό λαό και όλους τους φορείς του να μη δίνουν πλέον καμιά εμπιστοσύνη στα λεγόμενα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, λεγόμενα που αλλάζουν πιο γρήγορα και από πουκάμισα, ανάλογα σε ποιόν απευθύνεται και με ποιους συνομιλεί.
Τα προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο θέμα για να μένει στα χέρια ανθρώπων που η όλη τους πολιτεία στο ζήτημα αυτό έχει δείξει μέχρι τώρα τόσο μεγάλη ανευθυνότητα.
Είναι η ώρα οι φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των εμπόρων και των άλλων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, της νεολαίας μας να απομονώσουν τον Περιφερειάρχη και να πάρουν στα χέρια τους τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της λύσης του προβλήματος με το παρακάτω πλαίσιο αγώνα.
- Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.
- Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
- Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
- Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
- Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
- Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spots» ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

Μυτιλήνη 26 Γενάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου