ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Β ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟ

Κατήγγειλε τους υπαίτιους του προσφυγικού προβλήματος
Παρέμβαση στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Τις αιτίες και τους υπαίτιους που προκάλεσαν και προκαλούν το πρόβλημα, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμες φυλακές κυνηγημένων ανθρώπων, κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βόρειου Αιγαίου την Τετάρτη για το προσφυγικό ζήτημα.

Στις τοποθετήσεις τους οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισαν πως η μόνη λύση στο οξυμένο πρόβλημα του μαζικού εγκλωβισμού των προσφύγων - μεταναστών είναι η πρόταση που σταθερά προβάλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», σε αντίθεση με αυτές του περιφερειάρχη και των άλλων δυνάμεων. Ειδικότερα, οι ξεκάθαρες θέσεις που οδηγούν σε λύσεις προς όφελος των κατοίκων και των προσφύγων - μεταναστών είναι: Να κλείσουν όλα τα hot spots, σε όλα τα νησιά. Να μη δημιουργηθεί κανένα κέντρο - φυλακή στα νησιά, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Στα νησιά να υπάρχει μόνο μια μικρή δομή καταγραφής - ταυτοποίησης και ιατρικής περίθαλψης και στη συνέχεια οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπείς δομές. Εκεί να διατυπώνουν τα αιτήματά τους (άσυλο κ.λπ.) και σύντομα να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες τελικού προορισμού τους. Ολη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στην Εκπαίδευση, να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, Περιφέρεια, δήμους, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υποστήριξε πως «η στάση του περιφερειάρχη να μην παίρνει σαφή θέση για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, καθώς και οι ενέργειές του με δηλώσεις ή με συναντήσεις "διαβούλευσης" με την κυβέρνηση πίσω από κλειστές πόρτες, είναι προβληματική. Ταυτόχρονα, οι θέσεις που είχε διατυπώσει μαζί με δημάρχους που αποδέχονταν τη λειτουργία των hot spots στα νησιά του Αιγαίου διευκολύνουν τη συνέχιση της επικίνδυνης πολιτικής του μαζικού εγκλωβισμού στα νησιά, της ΕΕ και των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ σήμερα όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα που προβάλλεται για τη φύλαξη των συνόρων έναντι προσφύγων και μεταναστών οδηγεί στην απάνθρωπη αντιμετώπιση, της βύθισης και του πνιγμού κατατρεγμένων και μικρών παιδιών».
Προσθέτει ότι «είναι απαράδεκτη η αφίσα που κυκλοφόρησε (σ.σ. για κινητοποίηση που θα γίνει τις επόμενες μέρες) και στοχοποιεί τα θύματα και όχι τους θύτες και τους υπεύθυνους του μαζικού εγκλωβισμού στα νησιά μας. Ενώ το σύνθημα "θέλουμε τη ζωή μας, θέλουμε τα νησιά μας" αφήνει περιθώρια να αξιοποιηθεί από αντιδραστικές δυνάμεις, χύνοντας το ρατσιστικό δηλητήριό τους». Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» το σύνθημα στην κινητοποίηση πρέπει να είναι: «Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και των μεταναστών. ΟΧΙ στην επικίνδυνη πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων. Κανένα hot spot στα νησιά».
Οι θέσεις των άλλων δυνάμεων, με τις διαφοροποιήσεις τους στο αν θα είναι κλειστά ή ανοιχτά τα ΚΥΤ, αν θα παραμείνει η σημερινή δομή ή αν θα δημιουργηθεί άλλη, διαιωνίζουν το πρόβλημα του εγκλωβισμού. Οι όροι που θέτουν σχετικά με τον αριθμό των εγκλωβισμένων στα νησιά είναι παγίδα, εφόσον όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Το αποτέλεσμα θα είναι πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξαθλίωσης. Επιπλέον, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απορρίπτει τα διλήμματα και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και απαιτεί «από τον περιφερειάρχη και τις άλλες δυνάμεις να έχουν ξεκάθαρη θέση στα ερωτήματα: Είστε με τον εγκλωβισμό ή με τον απεγκλωβισμό των βασανισμένων ανθρώπων; Είστε με τη θέση να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο ή να παραμείνουν και να αυξηθούν;».
Τέλος, οι κομμουνιστές σύμβουλοι κάλεσαν το λαό και τους μαζικούς φορείς των νησιών «να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησης και της πάλης στα χέρια τους, κόντρα στην παραπλάνηση και στην παγίδευση, σε αντιπαράθεση με κάθε ρατσιστική και αντιδραστική φωνή» και απαίτησαν «να στηριχτούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις με αιτήματα που οδηγούν στη λύση του ζητήματος». Σημειώνεται πως πολλοί φορείς στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχουν πάρει απόφαση για τη συμμετοχή σε κινητοποίηση με αιτήματα που στοχεύουν στη λύση του ζητήματος, όπως Εργατικά Κέντρα, Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες Εμπόρων, Αγροτικοί Σύλλογοι αλλά και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Σωματεία Εργαζομένων, Σύλλογοι Ετεροδημοτών της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου