Μεγάλη μείωση στις εισφορές υγείας για 2 εκατ. μισθωτούς σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μεγάλες μειώσεις στις εισφορές υγείας για 2 εκατ. μισθωτούς εξετάζει το υπουργείο Εργασίας στα πρότυπα των εισφορών που θεσπίζονται από φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται το «μοντέλο» για τις σταθερές εισφορές υγείας και για τους μισθωτούς και στόχος είναι το τελικό σχέδιο να είναι έτοιμο μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να εφαρμοστεί από το 2021 ή και νωρίτερα.Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με κάποια σενάρια που εξετάζονται, οι ενιαίες εισφορές για τους μισθωτούς θα έχουν διάφορες εκδοχές με κλίμακες μηνιαίων ποσών από 40, 50, 60 ως 80 ευρώ (33, 55 και 66 ευρώ είναι στους επαγγελματίες).

Οι εισφορές θα καταβάλλονται κατά τα 2/3 σχεδόν από τους εργοδότες και κατά το 1/3 από τους εργαζόμενους. Η ίδια σχεδόν αναλογία είναι και σήμερα, με την εισφορά υγείας για τους μισθωτούς να υπολογίζεται σε ποσοστό 7,10% επί των μικτών μηνιαίων αποδοχών τους, με τους εργοδότες να καταβάλλουν το 4,55% και οι εργαζόμενοι να πληρώνουν το υπόλοιπο 2,55%.

Όμως λόγω του νέου συστήματος που εφαρμόζεται από φέτος με τις νέες εισφορές για τους μη μισθωτούς (οι οποίες έχουν αποσυνδεθεί από το εισόδημα) προκαλούνται εκ των πραγμάτων ανισότητες. Κι αυτό γιατί από τη μια πλευρά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι ελαφρύνονται σημαντικά σε σχέση με αυτά που πλήρωναν, αλλά από την άλλη πλευρά οι μισθωτοί όπως και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να πληρώνουν περισσότερα. Και πληρώνουν περισσότερα χωρίς κάποιο μεγαλύτερο όφελος, καθώς έχουν τις ίδιες υπηρεσίες και παροχές περίθαλψης με τους επαγγελματίες που καταβάλλουν λιγότερα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στις εισφορές υγείας των μισθωτών υπάρχουν και «εσωτερικές αδικίες», καθώς οι εισφορές ενός εργαζόμενου με αποδοχές 940 ευρώ αντιστοιχούν στις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ για τις οποίες πληρώνει και ένας μισθωτός των 2.000 ευρώ. Η διαφορά στις καταβολές είναι τεράστια όμως η ανταποδοτικότητα στις εισφορές του ΕΟΠΥΥ είναι μηδενική όσο ανεβαίνουν οι μισθοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου