Μηταράκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων - Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η δήλωση του Νότη Μηταράκη:

"Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε, σήμερα, επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών.Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.

Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε".

ΣΥΡΙΖΑ: Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση απέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στη Μόρια και άσκησε κριτική για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών. Οι τραγικές εικόνες που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μόρια, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα".

Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο: "Με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά, τις ανεύθυνες εξαγγελίες για άμεση λύση, τη διολίσθηση σε μία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που δηλητηρίασε τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση και επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου και τη συνεχή εναλλαγή συντονιστών. Την εξάντληση τελικά της πολιτικής της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα".

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και σε πολλά ακόμη προσφυγικά κέντρα, "είναι, κυριολεκτικά, τραγική, δυστυχώς ακόμη και μετά από επτά μήνες λαθών, που στοιχίζουν ακριβά τόσο στους πρόσφυγες και του μετανάστες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες και διασύρει τη χώρα διεθνώς".

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες, όπως τα πλωτά φράγματα, μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία». Επιπλέον, της καταλόγισε ότι "αντί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνει ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα-φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες".

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στον ΑΝΤ1: "Εκρηκτικό" το κλίμα στα νησιά λόγω των μεταναστών

 Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για το "εκρηκτικό κλίμα" στα νησιά και προειδοποίησε πως η κατάσταση ενδέχεται να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Σήμερα ήταν μια πολύ οξυμμένη ημέρα. Υπήρξε μια πορεία 2.000-3.000 προσφύγων στο κέντρο της πόλεως, απετράπη η είσοδος από την Αστυνομία. Από άλλες διάφορες διόδους εισήλθαν, έκλεισαν την κεντρική λεωφόρο, ξάπλωσαν στη μέση του δρόμου, κατά την επιστροφή τους προσπάθησαν να μπουν στο κέντρο της Μόριας και παρεμποδίστηκαν από κατοίκους και προκλήθηκαν επεισόδια. Αυτήν τη στιγμή είναι συγκεντρωμένες πολλές εκατοντάδες κατοίκους της Μόριας διαμαρτυρόμενοι. Οι κάτοικοι δικαίως διαμαρτύρονται γιατί επί πέντε χρόνια η ζωές τους έχει αλλοιωθεί, έχουν καταστραφεί περιουσίες και κανείς δεν επιλαμβάνεται του θέματος. Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια, μονίμως ανακοινώσεις ακούμε και μεγαλοστομίες και δεν γίνεται τίποτα".

"Η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης και του υπουργού είναι ότι η Μόρια θα κλείσει, το απαιτεί όλη η Λέσβος, όλα τα νησιά ζητούν να κλείσουν τα στρατόπεδα αυτά, διότι αλλοιώθηκε καταστροφικά η ζωή εδώ, ελπίζουμε να επικρατήσει ηρεμία γιατί αλλιώς τα πράγματα δεν θα πάνε καλά, αν συνεχίσει η κατάσταση δεν ξέρω πού θα φθάσει κάποια μέρα και μιλάω με μεγάλο μέτρο" .
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου