Oι παρακαταθήκες της Άλκης Ζέη από μια συνέντευξη στο ΘΗΤΑ της Θερμής

Τα λογοτεχνικά βιβλία  σου μαθαίνουν να εκφράζεσαι

> Έφυγε  από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών η συγγραφέας Άλκη Ζέη, η «πρύτανις» του ελληνικού παιδικού μυθιστορήματος.Η σπουδαία συγγραφέας παραθέριζε τα τελευταία 24 χρόνια στο ξενοδοχείο «Βότσαλα» της Θερμής.Εκεί τη συναντήσαμε το 2018 και κάναμε μαζί της μια δίωρη συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε στη σχολική μας εφημερίδα «το Θήτα της Θερμής». Από τα όσα μας είχε πει τότε ξεχωρίζουμε τα μερικά: > Στη Λέσβο ήρθα πρώτη φορά  προσκαλεσμένη της Φωτεινής Φραγκούλη  στο Μόλυβο. Πέρασα αρκετά καλοκαίρια εκεί .Ο θάνατός της  μου κόστισε πολύ . Έμεινα άναυδη  γιατί μέχρι που πέθανε δεν γνώριζα ότι ήταν άρρωστη 

> Στη Θερμή στα «Βότσαλα»  έρχομαι 24 συνεχόμενα καλοκαίρια. Τώρα,που    τα εγγόνια μου μεγάλωσαν έρχομαι με την κόρη μου τουλάχιστον μια εβδομάδα για ...προσκύνημα. 

> Στην δική μου παιδική εποχή υπήρχαν δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι: Ο κόσμος των μεγάλων και ο κόσμος των παιδιών, που δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Τώρα τα παιδιά και οι μεγάλοι ανακατεύονται, τα παιδιά μπορούν και μιλούν ελεύθερα και ελεύθερα λένε την γνώμη τους. Τότε αυτό ήταν αδιανόητο.

> Με ενοχλεί όταν βλέπω τα σημερινά παιδιά  συνέχεια με ένα κινητό στο χέρι ή   κολλημένα σε ένα κομπιούτερ. Εμείς τέτοια δεν είχαμε και γι’ αυτό διαβάζαμε πολλά βιβλία, παίζαμε μεταξύ μας πολλές ώρες. Τα παιδιά  σήμερα έχουν πολλές ευκολίες ,  αλλά δεν τις εκμεταλλεύονται.

> Τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία φαίνονται από τον τρόπο που μιλούν και εκφράζονται. Αντίθετα στα παιδιά που δεν διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία βλέπω μια μεγάλη υστέρηση στο πως μιλάνε για ένα θέμα. Αυτό είναι φυσικό γιατί τα εξωσχολικά βιβλία σου μαθαίνουν την ζωή, την ψυχολογία των ανθρώπων, την συμπεριφορά, την γλώσσα, σου μαθαίνουν εν τέλει να εκφράζεσαι.

>  Ο  άντρας μου με στήριξε πολύ, όταν  άρχισα να  γράφω . Ήταν πολύ αυστηρός κριτής αλλά και πολύ δίκαιος. Ό,τι δεν του άρεσε με έβαζε σαν ...μαθήτρια και το ξανάγραφα. 


> Το πρώτο μου βιβλίο ‘’Το καπλάνι της βιτρίνας’’  η   κριτική  το υποδέχτηκε άσχημα. Πολύ άσχημα. Τόσο άσχημα που   ήθελα τότε να αυτοκτονήσω. Μου λέγανε τι βιβλίο παιδικό είναι αυτό να μιλάει στα παιδιά για την Δικτατορία του Μεταξά και ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ανακατεύονται με αυτά. 

> Να φαντασθείτε μια συγγραφέας έγραψε τότε 10 σελίδες δακτυλογραφημένες και τις έστειλε στο Υπουργείο Παιδείας και έλεγε : «Αν έχει ανάγκη χρημάτων να της δώσετε , αλλά προς θεού μη φτάσει αυτό το βιβλίο στα χέρια των παιδιών».
Ποιο ;  «Το καπλάνι της βιτρίνας» που έγινε θεατρική παράσταση, σίριαλ στην τηλεόραση  και έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες!!

> Η Άλκη Ζέη μας εμψύχωσε και όταν βγάλαμε το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας με ένα ιδιαίτερα επαινετικό σημείωμα. "Έχω μείνει κατάπληκτη με την ποικιλία της ύλης-μας έγραφε. Δεν αφήνετε τίποτα να πέσει κάτω. Χάρηκα που έμαθα τόσα πολλά, που δεν ήξερα για τη Μυτιλήνη διαβάζοντας το ΘΗΤΑ. Ακόμα θαύμασα τις τόσες δραστηριότητες που κάνετε στο σχολείο σας. Μπράβο και σε σας αλλά και ένα πιο μεγάλο μπράβο σους δασκάλους σας. - Άλκη Ζέη, Συγγραφέας
............................................................
> Καλό παράδεισο Άλκη !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου