ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ:Μένουμε ενεργοί, οργανώνουμε τον αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τις αντιπροσφυγικές πολιτικές και τον κορωνοϊό.

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα και για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Την Ανταρσία στο Αιγαίο εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μανάβης.

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, από την ενημέρωση έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη. Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση δίνει μια αόριστη υπόσχεση πως μέχρι το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν 10.000 πρόσφυγες από τα νησιά. Πρόκειται για μια υπόσχεση που είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί, όπως και τόσες άλλες. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης τονίσαμε ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των προσφύγων για τον κορωνοϊό και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ίδιους, με αποτέλεσμα όλοι τους να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Η ανησυχία αυτή μεγαλώνει μετά το κλείσιμο των περισσότερων υπηρεσιών που λειτουργούν στα ΚΥΤ καθώς οι πρόσφυγες δεν γνωρίζουν τι θα απογίνουν. Ακόμη χειρότερη γίνεται η κατάσταση στις περιπτώσεις που καταγράφονται ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό (βλέπε Μόρια). Η αναστολή λειτουργίας πολλών ΜΚΟ – ως αποτέλεσμα των επιθέσεων που δέχονται πολλοί εργαζόμενοι τους – είναι η κύρια αιτία που τα προβλήματα των προσφύγων, που βρίσκονται στη Μόρια, την ΒΙΑΛ και το Βαθύ, γιγαντώνονται.
Ζητήσαμε από την Περιφερειακή Αρχή να καταδικάσει τις επιθέσεις σε βάρος των εργαζομένων στις ΜΚΟ από ομάδες ακροδεξιών και παρακρατικών δημόσια και κατηγορηματικά.
Σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε σαφές ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις είναι σχεδιασμοί επι χάρτου και δεν περνούν σε συγκεκριμένο σχεδιασμό που να υλοποιείται από τις κρατικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση δεν προχωρά σε ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με νοσηλευτές και γιατρούς. Πολύ μεγάλες είναι και οι ελλείψεις στον αναγκαίο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχε καμία κρατική μέριμνα για το πως θα αντιμετωπισθούν οι 35 πρόσφυγες που περισυνελλέγησαν σήμερα από το λιμενικό σώμα ανοιχτά της Μυτιλήνης. Το αρμόδιο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής δήλωνε άγνοια στο πού και πώς οι άνθρωποι αυτοί θα εξεταστούν από γιατρούς, στο πού θα διαμείνουν κατά την περίοδο της καραντίνας των 14 ημερών κλπ.
Επίσης οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για περιορισμό των μετακινήσεων των προσφύγων από και προς τα ΚΥΤ, και η κατασκευή περιφράξεων είναι ανεδαφικές και επικίνδυνες. Φαίνεται μάλιστα πως η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει σε κλειστά κέντρα κράτησης τα υφιστάμενα ΚΥΤ αξιοποιώντας την πανδημία του κορωνοϊού. Η ιδεοληπτική και δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης, και η πολιτική ουράς που ακολουθείται από τους τοπικούς άρχοντες, θα φέρει νέα δεινά, τόσο στους πρόσφυγες όσο και στους κατοίκους των νησιών.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο εκτιμά ότι είναι άμεση ανάγκη:
ü Να ενοικιαστούν ή να επιταχθούν τα ξενοδοχεία της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου που είναι εκτός λειτουργίας, για να στεγαστούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά αυτά. Η ίδια διαδικασία να ακολουθηθεί και στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να κλείσουν όλα τα γκέτο που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα. Έτσι θα απεγκλωβιστεί άμεσα μεγάλος αριθμός ανθρώπων από τα ΚΥΤ, θα προστατευθούν οι  ζωές τους αλλά και οι ζωές των κατοίκων των νησιών. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης των προσφύγων – μεταναστών στις πόλεις και τα χωριά των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
ü Για όσους πρόσφυγες έρχονται στα νησιά αυτές τις μέρες  να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ξενοδοχεία ή σε επιβατικά πλοία με καμπίνες κατά την διάρκεια των 14 μερών που διαρκεί η καραντίνα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεχιστεί η αθλιότητα, άνθρωποι να μένουν στα λιμάνια ή σε άλλους χώρους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.
ü Να υπάρξει δημόσια καταδίκη των ακροδεξιών και παρακρατικών ομάδων από όλα τα κόμματα και όλες τις παρατάξεις, Δήμων και Περιφερειών. Οι κρατικοί μηχανισμοί να προβούν άμεσα στις συλλήψεις όλων αυτών που συμμετέχουν σε αυτές, για να σταματήσουν οι επιθέσεις σε εργαζόμενους των ΜΚΟ, σε δημοσιογράφους και σε άλλους πολίτες.
ü Να ληφθούν άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, εργαζομένων, ανέργων, φτωχομεσαίων αγροτών για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας οι οποίες στα νησιά θα είναι πιο έντονες και μεγαλύτερης διάρκειας.
ü Να επιβληθούν άμεσα μέτρα πάταξης της αισχροκέρδειας και ελέγχου των τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα κλπ. Να γίνεται διοικητικός καθορισμός των τιμών και να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή τροφίμων.
ü Να δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση στους φτωχομεσαίους αγρότες, ίση με το ύψος των αγροτικών επιδοτήσεων που έλαβαν το προηγούμενο έτος και να προσδιοριστούν ελάχιστες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου