ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Μ.ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΝΠ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

Η πανδημία αποτέλεσε για τους εργοδότες και την κυβέρνηση μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διευρύνουν το αντεργατικό οπλοστάσιο.

Μία ακόμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -πέμπτη κατά σειρά- σπεύδει να φέρει για έγκριση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για την ΠΝΠ που κατατέθηκε την 30η Μάρτη.


Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σημείωσε πως τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί, κατά κύριο λόγο αφορούν τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Σε αυτή τη λογική κινείται το «δώρο» που έκανε η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους, μεταθέτοντας την καταβολή του δώρου του Πάσχα για το καλοκαίρι, μέσω αυτής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. «Ακόμα ένα μέρος των δεδουλευμένων των εργαζομένων, το δίνετε για να ενισχύετε τις επιχειρήσεις αυτή την περίοδο», είπε.

Αναφερόμενη στα μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη ΠΝΠ, τόνισε πως είναι τουλάχιστον ανεπαρκή και ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για πραγματικά μέτρα ελάφρυνσής τους, με προτεραιότητα όσους έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, αλλά και όσους πραγματικά πλήττονται από την αναδουλειά. Παράλληλα, κατήγγειλε τον εμπαιγμό των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων με αυτά τα voucher «της συμφοράς».

Ανεπαρκή είναι και τα μέτρα για τους ναυτεργάτες, όπως σημείωσε, καθώς πολλές κατηγορίες ναυτεργατών εξαιρέθηκαν από την οικονομική ενίσχυση που προβλέφθηκε για τους ναυτεργάτες. Αντίθετα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει νέα προνόμια στους εφοπλιστές, όπως η μείωση των λιμενικών τελών.

Η ΠΝΠ περιλαμβάνει ένα επιπλέον «δώρο» για το κεφάλαιο, την απαλλαγή των καναλαρχών από την ετήσια εισφορά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σε ό,τι αφορά τη διά περιφοράς συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων, η Μ. Κομνηνάκα υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτη η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της μορφής με μειωμένη συμμετοχή. Επίσης, ανέφερε πως η διά περιφοράς συνεδρίαση θα πρέπει να γίνεται μόνο για έκτακτα ζητήματα και όχι να αξιοποιείται για την υλοποίηση αντιλαϊκών επιλογών.

Αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν την Υγεία, επισήμανε πως κάνουν ορατή την αποσπασματική λογική της κυβέρνησης. Όπως εξήγησε, αντί για πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, υπάρχει μια εμμονή στην πρόσληψη υγειονομικών με προσωρινές συμβάσεις, ενώ η δημιουργία νέων ΜΕΘ αντιμετωπίζεται ευκαιριακά «αν και εφόσον χρειαστεί» όσο διαρκεί η πανδημία.

Επί της αρχής, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν, με εξαίρεση την Ελληνική Λύση που εξέφρασε επιφύλαξη για την Ολομέλεια

https://www.youtube.com/watch?time_continue=282&v=yHRwZTL1q50&feature=emb_logo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου