Νέο πακέτο μέτρων: Σε ποιους κλάδους εξετάζονται μειώσεις φόρων - Πότε θα ανακοινωθούν

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα ανακοινώνει σταδιακά το οικονομικό επιτελείο τις στοχευμένες μειώσεις φόρων στην εστίαση, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, το σχέδιο για το νέο πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο σε επιχειρήσεις, κλάδους και ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπει τα εξής:


- Μείωση ΦΠΑ στον καφέ και στην εστίαση

Μείωση του ΦΠΑ στον καφέ που σερβίρουν οι καφετέριες από 24% στο 13%. Ενδεχομένως να μειωθεί κατά 1 ή 2 ποσοστιαίες μονάδες και ο ΦΠΑ στην εστίαση και συγκεκριμένα από 13% στο 12% ή 11%. Αν και εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6 % (από 13%) για το φαγητό και στο 13% (από 24%) για τα αναψυκτικά και τα ποτά, το υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να συμφωνεί. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους του κλάδου όπου κατά πάσα πιθανότητα θα οριστικοποιηθούν και οι παρεμβάσεις, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από το άνοιγμα των καταστημάτων τους.

-Μείωση της προκαταβολής φόρου

Υπάρχουν εισηγήσεις για μια γενική μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Επίσης εξετάζονται σενάρια η μείωση της προκαταβολής φόρου να ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ή για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντική μείωση των ακαθάριστων εσόδων. Σημειώνεται ότι η προκαταβολή ανέρχεται στο 100% του φόρου και αφορά στο 100% του φόρου και αφορά επόμενο έτος, δηλαδή το 2021.

-Τουρισμός

Όπως αναφέρει ανώτατος παράγων του υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα “Καθημερινή “, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αξιολογηθεί η ζημιά. Δεν γνωρίζουμε, όπως σημειώνει εάν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μείωση του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχείων για παράδειγμα ή εάν θα πρέπει να στηρίξουμε τους απασχολούμενους στον κλάδο. Και αυτό καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή εάν θα έχουμε τουρισμό φέτος και τι πακέτα θα κλειστούν το προσεχές διάστημα. Θα ήταν λοιπόν ανούσιο να προχωρήσουμε σε μείωση ΦΠΑ στη διαμονή εάν δεν έχουμε τουρισμό.

Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με τις εξελίξεις, στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην ακτοπλοΐα, η μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και η κατάργηση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και η κατάργηση του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0, 50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Σε ότι αφορά τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων.

-Ιδιοκτήτες ακινήτων

Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα εισπράξουν το 60% των μισθωμάτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για το τρέχον έτος. Όπως εξηγεί το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα "Καθημερινή", η διευκόλυνση θα πρέπει να γίνει ώστε να μην επηρεασθεί ο προϋπολογισμός του 2021 και να μην απορριφθεί από τους Ευρωπαίους. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα στηριχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν απολέσει το 40% των μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου