Η Μ. ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συνεχίστηκε η συζήτηση για το λεγόμενο Πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πλασάρει τάχα ως «προστασία» της πρώτης κατοικίας, για να κουκουλώσει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για παροχή νέου πακέτου ρευστότητας και προνομίων προς τις τράπεζες.
Το πρόγραμμα κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο περιέχεται ακόμα σειρά ρυθμίσεων που εξασφαλίζουν παραπέρα φοροαπαλλαγές για κεφαλαιουχικές εταιρείες, εφοπλιστές, φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων κ.ο.κ.

Μιλώντας στην Επιτροπή, η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σημείωσε ότι ήταν παροιμιώδης η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ποιος άφησε περισσότερο εκτεθειμένη τη λαϊκή κατοικία στα αρπακτικά των τραπεζών, σημειώνοντας ότι υπάρχει απόλυτη συνέπεια και συνέχεια, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την πάσα για να χτίσετε τη «γέφυρα» για την παντελή άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τόνισε ότι η «σανίδα σωτηρίας» δίνεται από το νομοσχέδιο στις τράπεζες για να εξασφαλιστεί η βέβαιη εισπραξιμότητα των δανείων, που με την κατάσταση που επικρατεί για τη μεγάλη μερίδα των εργαζομένων θα ήταν τουλάχιστον αμφίβολη η δυνατότητα αποπληρωμής τους. Ακόμα εξήγησε ότι για παράδειγμα η 9μηνη συνεισφορά Δημοσίου στις δόσεις των δανείων εξασφαλίζει ότι για το διάστημα αυτό οι τράπεζες θα μπορέσουν να εισπράξουν με εγγύηση από το Δημόσιο, ενώ την ίδια στιγμή ο οφειλέτης δεν απαλλάσσεται, αφού αν καθυστερήσει την καταβολή ή δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στο υπόλοιπο των δόσεων, θα χρειαστεί να δώσει πίσω όλο το ποσό και μάλιστα με τόκο! Ακόμα, σημείωσε ότι δεν περιλαμβάνονται καν όλοι οι δανειολήπτες, αφού οι αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 30/9, αφήνοντας απ' έξω όσους βρεθούν στη θέση της αδυναμίας αποπληρωμής στη συνέχεια, αλλά και μια σειρά επαγγελματίες που δεν εντάχθηκαν στους πληττόμενους, ωστόσο είδαν τεράστια απώλεια του εισοδήματός τους.

Υπογράμμισε ότι πραγματική ανακούφιση από τα βάρη και επαρκή προστασία πρώτης κατοικίας και ελάφρυνση αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, είναι αυτή που περιγράφεται στην πρόταση του ΚΚΕ, η οποία κατατέθηκε ως πρόταση νόμου το 2015 και θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο ως τροπολογία.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=30&v=ZEncsjxZTkY&feature=emb_logo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου