Παρουσίαση του βιβλίου της Μιράντας Σοφιανού «Οι συνταγές της Λόπης – Η Οδύσσεια της Πηνελόπης από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας, μέσα από το τετράδιο της»

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Culture4All / Πολιτισμός για Όλους» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι»  σας καλούν την Κυριακή 23 Αυγούστου στις 7.45 το βράδυ στην παρουσίαση του βιβλίου της Μιράντας Σοφιανού
«Οι συνταγές της Λόπης – Η Οδύσσεια της Πηνελόπης από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας, μέσα από το τετράδιο της» από τις «Εκδόσεις Στεφανίδη».


Η παρουσίαση θα γίνει στην αυλή του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» στη Σκάλα Λουτρών.

Ομιλητές οι
Βάσω Αλατζά εκπαιδευτικός
Παναγιώτης Αλεξέλλης, Φιλόλογος
Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, αρχαιολόγος, επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών.
Ειρήνη Βεκρή, λογοτέχνης
Κλεονίκη Βουγιουκλή – Χρόνη, εκπαιδευτικός
και η συγγραφέας Μιράντα Σοφιανού.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας.
Ποιήματα της συγγραφέως θα διαβάσει η Νάσια Δαφιώτη αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι».
Η εκδήλωση θα κλείσει με τη χορωδία των Γυναικών της Μόριας που θα τραγουδήσει Μικρασιάτικα και Λεσβιακά τραγούδια.

Της παρουσίασης, στις 7 μ.μ., θα προηγηθεί επίσκεψη του Μουσείου και  ξενάγηση από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» Δημήτρη Παπαχρυσό.

Κατά την επίσκεψη στο Μουσείο και την παρουσίαση του βιβλίου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία της νόσου του κορονοϊού.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Λόπη, θεία της Μιράντας Σοφιανού, ήρθε σε νεαρή ηλικία στη Μυτιλήνη, χάνοντας κατά τη Μικρασιατική καταστροφή τις δυο της αδερφές και τη μητέρα της. Με τη στήριξη του θείου της Κωστή Φίλιογλου καθώς και του νονού της, του διάσημου Γερμανού αρχαιολόγου Wilhelm Dörpfeld, είχε πάντα στο προσκεφάλι της τα επτά τελευταία γράμματα από τις αδερφές της, σταλμένα τον Αύγουστο του 1922 από την Πέργαμο στη Μυτιλήνη.
Η νεαρή δασκάλα, βυθισμένη πάντα στη μεγάλη απώλεια, πέρασε όλη τη ζωή της περιμένοντας ένα καλό μαντάτο, ελπίζοντας πως οι αγαπημένες της ζουν. Περίμενε μαγειρεύοντας και μαγειρεύοντας, νοστιμίζοντας τις ζωές των άλλων.
Ο πρόλογος του βιβλίου δίνει ανάγλυφα –τόσο με το κείμενο όσο και με τις φωτογραφίες των ντοκουμέντων που συγκέντρωσε και φύλαξε με αγάπη η συγγραφέας– την ιστορία της Μικρασιατικής ευμάρειας και του πλούτου, και κατόπιν της καταστροφής, μέσα από τη ζωή αυτού του κοριτσιού.
Ακολουθεί ο χείμαρρος των συνταγών, που και μόνο με τον καλλιγραφικό χαρακτήρα της Λόπης φανερώνουν τη λεπτότητα και το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού των ανθρώπων της Περγάμου.
Στις 240 έγχρωμες σελίδες του, το βιβλίο περιλαμβάνει 203 συνταγές γλυκισμάτων και φαγητών καθώς και 60 φωτογραφίες αντικειμένων του τραπεζιού της εποχής εκείνης, αντικειμένων που γίνονται πρωταγωνιστές της έκδοσης. Σημαντικά στοιχεία υψηλής αισθητικής στο τραπέζι, το ιερό σημείο που συγκέντρωνε την οικογένεια μετατρέποντας το καθημερινό γεύμα σε τελετουργία.

Απόσπασμα από το βιβλίο
«Έτσι ξεκίνησε η ζωή της Πηνελόπης, ένα αυγουστιάτικο πρωινό μιας γιορτινής μέρας. Του Σωτήρος ήταν, στις 6 Αυγούστου του 1903.
Τι είναι αυτό το τόσο δυνατό που χρωματίζει και καθορίζει τη μοίρα μας; Η φωτιά, ο αέρας, η γη, το νερό; Οι Μοίρες έρχονται, και…
“Να γίνεις πεντάμορφη”.
“Να παίρνει από την ομορφιά σου ό,τι αγγίζεις”.
“Να μαγειρεύεις, να γνέθεις και να κεντάς”.
“Να ζήσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα”.
Η τελευταία Μοίρα ήταν σκοτεινή… Κάτι πήγε να πει ακόμη, αλλά δεν τέλειωσε τη φράση της.

Το δωμάτιο γέμισε ήλιο και τα πουλιά στον ανθισμένο κήπο χαιρέτισαν τον ερχομό της Πηνελόπης. Οι συγγενείς και οι φίλοι, όλοι, πέρασαν με δώρα και λουλούδια να ευχηθούν για τον ερχομό της.
Οι αδερφές της, οι δίδυμες Αντιγόνη και Ανδρονίκη, την αγκάλιασαν με τρυφερότητα και θα τη φρόντιζαν, καθώς ήταν έξι χρόνια μεγαλύτερες. Πηνελόπη θα ήταν τ’ όνομά της – ένα όνομα που το διάλεξε ο νονός της, ο διάσημος Γερμανός αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος Wilhelm Dörpfeld.
Η βάπτιση έγινε στα μέσα Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά που σαράντισε το μωρό, στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στη Μητρόπολη της Περγάμου. Μέσα σε ολομέταξο δαντελένιο φόρεμα και χρυσό σταυρό από τη Σμύρνη, η μικρή πήρε το όνομα Πηνελόπη. Από την Πηνελόπη του Οδυσσέα».


Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού
«Culture4All / Πολιτισμός για Όλους»
Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών
Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι»
Δημήτρης Παπαχρυσός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου