Αναστροφή του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Συνεχίζει να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, μιμούμενο τον καμβά, ότι δηλαδή υποτίθεται πώς κάνει έρευνες.

Συνεχίζει να πλέει με ταχύτητα σταθερή 4,5 κόμβων.Στις 7.10 το πρωί βρισκόταν περίπου 20 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο της ελληνικής ΑΟΖ, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι για να φτάσει στο σημείο «μηδέν» χρειάζεται περίπου 4-5 ώρες.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 7.30 φαίνεται να ξεκίνησε τις διαδικασίες αναστροφής, κάτι που επίσης θα πάρει ώρες για να ολοκληρωθεί. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να χαράξει ρότα ανατολική – βορειοανατολική, προς το άκρο της παράνομης NAVTEX, που έχουν εκδώσει οι Τούρκοι και που είναι εν ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Σημαντική ήταν η επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Στρατηγό Μωχάμεντ Ζάκι.

Αργά το βράδυ, το υπουργείο εξωτερικών απάντησε στις δηλώσεις Ερντογάν. «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Ορούτς Ρέις αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήραν την πρώτη απάντηση» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντά με γραπτή ανακοίνωση: Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό (σ.σ. σημερινό) έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ο Νίκος Δένδιας θα πάρει μέρος στην τηλεδιάσκεψη του έκτακτου Συμβουλίου των υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε. από το γραφείο του Αυστριακού ομολόγου του, κου Σάλενμπεργκ, με τον οποίο νωρίτερα θα έχει συνάντηση. Είναι το ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης της Ελλάδας που θέλει να περάσει προς την Τουρκία και η Αυστρία.
Του Χρήστου Μαζανίτη
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου