ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΒ ΑΓΙΑΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΑΜΠΡΙΑ

Την Κυριακή, 9 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης των πεσόντων του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου στη θέση «Αμπριά».Μέσα στο πευκοδάσος σε μια ρεματιά από πέτρες που κανείς δε θα φανταζόταν ότι μπορεί να πλησιάσει εκεί φτιάχτηκαν τα λημέρια των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου.


«…Εκεί σε μια χαράδρα στη νότια άκρη του κάμπου της «Σωτήρας», δεξιά του χειμάρρου  «Βούρκου», εκτεινόταν μια μεγάλη χαλατσιά (σωρός από ογκώδεις κοκκινόχρωμες πέτρες.  Το μέρος αυτό προσφερόταν για την κατασκευή μόνιμων καταφυγίων (αμπριών)…», αναφέρει το βιβλίο «Δημοκρατικός Στρατός Λέσβου» του Βασίλη Καλογερά- Παναγιώτη Μιχ. Κουτσκουδή που εκδόθηκε από την εφημερίδα «Νέο Εμπρός».
Εκεί κάτω στα αμπριά ήθελαν να κατέβουν όλοι όσοι παραβρέθηκαν εκεί. Βρήκαν τρόπο. Ο καθένας δίνοντας το χέρι στο διπλανό του έφτασαν και έμειναν άφωνοι από το πώς ήταν δυνατόν να μένουν εκεί μέσα και μάλιστα να ανεβοκατεβαίνουν ολημερίς αυτήν την κακοτράχαλη πλαγιά οι αντάρτες. «Η δύναμη του αγώνα για μια άλλη κοινωνία σοσιαλιστική ήταν η πηγή από την οποία αντλούσαν κουράγιο, πείσμα και με αυταπάρνηση έδιναν τη μάχη μέχρι τέλους» έλεγαν οι περισσότεροι που έφτασαν στο χώρο. «Θα ακολουθήσουμε τ΄ αχνάρια τους. Πρέπει …» έλεγαν ο ένας στον άλλο.   
Στην εκδήλωση εκτός από την κεντρική πολιτική ομιλία που έγινε από το γραμματέα της ΚΟΒ Αγιάσου, Δημήτρη Στεφανή, διαβάστηκε το ιστορικό και απαγγέλθηκαν ποιήματα από νεολαίους, υπήρχε έκθεση φωτογραφίας και βιβλίων της « Σύγχρονης Εποχής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου