ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΣΒΟΥ ΚΚΕ, ΑΓΛΑΪΤΣΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Β ΑΙΓΑΙΟΥ, ΝΙΚΗ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 10-9-2020
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στη Μόρια δεν ήταν μια εύκολα προβλέψιμη εξέλιξη.

Το γεγονός αυτό είναι που κάνει ακόμα μεγαλύτερες τις ευθύνες της κυβέρνησης γιατί ενώ γνώριζε, καιρό τώρα, την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργούσε ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες,  ενώ γνώριζε τους μεγάλους κίνδυνους που θα δημιουργούσε η μετάδοση της πανδημίας στο ΚΥΤ λόγω και του μεγάλου συγχρωτισμού, όχι μόνο αγνόησε την απαίτηση να κλείσει το ΚΥΤ με απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, αλλά δεν πήρε εντωμεταξύ και κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.
Απ’ αυτή την άποψη οι ευθύνες που τη βαραίνουν είναι πολλές και τέτοιες που δεν της δικαιολογούν άλλη καθυστέρηση στο να δώσει εδώ και τώρα ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, διασφαλίζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των κατοίκων, των προσφύγων και μεταναστών. Να ναυλώσει σήμερα, τώρα πλοία και να οργανώσει τη μεταφορά όλων των προσφύγων και μεταναστών , τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα για την προσωρινή τους φιλοξενία σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, έως ότου τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.
Οι ευθύνες λοιπόν της κυβέρνησης για την εκρηκτική επικίνδυνη κατάσταση που δημιούργησε είναι τέτοιες πιο πολύ περισσότερο δεν της δικαιολογούν – είναι θα λέγαμε απαράδεκτο το γεγονός ότι με περίσσιο θράσος αξιοποιεί αυτή την κατάσταση για να παρουσιάσει ως δήθεν δικαιωμένο και να προχωρήσει το σχεδιασμό της, το σχεδιασμό της ΕΕ, για μονιμοποίηση του εγκλωβισμού στα νησιά σε ακόμα πιο απάνθρωπα κλειστά κέντρα φυλακές.
Αλήθεια σε ποια λογική χωράει ότι αν 10, 12, 13, 20 ή όσες χιλιάδες αύριο γίνουν, ήταν εγκλωβισμένοι σε ένα κλειστό, ασφυκτικό κέντρο, αυτά τα επεισόδια θα είχαν αποφευχθεί; Ότι δε θα ήταν ίδιες και ακόμα πιο εκρηκτικές οι συνθήκες και οι αντιδράσεις που αυτές θα προκαλούσαν; Αντίθετα, αυτή είναι η προδιαγεγραμμένη καθημερινότητα ενός τέτοιου κέντρου με χιλιάδες σ’ αυτό εγκλωβισμένους ανθρώπους.
Ισχυρίζεται ακόμα η κυβέρνηση ότι δεν είναι εφικτή τώρα η μεταφορά τους λόγω της ύπαρξης κρουσμάτων στον πληθυσμό. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, αφού η πανδημία είναι αυτή που επιβάλλει, επέβαλε να είχε ήδη πολύ νωρίτερα συμβεί, η μεταφορά τους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με υποβολή τους σε τεστ, με παραμονή σε χώρους καραντίνας όσων αποδειχθούν θετικοί στον υιό, με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε χώρους ανθρώπινους που μπορούν να τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, ως την οριστική μετάβασή τους στις χώρες του προορισμού τους.
Αυτή είναι η μόνη επιβεβλημένη και αποτελεσματική διέξοδος στην κατάσταση.
Ως ΚΚΕ γνωρίζετε ότι εξ αρχής ταχθήκαμε ενάντια στη δημιουργία του hot spot, καταγγείλαμε και ζητήσαμε να ακυρωθεί η απαράδεκτη Συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας που επέβαλε τη λειτουργία τους,  όταν όλα τα άλλα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ τη στήριζαν αλλά ακόμα και σήμερα επιμένουν να ζητούν την εφαρμογή της. Πολύ περισσότερο σήμερα, που οι συνθήκες πανδημίας αλλά και η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, όπως αυτή πριμοδοτείται και από το ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αποδεικνύουν ακόμα πιο επικίνδυνο το να λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου κλειστά ή ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.
Επανέρχεται λοιπόν πιο επιτακτικό το ερώτημα. Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η ΕΕ επιμένει να είναι τα νησιά ο χώρος του εγκλωβισμού των προσφύγων, για να υπάρχει και η ελάχιστη δυνατότητα διαφυγής προς αυτή. Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Τουρκία επιμένει σ’ αυτή την επιλογή, αφού είναι βούτυρο στο ψωμί της για να συνεχίσει να παίζει τα γεωπολιτικά της παιχνίδια.
Όμως, γιατί η ελληνική κυβέρνηση, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη, υπερασπίζεται αυτή την αποδεδειγμένα καταστροφική και επικίνδυνη για τα νησιά απόφαση;
Οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση στο ερώτημα αυτό. Την ίδια απάντηση οφείλουν να δώσουν και τα άλλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που συνεχίζουν να υπερασπίζονται την απαράδεκτη αυτή Συμφωνία, που δεν παίρνουν ξεκάθαρα θέση υπέρ του να μην υπάρχει οποιασδήποτε μορφής εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, σε κλειστές ή ανοιχτές δομές, ούτε στη Μόρια ούτε οπουδήποτε αλλού στο νησί.
Γιατί δεν διεκδικεί από την ΕΕ η κυβέρνηση την πρόταση που επανειλημμένα κάνει το ΚΚΕ, για τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία, στα σύνορα με την Ελλάδα; Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν ευθύνη και υποχρέωση να μεταβούν, εκεί όπου υπάρχει το πρόβλημα, εκεί όπου είναι συγκεντρωμένοι όσοι ζητούν διεθνή προστασία. Μια τέτοια λύση θα έβαζε οριστικό τέλος στους πολλαπλούς κινδύνους που διατρέχουν χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι που πέφτουν θύματα πολλαπλής εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα των διακινητών, θαλασσοπνίγονται στα νερά του Αιγαίου. Θα έβαζε οριστικό τέλος  στον απαράδεκτο εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας και θα έθετε προ των ευθυνών της την ΕΕ. Την ΕΕ που ως γιατρικό στον ξεριζωμό και τη δυστυχία που προκαλούν οι πολιτικές της, πετάει μερικά κονδύλια για τον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων και πολλαπλασιάζει την καταστολή εναντίον τους. Θα έβαζε επίσης τέλος στη δυνατότητα της τούρκικης κυβέρνησης να εργαλειοποιεί αυτούς τους ανθρώπους, με πολλαπλούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τη χώρα μας.
Ας απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα η κυβέρνηση, προτού, δια των Υπουργών της και άλλων προθύμων παραγόντων – κεντρικών και τοπικών – τολμήσει ξανά να καταδείξει ως ενόχους, για την κόλαση που διαμόρφωσε, όσους δίκαια αντιστάθηκαν στην προοπτική να γίνουν τα νησιά οι αιώνιες φυλακές της ΕΕ.
Στο βαθμό μάλιστα που θα αξιοποιήσει αυτήν την εκρηκτική κατάσταση για να προχωρήσει το σχεδιασμό για δημιουργία στρατοπέδων εγκλωβισμού μεταναστών οπουδήποτε στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, αναλαμβάνει νέες ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες.
Ως ΚΚΕ κάνουμε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε μια τέτοια προοπτική. Καλούμε το λαό της Λέσβου να συνεχίσει να διεκδικεί τη μόνη δίκαιη και τελέσφορη λύση, για απεγκλωβισμό ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ του συνόλου των προσφύγων και μεταναστών, κανένα κέντρο κλειστό ή ανοιχτό, ούτε στη Μόρια ούτε οπουδήποτε στο νησί. Αυτή είναι η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης προς τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, αλλά και η μεγαλύτερη ανακούφιση προς τους επί χρόνια ταλαιπωρούμενους κατοίκους των νησιών.
Ο λαός της Λέσβου έχει τη γνώση και τη δύναμη και μπορεί να το πετύχει.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ_ ΚΥΡΙΤΣΗ_ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ _10_9_2020
Η ανείπωτη αυτή τραγωδία της οποίας είμαστε μάρτυρες , η ντροπή αυτή που καταγράφεται στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας-όλοι γνωρίζουμε ότι μερικές χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χθες, ίσως κι απόψε το βράδυ στους δρόμους χωρίς τα στοιχειώδη- είναι το χρονικό μιας πολλαπλά διογκούμενης έκρηξης.
Κι επιβεβαιωθήκαμε πολύ γρήγορα δυστυχώς.
Γιατί όπως περιγράφουμε συνεχώς και πεισματικά και όπως θέσαμε με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου και στο προηγούμενο Π.Σ είμαστε αντιμέτωποι μπροστά σε μια όξυνση η οποία συναντά το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο παραμένει ωρολογιακή βόμβα για τα νησιά του Β. Αιγαίου, το οποίο «κουμπώνει» με την υγειονομική κρίση του κωρονοιού αλλά και το νέο κύκλο της ακόμη βαθύτερης οικονομικής κρίσης , διαμορφώνοντας τελικά ένα εκρηκτικό μείγμα που προοιωνίζεται δεινά για το λαό και τη χώρα…
Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
Επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο ότι πρόκειται για την εφαρμογή ενός εφιαλτικού , προδιαγεγραμμένου σχεδίου αυτών, που με τις πολιτικές τους σπέρνουν τον θάνατο, την υποτέλεια, που μετατρέπουν τα νησιά μας , τη χώρα μας σε φράχτη για να μην φτάσουν στην «ευημερία των Ευρωπαίων» οι ξεριζωμένοι…
Θέλω λοιπόν κι εγώ από την πλευρά μου να αναφερθώ στο κομμάτι της Περιφέρειας, η οποία συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και άβουλη να σέρνεται πίσω από τις ευρωπαϊκές επιλογές και τις κυβερνητικές υλοποιήσεις.
Και δεν μιλώ για τους επικούς λεονταρισμούς της περιφερειακής αρχής.
Μιλώ για την ουσία της πολιτικής και την παραγωγή πολιτικής η οποία ανατρέπει όλους αυτούς τους σχεδιασμούς που σκάνε σήμερα σαν ωρολογιακές βόμβες.
Δεν μπορεί δηλαδή η Περιφέρεια να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, πίσω από τα μίντια και την πολιτική που αυτά χαράσσουν.
Τη θεματολογία και τα μείζονα ζητήματα πρέπει να τα ορίζει η πραγματικότητα και η πραγματικότητα εδώ και χρόνια γύρω από το προσφυγικό- που οι πολιτικές τους δημιούργησαν-ήταν και παραμένει εκρηκτική.
Και από τα γεγονότα της Καράβας μέχρι σήμερα έγινε πιο εκρηκτική. Καζάνι που έβραζε ήταν η κατάσταση κι έσκασε. Ειδικά σε αυτή την συγκυρία που η τουρκική επιθετικότητα βρίσκεται στο απόγειό της, τον ρόλο της ΕΕ του ΝΑΤΟ και των δήθεν συμμάχων μας να αποκαλύπτεται περίτρανα και την χώρα να σπρώχνεται ολοένα και περισσότερο στην παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και να μπαίνει σε εξαιρετικά επικίνδυνες για τον λαό περιπέτειες…
Τι λοιπόν ουσιαστικά έκανε η Περιφέρεια προς αυτή την κατεύθυνση , που και ένας παράφρων θα καταλάβαινε ότι το πρόβλημα θα ξανασκάσει και θα ξανασκάσει;
Σήμερα που έσκασε η πρώτη (γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλες) έκανε κάτι;
Απολύτως τίποτε…
Ψάχνεται και σέρνεται πίσω από τις ευρωπαϊκές και κυβερνητικές επιλογές.
Η Περιφέρεια που υποτίθεται ότι ως βαθμίδα αιρετής διοίκησης είναι πιο κοντά στον πολίτη θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται, να αφουγκράζεται και να ανησυχεί για τις συνθήκες που βοηθούν να ανθούν καταστάσεις και συνθήκες όπως ο φασισμός κι ο ρατσισμός…
Και στην περίπτωσή μας, όχι μόνον αφουγκράζεται , αλλά δεν είναι και λίγα τα φαινόμενα αιρετών που ασπάζονται και πριμοδοτούν τέτοιες πολιτικές. Που τι κάνουν; Αθωώνουν τους υπαίτιους και στρέφουν τα πυρά εναντίον των εξαθλιωμένων. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια διάφοροι με φασιστικές αντιλήψεις και να μην φοβόμαστε να λέμε τις λέξεις και τα πράγματα με τα όνομά τους, βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν το μίσος τους για τους «λαθρο»…
Βρίθουν αναλύσεις του τύπου: των συνδυαστικών εστιών φωτιάς (Αντισακλπ) κάνουν λόγο ακόμη και για δήθεν συνεννοήσεις με ΙΣΙΣ και ΜΚΟ , τουρκική ΜΙΤ που χάνουν την οποιαδήποτε αξιοπιστία τους, όχι μόνον εξ αιτίας αυτών που τις εκφέρουν αλλά γιατί είναι αποκομμένες από τους πραγματικούς εμπρηστές, όλων αυτών : την ΕΕ τις ΗΠΑ,  το ΝΑΤΟ και λοιπούς  ιμπεριαλιστικές και ελληνικές κυβερνήσεις, βασικούς εταίρους στο έγκλημα…
Από την άλλη υπάρχουν και τα – εκ του αποτελέσματος- ωφελήματα, που παραπέμπουν σε ενδείξεις προβοκάτσιας.
Στην Χίο και Μυτιλήνη η κυβέρνηση και ο Υπουργός της προσπάθησαν να  επεκτείνουν τα ΚΥΤ και να τα μετατρέψουν σε κλειστά.
Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν πλέον, ζητάνε αποσυμφόρηση, απεγκλωβισμό και κλείσιμό τους. Ζητούμενο : η καλλιέργεια φόβου, ανασφάλειας ρατσιστικών αντανακλαστικών… Τι το καλύτερο για μια καλοστημένη προβοκάτσια που θα προκαλέσει όλα αυτά, όπως και το έκανε, αφού ήταν έτοιμος από καιρό όλος αυτός ο εσμός φασιστών που αλυχτούν και βγαίνουν από τις τρύπες τους…
Εμείς ως ΛΑΣ Β. Αιγαίου ζητάμε λοιπόν με την διαδικασία του κατεπειγόντως , άμεσα, σήμερα το μεσημέρι να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του ΠΣ προκειμένου η Περιφέρεια να πάρει ξεκάθαρη θέση
-για τις εξελίξεις και πως αυτές διαμορφώνονται
-για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων
-για την λήψη όλων των υγειονομικών μέτρων βάσει πρωτοκόλλου προκειμένου να μετακινηθούν προσωρινά στην ενδοχώρα και από κει στις χώρες προορισμού τους
-για να κλείσει οριστικά η Μόρια και κάθε ΚΥΤ και να μην δημιουργηθούν άλλα, είτε ανοιχτά είτε κλειστά
Μ αυτές τις προτάσεις καλούμε φορείς και πολίτες να πάρουν τον δρόμο αυτής της διεκδίκησης ώστε να σταματήσει το Αιγαίο και όλη η Μεσόγειος να μετατρέπονται σε πλωτά νεκροταφεία.
Η Μόρια είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής και υπάρχουν ευθύνες . Από αυτούς που έκαναν και κάνουν πολιτική με βάση το συμφέρον, το κέρδος, το μίσος την μισαλλοδοξία . Για να ενισχυθούν και να γιγαντωθούν οι λίγες αρχικά και δυστυχώς συνεχώς διογκούμενες φασιστικές φωνές και να φτάσουμε στους πολιτοφύλακες, τα περίπολα και τις χθεσινές κραυγές» κλείστε τους μέσα να καούν»…
Λέμε λοιπόν και καλούμε τέλος : μαζί με τους φορείς , μαζί με τους νησιώτες θα δώσουμε την μάχη για μια άλλη πορεία, θα δώσουμε την μάχη για μια άλλη αντίληψη πεπεισμένοι-γιατί η πραγματικότητα και οι εξελίξεις μας δικαιώνουν- ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στους αγώνες και τις ανατροπές που πρέπει να έλθουν για να αλλάξουμε τη μοίρα των νησιών μας.

ΝΙΚΗ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ
Η θέση μας ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα κρυστάλλινη και ξεκάθαρη, εκφράστηκε μάλιστα πολλάκις τόσο έξω με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, αλλά και μέσα στα δημοτικά συμβούλια, με τοποθετήσεις, ερωτήσεις, προτάσεις.
Είχαμε έγκαιρα επισημάνει τα προβλήματα που γεννά ο εγκλωβισμός στα νησιά μας προσφύγων και μεταναστών τόσο στους ίδιους όσο και στους ντόπιους.
Πολύ δε περισσότερο είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ήδη από το Μάρτιο για την έκρυθμη και επικίνδυνη κατάσταση η οποία επρόκειτο να δημιουργηθεί ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και είχαμε προτείνει και επιμείνει από τότε στη λήψη μέτρων, αλλά οι κυβερνητικοί και τοπικοί άρχοντες επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία.
Η κυβέρνηση έχει πλήρη ευθύνη, όπως ήδη τονίστηκε, αφού αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις, δεν έλαβε μέτρα, ενώ με την πολιτική που ακολούθησε έφερε το νησί μας σε αυτή την κατάσταση.
Ευθύνη όμως υπάρχει αδιαμφισβήτητα και στην τοπική διοίκηση, στη δημοτική αρχή, τα στελέχη της οποίας εκλέχθηκαν με σημαία το προσφυγικό. Η δημοτική αρχή είναι υπόλογη που με τη στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα έδινε διαρκώς άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική, έκλεινε τα μάτια της στο πρόβλημα και έτρεφε αυταπάτες επισημαίνοντας πως τάχα γίνεται πρόοδος από τη σημερινή κυβέρνηση στο αίσχος που παρέλαβε, θεωρώντας ως ... λύση στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα τη φύλαξη των ... συνόρων. Δεν διεκδίκησε ουσιαστικά και έμπρακτα ούτε το κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας, ούτε τη μη δημιουργία καμιάς νέας δομής πουθενά στο νησί, αρκέστηκε σε ευχολόγια, ενώ με τις μεσοβέζικες θέσεις και προτάσεις που υιοθέτησε έδινε κυριολεκτικά αέρα στα πανιά της κυβέρνησης.
Είναι φρέσκιες ακόμα οι αποφάσεις των συνεδριάσεων δημοτικών συμβουλίων της Μυτιλήνης που πάρθηκαν κύρια με ευθύνη της δημοτικής αρχής αλλά φυσικά και με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δήθεν αντιπολιτευόμενων παρατάξεων που μιλάνε για αποσυμφόρηση του νησιού και του ΚΥΤ, για τη μη δημιουργία νέας δομής στο Δήμο Μυτιλήνης, πετώντας ουσιαστικά τη μπάλα στο γειτονικό δήμο, νομιμοποιώντας την ύπαρξη και λειτουργία του ΚΥΤ και συμβάλλοντας στην αποδοχή της διατήρησής του. Ούτε κιχ δεν ακούστηκε από το στόμα τους για διεκδίκηση μέτρων προστασίας σε συνθήκες πανδημίας για τον προσφυγικό πληθυσμό, καμία ουσιαστική διεκδίκηση για κλείσιμο της Μόριας και απεγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που στοιβάζονται εκεί σε άθλιες υγειονομικές συνθήκες. Και δυστυχώς τώρα που 12.000 και παραπάνω άνθρωποι κοιμούνται στοιβαγμένοι στο δρόμο, εικόνες που προκαλούν θλίψη και οργή, τώρα θυμήθηκε η δημοτική αρχή να ανησυχήσει για την … κινούμενη ωρολογιακή βόμβα και για τις συνέπειες που θα έχει στους ντόπιους.
Είναι επείγον, εμείς τώρα ζητάμε, και χωρίς καμία καθυστέρηση οφείλει η δημοτική αρχή, να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο σε κατάλληλο χώρο ώστε να συζητήσουμε για τις εξελίξεις μετά την ολοσχερή καταστροφή και σύσσωμο το σώμα να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της μόνης ρεαλιστικής λύσης:
Να απαιτήσουμε τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί μας.
Τη ναύλωση πλοίων και τη λήψη όλων των υγειονομικών μέτρων με βάση τα απαραίτητα πρωτόκολλα για προσωρινή μετακίνησή τους στην ηπειρωτική χώρα και από εκεί τη χορήγηση των εγγράφων προκειμένου να προωθηθούν στις χώρες προορισμού τους.
Να μην αξιοποιηθεί η εξέλιξη αυτή ώστε να πραγματοποιηθεί η επιδίωξη της κυβέρνησης για τη δημιουργία ΚΑΙ νέου κέντρου. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις φωνές εκείνες που με θράσος χαρακτηρίζουν το σύνθημα «ούτε στην Καράβα ούτε πουθενά στο νησί» ως λαϊκίστικο, φωνές που προωθούν τη δημιουργία κλειστού κέντρου και εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επιβολή ΚΑΙ νέου κέντρου στο νησί.
Να κλείσει οριστικά η Μόρια, να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ κλειστό ή ανοιχτό.
Αποδεικνύεται δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο πως σε συνθήκες πανδημίας και αύξησης της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης η λειτουργία hotspot στα νησιά μας είναι όχι μόνο απάνθρωπη αλλά και επικίνδυνη.
Είναι πραγματικά ίσως πιο σημαντικό από ποτέ να δυναμώσει τώρα η μαζική λαϊκή αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες μετανάστες και να εκφραστεί και έμπρακτα. Καλούμε τους μαζικούς φορείς, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, το λαό της Λέσβου, να δώσουν το στίγμα τους με τη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων και να οργανώσουν τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, υγειονομικό υλικό κλπ, να συμβάλλουν σε αυτό με τη συμμετοχή τους.
Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη ενιαία, θα παλεύουμε στην κατεύθυνση ικανοποίησης των παραπάνω αιτημάτων, ώστε να μην επιτρέψουμε να γίνει το νησί μας μια απέραντη μόνιμη φυλακή της ΕΕ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου