Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Lockdown σε όλη τη χώρα για έναν μήνα


Lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο έναν μήνα εισηγήθηκε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η εισήγηση της επιτροπής είναι να παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά σχολεία και να κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σε όλη τη χώρα.Ο Πρωθυπουργός, αύριο, θα προβεί σε δηλώσεις λαμβάνοντας προφανώς υπόψη του αυτήν την εισήγηση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Ερωτηθείς εάν το lockdown θα ξεκινήσει από την Παρασκευή, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι "είναι στη διάθεση της κυβέρνησης τα στοιχεία όλα, με βάση τα logistics, και πώς μπορούν να εφαρμοστούν, το ταχύτερο δυνατόν".

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας είχε αναφέρει πως "τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται στη χώρα. Είχα εξηγήσει και είχα πει ότι η λήψη μέτρων είναι μία δυναμική διαδικασία. Βλέπουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ φονικό ιό, ότι ο COVID είναι πιο επιθετικός, ότι έχει σαρώσει την Ευρώπη και τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι σαρωτικά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πολύ πιο πάνω ως νούμερα από τη δική μας αλλά και οι αντοχές των Εθνικών Συστημάτων Υγείας είναι πλέον οριακές και το δικό μας Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και σιγά σιγά η χώρα περνάει στο ‘κόκκινο’. Στην πρώτη φάση δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα για τον ιό, πήγαμε νωρίς σε οριζόντια μέτρα, μπορέσαμε να σώσουμε ζωές, τώρα γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα”.

Ενδεικτικά ανέφερε συγκεκριμένους αριθμούς: 1.013 είναι οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Αυτές που δεν αφορούν την COVID-19 είναι 665, ενώ οι ΜΕΘ COVID είναι 348. Περίπου 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες. Πρόσθεσε ότι στη Βόρεια Ελλάδα φθάσαμε σε οριακό σημείο και ανοίξαμε εκτάκτως κι άλλες κλίνες ΜΕΘ, επισημαίνοντας πως στην Αττική έχει καλυφθεί το 72% των κλινών ΜΕΘ Covid και "βλέπουμε κατακόρυφες αυξητικές τάσεις στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αττική, κάτι που μας ανησυχεί και μας οδηγεί να προβούμε σε συγκεκριμένες κινήσεις", όπως είπε. Πρόσθεσε ότι πριν από 12-13 ημέρες είχε καλυφθεί το 20% των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη και τώρα το ποσοστό αυτό είναι 80%-90%. Η αύξηση είναι γεωμετρική, σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν ο έλεγχος από πλευράς Πολιτείας ήταν πλημμελής, σχετικά με τις εικόνες από συγκεντρώσεις και πλατείες, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι "η χρυσή ισορροπία μεταξύ του να μπορέσεις να πείσεις την κοινωνία, τους συμπατριώτες μας, τους ανθρώπους που αγωνιούν και να εμπιστευτούν μία κυβέρνηση και να εφαρμόσουν τα μέτρα ή να χαθεί ο έλεγχος και να παίρνεις μέτρα τα οποία δεν εφαρμόζονται, είναι κάτι πολύ ευαίσθητο και ιδιαίτερο και σε άλλες χώρες αυτή η ισορροπία έχει χαθεί. Προφανώς κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλα έχουν γίνει τέλεια, αλλά εν μέσω μίας πανδημίας, σε μία κρίση δημόσιας Υγείας μία φορά στα 100 χρόνια, με πρωτόγνωρες συνθήκες, νομίζω ότι με επιστημονική τεκμηρίωση, με διαφάνεια, με καλή διάθεση και αποτελεσματικότητα η ελληνική κυβέρνηση και η οργανωμένη Πολιτεία έχει επιτελέσει το καθήκον της, που έχει κάνει μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων".

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως “είναι πολύ μεγάλος πειρασμός για έναν πολιτικό να απαντήσει σε κάτι τόσο εύκολο, λαϊκίστικο και ενάντια στο δημόσιο καλό και στο δημόσιο συμφέρον, αλλά δεν θα το κάνω, είμαι υπουργός Υγείας και η μέριμνά μου είναι όλη η ελληνική κοινωνία και δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση ή η αντιπολίτευση. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας όλη τη γόνιμη κριτική και τις προτάσεις. Προτάσεις δεν έχω δει. Κριτική έχω δει, από κάποιους λίγους είναι γόνιμη από κάποιους άλλους δυστυχώς είναι μικροπρεπής, μικροπολιτική και κακοπροαίρετη".

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός τόνισε πως "τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και θα σας εκμυστηρευτώ μία κουβέντα που έκανα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μου είπαν, και σωστά γιατί αυτό αποδεικνύει η κρίση, ότι όποιος κατάφερε να κλείσει νωρίτερα παίρνοντας μέτρα, επαναλαμβάνω τα οποία σέβονται και προστατεύουν τον πολίτη, είναι μέτρα υπέρ της ζωής του και υπέρ της υγείας του και στη σωστή κατεύθυνση, έκλεισε λιγότερο την κοινωνία, γλίτωσε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, αυτό κόστισε πολύ λιγότερο στην οικονομία" και μπόρεσε "να βγει νωρίτερα από το lockdown".

Συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι, "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι παρουσιάστηκε μία ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Είναι και στις Σέρρες και στη Λάρισα, στη Ροδόπη, στα Γιάννενα και απλώνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όλη τη χώρα, μέχρι και την τελευταία ακριτική περιοχή. Δεν έχει μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας που να μην έχει στηριχτεί μέχρι σήμερα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν έχει μείνει ούτε ένας συμπολίτης έξω από ΜΕΘ. Είναι εντυπωσιακό, ήταν ζητούμενο για τη χώρα πριν από μερικούς μήνες και χρόνια το ποιοι θα μπουν στις ΜΕΘ και ποιοι όχι. Την αξία της ανθρώπινης ζωής, την αξία του να μπορείς να προσφέρεις υπηρεσίες Υγείας σε έναν συνάνθρωπό σου που κινδυνεύει, εμείς την αξιολογούμε πρώτη και πάνω απ' όλα".

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρξει ένα νέο οικονομικό πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ο υπουργός τόνισε πως "η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει μέσα στην κρίση ότι μεριμνά και στηρίζει και υπάρχει πολύ μεγάλη κατανόηση, ενσυναίσθηση της πίεσης που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια", παραπέμποντας στις δηλώσεις στις οποίες θα προβεί ο Πρωθυπουργός.


Σημειώνεται ότι σε έκτακτες ανακοινώσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού θα προχωρήσει αύριο, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ στην ενημέρωση θα συμμετάσχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των λοιμωξιολόγων, κατά την οποία εξετάστηκαν τα νέα δεδομένα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με φόντο την δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, αλλά και την αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, γεγονός που επιβαρύνει το σύστημα Υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε τριπλό αρνητικό ρεκόρ, τόσο στα κρούσματα κορονοϊού όσο και στον αριθμό των νεκρών αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, επιβεβαιώθηκαν 2.646 νέα κρούσματα κορονοϊού και σε σύνολο έχουν φτάσει 46.892. Μέσα σε μία ημέρα, κατέληξαν 18 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορονοϊού με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 673 στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, 179 ασθενείς, που έχουν προσβληθεί από τον ιό, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Είναι αυξημένοι κατά 10 σε σύγκριση με χθες, Τρίτη.

Είναι χαρακτηριστικό τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι' αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών», σημειώνουν.
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου