Κτηματολόγιο: Τελευταίος γύρος για δηλώσεις χωρίς πρόστιμα - Όλες οι λεπτομέρει


Έτος σταθμός είναι το 2021 για το Κτηματολόγιο και αυτό διότι μεταξύ άλλων αρχίζει η συλλογή δηλώσεων σε νέες περιοχές, πρέπει να επανελεγχθούν πάνω από 11 εκατ. δικαιώματα σε 36 περιφερειακές ενότητες ενώ δίνεται σκόντο ενός χρόνου στους ιδιοκτήτες που είτε ξέχασαν είτε έχασαν όλες τις προθεσμίες προκειμένου να δηλώσουν και να σώσουν την περιουσία τους.

Η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις περιοχές που ξεκινά η συλλογή δηλώσεων κι αυτές που αρχίζει η ανάρτηση, για το τι ισχύει με τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα - και πότε θα αρχίσουν να επιβάλλονται- αλλά και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν στη διάθεσή τους ιδιοκτήτες, τοπογράφοι –μηχανικοί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι προκειμένου να αποφύγουν τις ουρές.

Μέσα στο 2021 ξεκινά η συλλογή δηλώσεων για το υπόλοιπο –και τελευταίο -7% της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό του Κτηματολογίου, τον Μάρτιο αρχίζει η συλλογή δηλώσεων στο Ρέθυμνο. Τον Μάρτιο ακολουθούν οι Κυκλάδες, τον Αύγουστο παίρνουν σειρά τα Χανιά και το Ηράκλειο (ένα τμήμα του) ενώ τον Δεκέμβριο ακολουθούν η Θεσπρωτία και η Κέρκυρα. Στο μεταξύ το πάγωμα για 6 μήνες των προστίμων συνεπάγεται μια άτυπη παράταση –για όλη τη χώρα –στη συλλογή δηλώσεων .Αυτό σημαίνει σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ" πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και το Δημόσιο έχουν στη διάθεση τους ένα περιθώριο έως τον ερχόμενο Μάιο για να δηλώσουν ψηφιακά στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους.

Τα νέα πρόστιμα
Τα νέα πρόστιμα στο Κτηματολόγιο θα αρχίσουν να επιβάλλονται μετά το Πάσχα και θα είναι κλιμακωτά. Με το νέο καθεστώς που έχει διαμορφωθεί, τα πρόστιμα υπολογίζονται με βάση την αξία κάθε ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως βάση υπολογισμού του προστίμου αποτελεί η αξία του ακινήτου που αντιστοιχεί στο δικαίωμα που δηλώνεται. Διευκρινίζεται ότι η βάση υπολογισμού αντιστοιχεί σε ποσό που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ και ανώτερο των 2.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν το πρόστιμο είναι 5% επί της βάσης του υπολογισμού (300 ευρώ), τότε θα είναι 15 ευρώ. Για το θέμα των προστίμων αναμένεται να υπάρξει εξειδίκευση με νέα υπουργική απόφαση.

Πού αρχίζει η ανάρτηση

Το 2021 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και έτος επανελέγχου των κτηματολογικών εγγραφών. Και αυτό διότι πάνω από 11 εκατ. δικαιώματα σε 36 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη τη χώρα θα πρέπει να ελεγχθούν, να επιβεβαιωθούν ή να διορισθούν από τους ιδιοκτήτες τους. Οι 36 περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η ανάρτηση φέτος (κατά αλφαβητική σειρά) είναι: Αττική (Γραμματικό, Βαρνάβας), Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Άρτα, Αχαΐα, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα , Δυτική Αττική ( Μέγαρα, Οινόη), Έβρος, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσπρωτία, Θεσσαλονίκη , Ιωάννινα, Κάλυμνος, Καρδίτσα, Κάρπαθος, Καστοριά, Κορινθία, Λάρισα, Λασίθι , Λευκάδα , Μαγνησία,Μεσσηνία, Ξάνθη, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος , Σποράδες, Φθιώτιδα,Φλώρινα, Φωκίδα, Χαλκιδική.

Υπενθυμίζεται πως όλη η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά. Πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης κατά την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων ελέγχουν για τελευταία φορά την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας .Σε αυτό το στάδιο οι ιδιοκτήτες αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους , ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία επικοινωνίας επικαιροποιούνται μέσα από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου. Η διάρκεια ανάρτησης είναι 2 μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 4 μήνες για όσους μένουν στο εξωτερικό.

Τα “ορφανά” ακίνητα
Έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητα τους στο Κτηματολόγιο και να σώσουν τη ν περιουσία τους οι ιδιοκτήτες που ξέχασαν να τα δηλώσουν ή έχασαν όλες τις προθεσμίες. Η νέα ρύθμιση αφορά ιδιοκτήτες ( ανάμεσα τους και το Δημόσιο) σε 298 περιοχές σε όλη τη χώρα που πλέον έχουν περιθώριο 12 μηνών να διεκδικήσουν 299.174 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο .Να καταθέσουν δηλαδή στα δικαστήρια αγωγή διόρθωσης των λανθασμένων αρχικών εγγράφων προκειμένου ( για τους ιδιώτες ) η περιουσία τους να μην … πέσει στα χέρια του Δημοσίου .

Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως αυτό δικαίωμα δεν δόθηκε για τους ιδιοκτήτες ( ανέρχονται σε περίπου 15 χιλιάδες ) σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα ( στην Αττική είναι τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα) στις οποίες το 2018 ξεκίνησε η περιέλευση 13.156 ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο Δημόσιο. Πρόκειται για ακίνητα που εξαιρέθηκαν από τις παρατάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ( τον Δεκέμβριο του 2018) αλλά και την οριζόντια παράταση έως το 2020 που δόθηκε το 2019 από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου