Lockdown: Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα - Οι νέοι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων


Το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, κομμωτηρίων και άλλων υπηρεσιών, γίνεται από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ωστόσο, διατηρείται η υποχρέωση αποστολής sms για τις μετακινήσεις και η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου:


- Ξεκινά η επαναλειτουργία των καταστημάτων και δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας (προαιρετικά) την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

-Διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν.

-Επίσης, διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από περιφερειακή ενότητα, από νομό δηλαδή, σε άλλη περιφερειακή ενότητα, παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως αυτοί ισχύουν και τώρα.

-Για τους λατρευτικούς χώρους ισχύουν τα εξής: κατά τις λειτουργίες επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα.

-Το κυνήγι και το ψάρεμα παραμένουν προσωρινά σε αναστολή.

Σχετικά με τα πρόστιμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι υπάρχει συζήτηση σχετικά με την αύξηση των προστίμων, ωστόσο, είναι κάτι που θα αξιολογηθεί σε λίγες ημέρες εφόσον δουν αν υπάρχει συμμόρφωση με τα μέτρα ή αν υπάρχει διάθεση κατάχρησης αυτών των δικαιωμάτων που δίνονται για τις μετακινήσεις. "Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε πλήρη συναγερμό και εγρήγορση έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όρους ασφάλειας και να είμαστε σίγουροι ότι την ώρα που θέλουμε να ανοίξει η οικονομία μας, που θέλουμε να ανοίξει η αγορά δεν θα πρέπει να μπει σε κίνδυνο η υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας", επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.


Πώς θα λειτουργήσουν λιανεμπόριο και κομμωτήρια - Έως δύο ώρες το περιθώριο για ψώνια - Το sms για τις μετακινήσεις


Λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, όπως και οδηγίες σε καταναλωτές και επιχειρηματίες, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης.

Σημειώνεται πως εκτός από το λιανεμπόριο, τη Δευτέρα θα ανοίξουν κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, Υπηρεσίες Διαιτολογίας. Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, όπως και τα ΚΤΕΟ.

Σημειώνεται πως ανοίγουν και τα εμπορικά κέντρα (malls), ενώ στις "κόκκινες" περιοχές θα λειτουργεί μόνο το click away.

Προτείνεται, επίσης η προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Της ανακοίνωσης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είχε προηγηθεί η σχετική θετική εισήγηση από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Αναλυτικά:
-Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 -«Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης

-Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

-Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.

-Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

-Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες, ενώ προαιρετικό ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Πότε θα ανοίξει η εστίαση; Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη
Ερώτηση για το πότε θα επαναλειτουργήσει η εστίαση, δεδομένου ότι τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο δέχτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, την Παρασκευή.

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης εάν το επιτρέψει η πανδημία και η επιτροπή το εγκρίνει, "θα έρθει και η ώρα της εστίασης", ωστόσο, τόνισε ότι "δεν είναι τώρα αυτή η ώρα" και συμπλήρωσε πως "απέχουμε απ' αυτή τη στιγμή ακόμα".

Αναλυτικά, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως "σήμερα η Ελλαδα παίρνει ένα μεγάλο στοίχημα. Να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την οικονομία μας χωρίς να έχουμε επανεμφάνιση της πανδημίας. Αυτό για να το επιτύχουμε πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεκτικά βήματα και να μην είμαστε βιαστικοί".


Υπογράμμισε ότι "αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αγωνίες που έχουν οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης", όμως, σημείωσε "για να πάμε με τα βήματα που πρέπει, πρέπει να πηγαίνουμε με ένα βήμα τη φορά. Πρώτα πάμε με το λιανεμπόριο που είναι λιγότερο επικίνδυνο αναφορικά με την πανδημία και οι κανόνες μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Στην εστίαση ξέρουμε όλοι ότι για να έρθει η στιγμή να φας πρέπει να βγάλεις τη μάσκα και άρα εκεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι μεγαλύτερος" και σημείωσε πως "μην ξεχνάτε είμαστε στον χειμώνα, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι μεγάλος".

"Εάν το επιτρέψει η πανδημία και η επιτροπή εγκρίνει τις ιδέες που το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχώς αναπτύσσει για όλους τους κλάδους της οικονομίας, θα έρθει και η ώρα της εστίασης. Δεν είναι όμως τώρα απέχουμε απ’ αυτή τη στιγμή ακόμα", είπε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε πως "θα είμαστε ως κυβέρνηση δίπλα στις πληττόμενες επιχειρήσεις".

Στη συνέχεια, διαμήνυσε ότι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα για να μην επανέλθει η επιδημία για να προσθέσει: "Αν αυτό γίνει, όλα αυτά που συζητάμε θα ακυρωθούν και θα πάνε πίσω αμέσως. Δεν θα διστάσουμε καθόλου να λάβουμε τα ανάποδα μέτρα, αν δούμε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα" και κατέληξε: "Σήμερα κάνουμε μία συμφωνία ευθύνης".


Πού αίρεται το σκληρό lockdown και πού παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους δήμους Ελευσίνας, Κοζάνης (πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου) και Βοΐου -πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας, και την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στο δήμο Αχαρνών της Αττικής.

Όσον αφορά τη Δυτική Αττική, τα επιπλέον μέτρα αίρονται για το δήμο Ελευσίνας, όπου παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, ενώ για τον δήμο Ασπροπύργου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα με 188 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ'οίκον περιορισμό, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων για το δήμο Αχαρνών της Αττικής, καθώς αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα.

Σχετικά με την περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την άρση των μέτρων στο Δήμο Κοζάνης και στο δήμο Βοΐου, λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας των περιοχών αυτών. Στην περίπτωση του Κρόκου και της Σιάτιστας, καθώς και του δήμου Εορδαίας τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, καθώς αυτή τη στιγμή ο δήμος Εορδαίας έχει 104 ενεργά κρούσματα με 196 στενές επαφές, ενώ ο Κρόκος 31 ενεργά κρούσματα σε σύνολο 2.900 περίπου κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και 35 στενές επαφές και η Σιάτιστα 19 ενεργά κρούσματα και 34 στενές επαφές.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και για τις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του δήμου Αρριανών της περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του δήμου Μακρακώμης, αλλά και την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας καθώς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί. Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τους κατοίκους των περιοχών αυτών καθώς και τους κατοίκους Κοζάνης και Ελευσίνας για τη συνεργασία τους και την υπομονή τους καθ' όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των πρόσθετων μέτρων.


Ακόμη αποφασίστηκε η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του δήμου Λαμιέων, και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας Λασιθίου, στη νήσο Κάλυμνο, στο δήμο Σπάρτης και στις περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας. Τα ενεργά κρούσματα στην Ανθήλη είναι 16, στο Παλαίκαστρο 18, στην Κάλυμνο 25 και η ιχνηλάτηση έχει εντοπίσει 74 στενές επαφές τους, στο δήμο Σπάρτης υπάρχουν 48 ενεργά κρούσματα με 103 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, στην περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας 139 ενεργά κρούσματα με 225 στενές επαφές, στην Λέσβο 101 ενεργά κρούσματα με 199 στενές επαφές και στην Αργολίδα 57 ενεργά κρούσματα με 169 στενές επαφές.

Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε τα δεδομένα που οδήγησαν στη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, ώστε όπως είπε «να μην ακούγονται ανακρίβειες σε σχέση με κάποιες περιοχές».

Συγκεκριμένα:

Για την περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, στις 13 Ιανουαρίου η περιοχή είχε 65 ενεργά κρούσματα από την ιχνηλάτηση των οποίων εντοπίστηκαν 156 στενές επαφές. Επιπρόσθετα, πέρα από 14 κρούσματα στο Ναύπλιο και 10 στο 'Αργος, τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην περιφερειακή ενότητα. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, κατέστησε απαραίτητη τη λήψη μέτρων για όλη την περιοχή προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω εξάπλωση του ιού. «Τα στοιχεία τέθηκαν εις γνώσιν της επιτροπής από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Παπαγεωργίου για να μπορέσουν να ληφθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις. Ταυτόχρονα, επειδή διαβάζω αιτιάσεις κάποιων αυτοδιοικητικών που προσπαθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις μας σε σχέση αποκλειστικά και μόνο με τον αριθμό των κρουσμάτων, να υπενθυμίσουμε, να επαναλάβουμε ότι για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής, δεν εξετάζουμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, όπως το αν τα κρούσματα ανήκουν σε συγκεκριμένο πυρήνα (cluster) ή είναι διάσπαρτα σε όλη την κοινότητα, πόσες high risk επαφές δείχνει η ιχνηλάτησή τους, αλλά και αν υπήρχε μετακίνηση των κρουσμάτων και των επαφών τους από δήμο σε δήμο», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ προσέθεσε ότι για παράδειγμα στο Δήμο Λιβαδέων μπορεί τα κρούσματα να ήταν 22 αλλά το 64% αυτών και των στενών τους επαφών είχαν τουλάχιστον μία μετακίνηση προς άλλες περιοχές της Βοιωτίας, ενώ το 53% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στην περιοχή της Θήβας σχετίζονται με επισκέψεις και μετακινήσεις προς τη Λιβαδειά.

'Αρα, όπως υπογράμμισε, η εντός περιφερειακών ενοτήτων κινητικότητα και η αμοιβαιότητα μετακινήσεων μεταξύ αστικών κέντρων είναι ένα ακόμα κριτήριο για αξιολόγηση.

«Στην Πολιτική Προστασία δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε περιοχές, αντίθετα έχουμε άμεσα αντανακλαστικά για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Για αυτό και οι αποφάσεις λαμβάνονται ως προληπτικό μέτρο, ώστε κάθε εστία που εντοπίζεται να ελέγχεται και να στεγανοποιείται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά, χωρίς χαραμάδες εξάπλωσης, χωρίς περιθώρια δημιουργίας επιδημιολογικών πολλαπλασιαστών. Και για αυτό άλλωστε και η Πολιτική Προστασία διατηρεί πάντα τη δυνατότητα εάν δει σε τοπικό επίπεδο κάποια ανησυχητική έξαρση της πανδημίας ή οποιαδήποτε ένδειξη αυτής, να επιβάλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της επιδημίας σήμερα και το σταδιακό άνοιγμα, με βάση πάντα τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, προφανώς και δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία.

«Έχουμε δει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες τα πήγαιναν καλά σε άλλες περιόδους αυτής της επιδημίας, πολύ γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων από τη στιγμή που υπήρξε μία χαλάρωση, που όπως απεδείχθη εκ των υστέρων σε αυτές τις χώρες προφανώς ήταν πιο επιθετική από αυτό το οποίο θα μπορούσαν να ανεχτούν οι χώρες αυτές», επισήμανε ενώ συμπλήρωσε ότι γνωρίζουν ότι κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο αρκεί αυτή η αύξηση των κρουσμάτων να είναι λελογισμένη , ελεγχόμενη και κυρίως να μη βάζει σε πίεση το Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι τα δεδομένα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα. «Είναι σαν να οδηγεί κανείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, ένα δρόμο με πολλές στροφές, με πολλές παγίδες. Σε έναν τέτοιο δρόμο άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε πατάς φρένο, συχνά αλλάζεις ταχύτητες και όταν πρέπει στρίβεις το τιμόνι. Και νομίζω ότι θα ήταν ολέθριο σε τέτοιες συνθήκες να μένεις εγκλωβισμένος σε μία μόνο πορεία, ακολουθώντας την ίδια ταχύτητα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι αυτά είναι σαφή: «Η διατήρηση των μέτρων προστασίας, η σταδιακή και προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, και βέβαια οι στοχευμένοι περιορισμοί στις εστίες έξαρσης του ιού και η αύξηση του εμβολιασμού».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι είναι μια στιγμή που όλοι πρέπει να παραμείνουν συνετοί και προσεκτικοί, καθώς, όπως ανέφερε «οι σημερινές ανακοινώσεις, όσο κι αν δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση, με την πανδημία υπό σχετικό έλεγχο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας κάνουν αμελείς στην πιστή εφαρμογή των μέτρων».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να περάσουμε σε μια νέα συναντίληψη - ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και σταδιακά, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Είναι πολύ εύκολο να ξαναζήσουμε μια έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων και στους λοιπούς επιδημιολογικούς δείκτες, όπως αυτή που βιώσαμε στις αρχές Νοεμβρίου», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός για την τήρηση του μέτρου ένας πελάτης ανά 25 τμ κι αν θα υπάρξει όριο στα sms για να μην βρίσκεται κάποιος καταναλωτής όλη τη μέρα στα μαγαζιά ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν χρειάζεται ειδικός ελεγκτικός μηχανισμός καθώς υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί όλους αυτούς τους μήνες που «κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους», ωστόσο διεμήνυσε ότι οι έλεγχοι θα είναι ακόμα πιο εντατικοποιημένοι, καθώς, όπως ανέφερε, «αυτό συμβαίνει σε κάθε περίπτωση όταν έχουμε άνοιγμα μιας φάσης ή όταν αυξάνεται μετά από τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων μας η κινητικότητα σε σχέση με κάποιες δραστηριότητες».

«Ως εκ τούτου δεν υπάρχει ζήτημα για ειδικό ελεγκτικό μηχανισμό, οι υπάρχοντες ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους», επισήμανε.
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου